2012. szeptember 8., szombat

Befőzés XXVIII. - szilvachutney

Ebben a befőzési szezonban egyszer már mondtam a must have kategóriát, ennek a szilvachutney-nak még be kell férnie ebbe a fiókba. 24 kiló szilvával birkózom, már csak a vége van, de még mindig készülnek a lekvárváltozatok, ez viszont már a spájzban.
Mi nagyon szeretjük az indiai  ízeket, szeretjük, hoyg fűszeres és egyszerre érezzük a négy alapízt, vagyis, inkább csak hármat, azt viszont erőteljesen. Merthogy ez csípős is, édes is, savanyú is.
A recept innen származik, azonban. Megfogadtam, hogy most akkor mérek mindent, de legalább a szilvát, hogy az alaptőke meglegyen, mire azonban észbe kaptam, már a zepterben rotyogott a cucc, így aztán mindent úgy csináltam, ahogy szoktam, kiskanállal próbálgattam, fogalmam sincs, miből mennyi került bele. Ezen túlmenően még annyi a változás, hogy a vörösborecet egy részét én vörösborral helyettesítettem, de ment bele az ecetből, lötyköltem hozzá. A másik változás a curry volt, curryből ezerféle van, melyik kellhet hozzá, maradtam az én imádott vörös currypasztámnál, adtam a fűszerezésnek, az már egyszer biztos. Adtam valamennyit, ugye.


A történethez még hozzátartozik, hogy az első két adag szilvalekvár (18 üveg) főzése után két napig mondtam a férfinak, hogy most chutney lesz, chutney, mégis, amikor megkóstoltattam vele, felordított, hogy tejóég, ez csípős! savanyú! édes! Hm, finom!
Na, mondtam, akkor pont jó.

 

Akkor hirtelenjében pakoltunk (nem keveset) a sült csirke mellé, de azóta már ettük finom sajtokkal, abbahagyni nem lehet, meg kell várni, míg valami elfogy a tányérról. Félő, hogy ez a kísérleti 8 üveg nem tart ki tavaszig karácsonyig.

Must have, mondom én.

6 megjegyzés:

  1. én is imádom a chutney-t,főztem már szilvából, és szuper finom lett! ennek ellenére még mindig a mangóból készült a kedvencem

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. mangóból télen fogok, azt hiszem,ki nem hagyom! :)

      Törlés
  2. Eszméletlen guszti ez is, kipróbálnám de nincs üvegem. Azt a párat ami volt elhasználtam az eperlekvárhoz ami már a holdban van. Végül is vehetnék a boltban, na majd megálmodom.Köszi az ötletet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. kis adagban próbáld ki, a kiürült eperlekváros üvegek éppen nagyon jók lesznek hozzá, nem?

      Törlés
    2. Igen jó lenne de elosztogattam őket. Viszont ma voltunk vendégségben és a házigazdának éppen volt pár feleslegbe.Probléma megoldva.

      Törlés
  3. Az én párom is főzött már, és imádtam. <3 (Mármint a chutney-t, a páromat meg amúgy is :-))

    VálaszTörlés