2014. január 24., péntek

enigma

Onnan tudom, hogy a Legkisebb nagyon izgul a Hollandiában holnap sorra kerülő (angol) nyelvvizsga miatt, hogy arról ír, hogy én mennyire szép vagyok és nem is vagyok ráncos és milyen jó, hogy futok és amikor már nagyon-nagyon élessé vált a helyzet, még azt is írta, hogy hiányzom.
De én már ismerem a kódot.

2014. január 23., csütörtök

rend a lelke (m)

Volt tehát ez a bejegyzés (egyébként tök érdekes, hogy azóta néhány blogban feltűnt hasonló témakör,  véletlen is lehet, de érdekes).  Érkeztek tanácsok és javaslatok, most elmondom, én hogyan, aztán innen lehet lépni felsőbb lépcsőfokra, de nekem az az érzésem szimplán következetesnek kell lenni, ami nálam nem nagyon be, a FlyLady is itt bukott el. Ugyebár.

Na. Először is van egy Excell táblázatom a megrendelésekre. Havi bontásban. Hála Istennek, nekem minden hónap szépen tele van, maradjon is ez így, ha lehet. Szépen beírom a megrendelő nevét, elérhetőségét, hogy milyen csatornán keresett (hol keressem a levelét) és hogy mit szeretne, milyen táskát, akármit. Ha egyszerű a kérés, akkor nem gond, de ha bonyolultabb összetettebb, akkor odaírom, hogy érdemes végigolvasni a levelezést. Ideírok egy megcélzott határidőt, ezt csak magamnak, hogy lássam, az adott hónapra vállalhatok-e még. 
Ezután egy-egy hétre betervezem a munkát, de ezt sosem csinálom meg előre, mindig csak szerda este, mégpedig azért, mert nálam a csütörtök a beszerzés napja, így értelemszerűen a munkahét sem hétfőtől vasárnapig tart, hanem csütörtöktől csütörtökig. Szóval, mindig megtervezem a hetemet, felmérem, hogy mit tudok elkészíteni, a tervezett tételeket valami halvány színnel jelölöm. Amikor eggyel végzek, azt zöldre színezem, így nyomon tudom követni, éppen hol állok. Hónap végére mind zöld legyen.*
 
(korábban a táblázatban még olyan rubrikák is voltak, hogy utalás dátuma, postára adás dátuma. akartam én precíz lenni, ebből is látszik. ma ez már nincs, ott a feladószelvény, ill. az online bank)

 ez egy pár éve készült tablicsku, kitöröltem belőle ezt-azt, de az elv az ugyanez


Következő fejezet.

Van a gmail-nek a naptár funkciója, én szeretem. Van rendes, igazi naptáram is bal kezem felől, abba is írok mindenféle fontos dolgot, vannak átfedések is (szeretem bebiztosítani magam), meg vannak csak ott vezetett adatok (hogyhogy milyenek? abszolút releváns infók: kiló, cm, táv, idő, elégetett kcal, satöbbi), meg recepteket is oda firkantok fel, meg telefonszámokat is, igazán úgy érzem, hogy funkcióját nemcsak betölti, de túl is haladja (és van ám éves jegyzetfüzetem is, mesélhetnék).

Szóval, a gmail-es naptárban vezetem a heteket. Ide szinte mindent beírok, gondolom, nem bízom magamban és nem is. Vezetem benne tehát a megrendeléseket mint abszolút fix feladatokat, a fentebb jelzett havi tervet hétre, majd napra lebontom, hogy hétfőn kismariska táskája, kedden meg kispéter táskája, így szépen. Beírom a heti programot, színház, mozi, X-ékhez megyünk, akármi. A világ egyik legfontosabb információja, hoyg mikor jár le a kikölcsönzött könyvek határideje...  amennyit én már a Szabó Ervinnek fizettem életem során.. ne is firtassuk. Ráadásul ezt úgy írom be, hogy 3 nappal előtte értesítést kapok a gmail-től (kihagyhatatlan lehetőség), mondom, szeretem magam többszörösen bebiztosítani.

Nagyjából megtervezem az adott heti futásaimat is, négyszer kell mennem, aki azt mondja, hoyg ez mehet spontánul is, az jelentkezzen, szívesen tanulok tőle, nekem nem megy, annyi mindenre kell figyelni, hogy heti négy alkalom, de legyen pihenőnap is a futások között, meg legyen keresztedzés is - nem vagyok egy észlény, na. Viszont van naptáram.

A Flylady nálam csúfos kudarcba fulladt, először át sem láttam, hogy hogy működik, aztán átláttam, végül beláttam, hoyg ez nem, nyilván a következetesség hiányzott belőlem, vállalom. Viszont készítek egy heti takarítós beírást is, nyilván nem azt írom be, hogy ki mosogat (a férjem), de azt igen, hogy adott fiókot rendberakom, hűtőt kimosom, ablakot megpucolom, mit tudom én, így. 

Mi is van még benne? A feladatok. Hogy meghatározott időpontra hol kell lennem, hogy mi a végső határideje egy adott feladatnak, hogy kinek milyen étket ígértem mikorra, meg ilyenek. Minden. Nem káptalan a fejem, ugye.
Az egyes feladatokat szeretem színekkel elkülöníteni, a futás nyilván más színt kap, mint egy munka, a színházi este pedig megint más, jó játék. Ha nagyon precíz vagyok (öhöm), akkor a már elvégzetteket egységes színre írom ár, just for fun, hogy érezzem már magam királynak. Sajnos, gyakran elfelejtem, hogy ez a királyságom feltétele.

ez most csak egy részlet, játszásiból, illusztrációnak, de tényleg ilyesmi. viszont döbbenetes, hogy ha gondolkodnom kell, alig jut eszembe feladat, bezzeg amikor élesben megy



Aki ezt túl szabályozottnak látja, az nem ismer engem, a legkisebb rést is megtalálom a pajzson, trójai falovakról meg, amelyeket ide csak úgy betolnak nekem, ne is beszéljünk, kijátszható a rendszer és hát na, ki is játszom, de azzal vigasztalom magam, hoyg egyrészt időről időre lépek egyet felfelé a tudatosság lépcsőjén (legalább 60 centi magasak lehetnek a lépcsőfokok), másrészt pedig ne akarjunk abba belegondolni, hogy mi lenne, ha ez sem lenne.


 * sajnos, nem így van,  akad megrendelés, ami elcsúszik valami miatt és előfordul, hoyg elmarad. ezen még javítani kell.

2014. január 21., kedd

körmagyar

Elkezd a Középső dolgozni egy kávézóban, már nem diákmunka, hanem rendes, igazi. Megkérdezik tőle, vajon nem jogosult-e START kártyára. Fogalma sincs, bemegy az APEH- be (asszonynevén: NAV), kiszámolják, nahát, éppen jár neki (volt már egy rövid, felnőttes munkája). Óh, de nagyon jó. Levél a Hivatalba, közben elkezd dolgozni.
(természetesen ott, helyben nem igényelheti meg)

1. levél: Ön nem kaphat START kártyát, mert 3 nappal túllépte a  kártyaigényléshez megengedett munkavállalást.
1. válasz: basszus, persze, hogy túlléptem, hiszen 3 napja már az új helyemen dolgozom!  az azért vicc, ha azért nem kapom meg az új helyre a kártyát, mert a válaszra nem várva kapva kaptam a lehetőségen és elkezdtem dolgozni az új helyen és ezt beleszámolják.

2. levél: Ön most fellebbezett? Csak mert nem írta oda, hogy ez egy fellebbezés. Ha fellebbezésnek szánta, kérem, írjon egy levelet, hogy ez egy fellebbezés.
(szünet)
Ha nem válaszol semmit, akkor ezt a levelet én fellebbezésnek tekintem.

2014. január 19., vasárnap

mostantól konkrétabb leszek

Van az a klasszikus mondás, hogy ne halat adjunk, hanem tanítsuk meg halászni a másikat, ezt most szeretettel küldeném annak  a Zsuzsinak, aki felajánlott egy vasalót nekem, bár egy kicsit sántít a dolog, mert nem vasalót, hanem vasalónőt kérnék inkább.
Olyat, aki hozza magával a vasalóját is.