2012. június 30., szombat

Subakutya

A kisZsömi mindjárt 11 hónapos, gyönyörű, nagy kutyává nőtte ki magát, nagy is, de a gyönyörűn van a hangsúly. Nemcsak az utca kedvence, meg a falué, hanem az a helyzet, hogy bárhová megyünk vele, mindenhol középpontban van, dicséretek, bókok, ömlengések, méltatások, elismerések és sok-sok simogatás, mindenki (aki nem ijed a mérettől) szeret hozzáérni a bundájához, beletúrni. És ő is preferálja, mit mondjak. Ez a hőség neki (is) kevésbé jó, de még a vedlést is okosan intézte, most kezdett neki, ügyes, na.
Rengeteget fejlődött és okosodott, például az autóba, ahová az első pár alkalommal be kellett szuszakolni (meg előtte elkapni, mert elfutott, ha meglátta, hogy nyitjuk a csomagtartót*), de még olyan is volt, hogy Zoltán bemászott vele hátra, én rájuk csaptam az ajtót, majd Z. előremászott, szóval, oda most magától, én kinyitom az ajtót és beugrik. Boldogan. Igaz, sokat visszük magunkkal, jó élményként rögzült a dolog. 

úszás utáni hússütögetés Tihanyban a barátjával


a kutya itt nem ér véget, mind vertikálisan, mind horizontálisan folytatódik


mindig boldog 
 ( a slagot szétharapni nem szabad, de legalább ráfeküdni lehet)


a vörös szempillákért,


és a fülekért odavagyunk


 Zoltán egyik este, fűnyírás közben berobbant és azt mondta, hogy jöhet a második.
Ezért most rajta vagyunk a projekten.:)

*kombi autóról van szó, nem kell hívni a négymancsot

2012. június 29., péntek

Ami jó, az jó

Nem nagyon tudok jobbat elképzelni ebben a hőségben, mint menni, menni a forró aszfalton, bal vállon cuccal, jobb vállon cuccal, javallott a főváros utcáin tölteni a rekkenő hőséget.
Meg is ismétlem kedden.

2012. június 28., csütörtök

Lőtábla

Majdnem ideírtam, hogy mennyire utálom, ha valaki célozgat.
De ahoyg elnézem, ide is írtam.

Becsület, tisztesség, hősiesség

A Bartis Attila könyv annyira hihetetlenül nyomasztó, hogy most egy kis szünetet tartva, Churchill háborúban mondott lelkesítő beszédeit olvasgatom.
Odavagyok érte, talán még nem is mondtam.

2012. június 27., szerda

Egy híján húsz

Ebben az egyszem virágban ne a letaposott, kiharapott, széttépett többi 18-at lássuk, hanem azt a szívjóságot, hogy egyet mégiscsak hagyott nekem a Zsömlekutya.



igazából még egyet hagyott, de az hamvában holtan született

Befőzés XIII. - levendulaszörp

Pár évvel ezelőtt kaptunk egy palack levendulaszörpöt, én nagyon ittam szerettem, bár az való igaz, hogy nem mindennap ittam, hamar be tudok sokallni a levendulától. Most készült nálam is, nem sok, pár palack, ennyire volt elég az a levendulamennyiség, amiről biztosan tudom, hogy honnan származik.
Több receptet is végignéztem, pl. ezt, meg ezt,  meg ezt is, meg ezt is, nyilván mindegyik jó, az enyém azonban egyfajta mischung, ofkorsz.

Nincs tömény levendulaíze, de azért rendesen levendulás, pont annyira, hogy nálam a kellemes és a nagyon szerethető határán belül van, meglehetősen fogy is. Meglehetősen.

A színéről még azt szeretném elmondani, hogy életemben nem láttam még levendulaszínű levendulaszörpöt, mindnek ilyen laborvizsgálatra váró színe van, ám egyik nap a FB-on valaki felrakott egy nagyon romantikus, halvány lila színű csodaságot, akkor megkérdeztem, hogy ezt most hogyan, mert ilyen azért nem nagyon létezik, esetleg színezővel, de mára eltűnt a bejegyzés komment nélkül.


Update: nem citrom, hanem citromsav, akkor nagyon szép lila lesz, Limarával megbeszéltük
,



Egy : egy

A háznál lévő férfi ebéd után a tengerre, magyart! ... ööööö... aktualizálta, az  adekvát kifejezés ezentúl a degeszre, magyar! 
Buzdításról azonban szó nincs, bár én felvetettem a pólóra nyomás ötletét.

Ím megleltem

Sikerült egészen pontosan meghatároznom a nálunk  lévő kosztenger okát:  nem azért van piszok nálunk, mintha én nem takarítanék, hanem azért mert más sem.

Thanks, Mr. Zuckerberg

Az egyik legnagyobb félelmem  (amitől azzal, hoyg megnevezem, még nem múlik el, bármennyire is ezt szeretné a szakirodalom), hogy térben és/vagy időben elveszek, de utóbbira megoldást kínál a FB, elég, ha az ott megjelenő képeket figyelem, remekül követni lehet az idő múlását, az éppen aktuális eseményeket, hogy karácsony, húsvét, anyák napja, de a szezonalitás kiterjed a levendulára is, nem bírok többet elviselni belőle, ezért tessék, itt egy anti-levendula kép. Non-levendula. 
Ez ugyanis mezei zsálya, szintén a Belső-tónál készült, mielőtt megyünk fel a gejzírkúpokhoz, pont ott, az erdő előtt, a szürkemarhák mögött, a diófák alatt. 
És hogy az ellenpólust is mutassam, lesz még ma elkészült levendulaszörp is.

2012. június 26., kedd

Egybensült

Jó, tehát csináltam egy másik blogot nekemceleb.blogspot.hu címmel, s bár a megjelenéskor az interjúk továbbra is itt, ezen a blogon lesznek olvashatóak, mégis, kell egy gyűjtőhely, ahol könnyen visszakereshetőek lesznek a korábbiak, mert terveim szerint ez tényleg egy sorozat lesz. 
Jelentkezni a nyereményekre azonban továbbra is csak itt lehet majd.
A bejegyzés fölött pedig a fotósblog mellett már az interjúsblog is elérhető egy kattintással.

Nem, nem akarok honlapot.

Most meg ezért

Ebben a nagy izgalomban megint nem tudtam aludni éjszaka. A lényeg azonban az interjú, én annyira örülök neki, hogy igenis elindult, hogy igenis került hozzá idő is, s hogy ilyen izgalmas emberekkel vagyunk körbevéve. Majd biztosan lenyugszom, nem igaz?
Este majd csinálok egy gyűjtőoldalt, és az oldalsávba kiteszem, akkor bármikor könnyedén meg lehet találni. Most viszont berobogok a városba, mert van még izgulnivalóm, hogyne lenne, nem csoda, ha nem alszom.

Vigyétek hírét, please, az interjúnak, ha lehet.:)

2012. június 25., hétfő

Nekem celeb! - interjúsorozat, I. rész

Ezzel a címmel interjúsorozat indul, amelyben azokat az embereket szeretném megszólaltatni, akik valamiért izgalmasak a számomra, még csak nem is feltétlenül alkotók, legalábbis nem  mindegyik, valamiért mégis nyomon követem a blogjukat, számon tartom, sőt, nagyra tartom őket. Szeretnem azt hinni, hogy  azok az emberek is érdekesek, akikkel nem találkozunk a lapok címlapján, bár azt sem gondolom, hogy az kizáró ok lenne. 

Szofisztikált befőzés

Vannak olyan tevékenységek, amelyek természetesek, magától értetődőek, ilyen például a kenyérsütés, a nők évszázadok óta gyúrják, dagasztják a kenyeret, a mozdulatok ugyanazok, de ugyanaz a mögötte rejlő gondoskodás is, s az én szememben ilyen a befőzés is, megmenteni a nyarat, ahogy mondani szokás, palackba zárni, tartósítani – ám   lefújni róla a mesterségesen rátelepedett port, az szinte kihívás. Van azonban, akinek ez könnyedén sikerül. Pusztán a tevékenység által.
Esztert a befőzés iránti elfogultságom által ismertem meg, először a blogját, majd őt magát is, s ha meg kell fogalmaznom, a rengeteg gasztroblog közül miért éppen az övé az egyik kedvencem, akkor először is a blog tematikus voltát emelem ki (minden szentnek maga felé, mint tudjuk), másrészt viszont elképedve figyelem azt, hogy képes a befőzésben több vonalat is egyesíteni, valahogy úgy, ahogy a párhuzamosok is összeérnek a végtelenben.  Van egy klasszikus vonal, hogy üstben főzött szilvalekvár és körtebefőtt  és meggydzsem, de van egy másik, semmiképpen nem magasabb szinten lévő, egyszerűen másik értelmezés is, amit én a licsi-málna-rózsavíz lekvárral fémjelzek, és van a harmadik vonal, ami tehát a klasszikus és különleges mellett a harmadik út, nevezzük természetes vonalnak, tehát a homoktövis, naspolya, som, kökény … – a természet kincseinek felhasználása. Őszintén szólva, még lehetne sorolni a kategóriákat, hiszen itt van a birsalmasajt egészen új (briliáns!) megjelenése, de említhetném akár a lazac tartósítását is – mindezt én szofisztikált befőzésnek hívom, a sznob és trendi jelzők teljes mellőzésével.


- Eszter,  számomra a blogod annyira professzionálisnak tűnik, hogy nehéz elképzelnem, hogy nem fakanállal a kezedben születtél.
- Nálunk a konyhában mindig nagy volt az élet, sok sütéssel, sok főzéssel, s ha nem is fakanállal születtem, az igaz, hogy elég hamar elkezdtem a konyhában sertepertélni, de nemcsak én, hanem a testvéreim is.
- A befőzésről általában a nagymamákra asszociálunk, ez a kép igaz rád is? Volt egy nagymama, aki mellett megtanultad az alapokat?
- Először is szeretném leporolni ezt a nagymamás érzést, ami manapság  körbelengi a befőzést. Az azonban biztos, hogy nekem apai ágról jött ez a  gén, a dédnagymamám kamrája például elképesztően nézett ki, egészen a plafonig sorakoztak a színes, változatos tartalmú üvegek. Befőzni legelőször 18 évesen az édesapámmal főztem be, nálunk ő a lekvárfelelős, rögtön egy mirabelle lekvárral kezdtem. De az igazi elborulás tavaly kezdődött, amikor az első pár üveg elajándékozott bodzaszörp után a szomszédok kérték, hogy készítsek még, én meg csak szedtem, főztem, szedtem és főztem az újabb és újabb adagokat. Fotóztam és jegyzeteltem, majd egyre inkább vérszemet kaptam, hogy a bodza mellett mi másból lehetne még szörpöt készíteni, így aztán jött a citromfű, a hárs, a menta, majd az eperszezon és egyszer csak azt vettem észre, hogy katt, bedarált a gép.:) Tulajdonképpen a szörpökkel kezdődött minden.


- És folytatódott is, de most nem a szörpökre gondolok, hanem arra, hogy bár a bodzát mindenki ismeri, esetleg az akácot is, de ezzel be is fejeződtek többségünk növénytani ismereti. Nálad viszont a természet prioritást élvez.
- Nagy híve vagyok a vadon termő vagy elfeledett zöldségek, gyümölcsök beszerzésének, tartósításának. Hogy újra felismerjük, a körülöttünk lévő táj nemcsak "gaz", hanem igazi éléskamra: som, kökény, pitypang, homoktövis... Hogy nemcsak az eper, a meggy, vagy a sárgabarack alkotja a lekvárszezont, hogy ehető a fenyőrügy, s hogy akár egy nyaralás is kínál befőzni való szuvenírt, például fügét vagy karobot.


- Provokatív a kérdés: mit gondolsz a szezonalitásról? Ma, amikor szinte bármikor bármit lehet kapni, csak be kell menni egy üzletbe, télen is a polcokon az eper, lényeges, hogy figyeljünk a szezonra?
- Abszolút. Lokális nem vagyok, hiszen például a citromot sosem tudnám mellőzni, a szezonalitásra  azonban odafigyelek. Akkor kell eltenni a gyümölcsöket, zöldségeket, amikor érnek, május végén eper, június végén barack, februárban narancs. A szezon azonban nemcsak a legkedvezőbb árat jelenti, hanem azt is, hogy akkor a legjobb a gyümölcs beltartalmi értéke, hiszen korábban megkapta a legideálisabb feltételeket a növekedéshez. Előfordul, hogy valamit társítok, de csak ha valami nagyon izgat, ha valamit nagyon ki akarok próbálni, azonban itt is törekszem a hasonló szezonú gyümölcsök párosítására, pl. eper-rebarabara. Talán csak két olyan lekvárom volt, ahol nagyon eltért a két gyümölcs szezonja, a rebarbara-pink grapefruit, ill. a málna-licsi lekvárom. A fűszerekkel viszont remekül lehet játszani, ez is társítás.
- Hogyan oldod meg a beszerzést?
- Külön kihívásnak érzem, hogy ne az legyen, hogy bemegyek egy boltba és megveszem, hanem vagy addig megyünk a vadonban, amíg nem találjuk meg a növényt, vagy a szedd-magad földeken rakom tele a kosarat, vagy a piacokon keresem meg a nekem leginkább tetsző árut. De egyre több közvetlen kapcsolatom van termelőkkel, így egyenesen tőlük érkezik a kitűnő minőségű gyümölcs. 

 
- Volt már kudarcélményed? Nehézség? Amikor valami nagyon nem sikerült?
- Inkább mélypontok, pl. télen, amikor  február környékén a narancs összes verzióját megcsináltam már és elképzelésem sincs, mit tudnék még befőzni májusig, amikor végre megjelenik a medvehagyma, de ugyanez fordítva is igaz, vagyis, hogy most június van és azt sem tudom, melyik ujjamba harapjak, annyi mindent lehetne/kellene eltenni és ilyenkor egy kicsit megtorpanok, de ezek mind elmúlnak, megoldódnak. Éppen ez benne az igazi kihívás.
Persze, kudarc az is, amikor odaég egy adag, vagy amikor nem sikerül mégsem beszerezni valamit, de annyi új és következő lehetőség van, hogy felesleges ezen rágódni.



- A befőzés melyik részét szereted a legjobban? Amikor éppen teletöltöd az üvegeket, vagy amikor a kamrába, a polcra teszed és körbenézel, esetleg amikor elajándékozod?
- Hm. Szerintem nincs kimondottan kedvenc rész, van, amikor az előkészítő részt szeretem, van, amikor a főzést, de van, amikor az üvegbetöltést élvezem a többinél jobban. Mondjuk az, amikor az üvegek a dunsztban vannak és hallom, ahogy a képződő vákuum hatására a tetők pattannak, az nagyon aranyos. De rettentő jó érzés odaadni másoknak és hallani, hogy mennyire ízlett nekik. Ez nagyon motivál, nem tagadom.
- Mit gondolsz, mennyire komoly ez a tevékenység? Arra gondolok, hogy lehet innen még fejlődni? Hogyan? Új ízekkel, módszerekkel? Vagy technikailag? Esetleg kísérletezéssel?
- Fejlődni? Mindenképpen! A technikai oldal érdekel jobban, például a cukoroldat-mérés, hogy elkerüljem az invertcukor képződését a lekvárokban/szirupokban, vagy a vizes dunszt, amivel jobban el lehet tenni a savanyúságokat. De egyre inkább izgat a tejtermékek, húsok tartósítása is, történt már erre sikeres kísérlet, a blogon is bemutatott lazac (gravlax) esetében.
Ugyanakkor a befőzés mellett a másik nagy kedvencem a fotózás, ez is egyre inkább előtérbe kerül. Az ételfotózás, a food-styling nagyon izgat, úgy vélem, rengeteg lehetőséget,  nagy kihívásokat tartogat számomra.


- Elképesztőek a fotóid, nekem először ezek tűntek fel, hogy sok blogon található ételfotó, azonban a tieid hihetetlen minőséget képviselnek. Valahogy úgy tudnám ezt megfogalmazni, hogy nem a puszta dokumentálás látszik rajtuk, hanem ugyanaz az igényesség, ami a befőzéseden is.
- Fú, köszönöm, jólesik ezt hallani, valóban, ez nagy szerelem. A befőzés köré épülő jó érzés nem fejeződik be az üvegek kamrába pakolásával, hanem átlényegülve folytatódik, a vizualitással. :)
- Ha már itt tartunk, ejtsünk szót a blogodról is, a befozok.freeblog.hu oldalról van szó, ami nekem szívemcsücskeoldal. Itt nem csupán nyomon követhetjük, hogy éppen mit főzöl be, de megtalálhatjuk a recepteket is, aki egyszer belép hozzád, az követőd lesz, azt hiszem.
-  Először a barátainknak szántam a blogot, de pillanatok alatt kiderült, hogy érdekli az embereket, ráadásul van ebben egy kis misszió is, hogy a befőzés igenis hip dolog.
- Természetesen elérhető vagy a FB-on is, a blognak van FB oldala Befőzök néven, de létrehoztál egy csoportot Eszter befőz néven, ill. még áprilisban elindítottál egy másik csoportot Befőzünk! néven, ennek magam is tagja vagyok, így bizton állíthatom, a misszió sikere garantált. Sokan vagyunk, akik szeretünk befőzni, de ahogy olvasom, sokan vannak, akik most kezdik felfedezni ezt a világot.
-  A Befőzünk! csoport egy játék, olyanok vesznek részt benne, akik vállalták azt a kihívást, hogy legalább egy éven keresztül minden hónapban befőznek valamit, ami a nyár közepén nem tűnik kihívásnak, de december-január környékén ez majd szépen felerősödik.
A Befőzök oldal  a blog FB megjelenése, míg az Eszter befőz csoport egy személyesebb oldal,  itt lehet értesülni az újdonságokról, legyen az lekvár, befőtt, savanyúság, de naprakészek a velem és a befőzéseimmel kapcsolatos hírek is.


- Én tudom, hogy két kisgyermek édesanyjaként jelenleg gyed-en vagy, de tudhatunk-e rólad még valamit? Mivel foglalkoztál a gyerekek előtt?
- Szoftvertesztetelő mérnökként dolgoztam egy nagy cégnél, de talán éppen ez a cyber világ volt az, ami visszalökött a természetbe, a két kézzel dolgozó, feldolgozó létbe.
- Végezetül arról, hogy most éppen mi készül nálad?
- Konyakos meggy, zölddió befőtt, mentaszörp, kólaszörp és valami ribizlis. :)
- Köszönöm az interjút!



Az alábbi (rendkívül bonyolult) kérdést helyesen megválaszolók között kisorsolásra kerül egy Eszter által készített hársvirág szörp, valamint egy meggylekvár. Érdemes jól válaszolni! :)







Befőzés XII. - meggyizé joghurtba

Azt hiszem, már említettem, hogy nem veszünk gyümölcsjoghurtot, hanem a dzsemek/lekvárok egy (jelentős) része oly módon kerül elfogyasztásra, hogy egyszerűen a (házi) joghurtba kanalazunk az üvegből és kész. Sem aroma, sem ízokozó, sem tartósítószer. Se abbahagyni nem lehet.

Ehhez viszont nem a lekvárállag az ideális, hanem attól kicsit hígabb kell, s mivel csodás meggymagozóm van (ugye, ugye), amitől a szemek szép gömbölydedek maradnak, joghurtért kiáltanak ők is, mi is.
Semmi extra nincs a dologban, cukor kell bele, semmi dzsemfix, főzni kell, szépen elkezd sűrűsödni magától is,  mivel azonban nem akarom sűrűre, egyszercsak abbahagyom, éppen mielőtt megunnám. Száraz dunszt, címke, spájz. 
(joghurt, gyomor)


2012. június 24., vasárnap

A jó asszony tudja, hol a helye

Nem tudok választani, melyik mondat tetszik a legjobban, talán a szalagot a hajamba?, de ütős az is, hoyg ne tegyek fel szükségtelen kérdéseket. Mindenki csak egyet választhat! :)





A giccs pedig örök

Nem is tudom, azért ahogy elnézem a múlt heti tihanyi fényképeket (jelentős részüket most látom először), úgy érzem, nem ártana felülbírálni a giccshez fűződő viszonyomat.

például naplemente békésen ringatózó vitorlással, rózsaszín, enyhén bíboros éggel,például


Metamorfózis a durvábbik végéről kezdve

Hogy az önként és örömmel vállalt tevékenységek az elvégzés előtti pillanatban képesek feladattá válni, na, azt fel nem foghatom.