2010. február 13., szombat

Fejfájás és Karinthy karöltve jár - nálam

Valami régi beidegződés vagy pavlovi reflex lehet, hogy fejfájáskor azonnal Karinthy jut eszembe (Utazás a koponyám körül), egészen pontosan ez a mondat: "Aranka - nekem agydaganatom van."
Ha ezt törölni lehetne a fejemből, talán soha nem is lenne többé fejfájásom.

Bár... inkább legyen fejfájás, csak Karinthy maradjon.

Csereszabatos

De hogy kitűzőalapot nem kaptam egy ékszeres boltban sem, hát a könyvtárból szereztem egy halom könyvet, meg vettem füzeteket, azért az mégiscsak valami, nem?

2010. február 12., péntek

Könyvekről, kissé késve






Fércjutkától jött a kérés, meséljek a könyvekhez fűződő kapcsolatomról, a kérdőív egyik felével végeztem, de aztán kérdezett más is (Ida13), akinek kérésére pedig illően befejeztem a válaszadást. Csak laza két hetet késtem, de nem számít. Azt mindenesetre kétlem, hogy a kérdésekre adott válaszaimmal kielégítően fel tudom tárni ezen hobbit/szenvedélyt/szerelmet/unaloműzőt (kéretik a helyes választ aláhúzással jelölni), de igyekszem, nagyon igyekszem.

1. Mi volt életed legrosszabb könyvélménye?
Hát, nyilván több is volt, de a Stahl-sorozatban megjelent Marlene de Blasi: Ezer nap Toszkánában c. könyv annyira silány volt...

2. Mi volt az a könyv, ami eddig a legnagyobb hatással volt rád?
Hatás, hatás, de milyen hatás? Lehet bármilyen hatás, de mindre példát mondani... :o) Biblia, de nem mint szépirodalom. Egyébként Hemingway : Vándorünnep c. karcsú kötete, évente elolvasom, nem kell megkérdezni, hogy miért. Érzéseket hoz elő. Gondolatokat viszont Mihancsik Zsófia Popper Péterrel készített interjúkötete (A tigris és a majom) hoz elő. Töprengenivalót F. Várkonyi Zsuzsa könyvei. Szeretem Szabó Magdát, ill. őt éppen nem, de a könyveit (ez meg azt az érdekes gondolatot hozta elő bennem, hogy van, akinek a személyisége baromira nem vonzó a számomra, de a könyveit nagyon szeretem, lásd SZ. Magda, viszont van, aki emberileg nagyon vonzó és kívánatos, de az alkotásai kevésbé, pl. Szabó István.Hm. Ilyenek ezek a Szabók.)

3. Olvastál már olyan könyvet, ami komolyan a frászt hozta rád és félelmet keltett benned?
Edgar Allan Poe-t nagyon nem szeretem, de most jut eszembe, hogy egyszer olvastam a Ragyogás c. könyvet, hát az brutál volt. Javamra legyen írva, voltam vagy 15. akkor még lehet ilyet olvasni, nem?)

4. Mit használsz könyvjelzőnek?
Mindig elcsábulok egy-egy szép papír könyvjelzőre, mert színesek és vidámak, aztán meg jól elhagyom őket. De vettem én már olyan jó kis mágneseset is, azt is elhagytam. A könyv lapjai viszont kéznél vannak, hát behajtom a sarkát. Fúj.

5. Mikor szoktál olvasni? Otthon, munkahelyen, reggel, délben, este, alvás előtt … hm?
Amikor csak lehet. Persze, ez függ attól, hogy éppen mit olvasok, mert Gerald Durrel-t bárhol elolvasgatom, de Eszterházy-hoz több figyelem kell. Vagy pl. novellát lehet a metrón is, de egy hosszabb lélegzetvételű könyvhöz már legalább Pécs - Budapest kell. :o) Emellett a hangulatomtól is függ. :o( Néha feloldódom az olvasmányban, néha éppen nem, odafigyelni sem tudok. Stabil pont: ágyban.

6. Mi volt az első könyved, amit olvastál?
Hamar megtanultam olvasni, s biztosan voltak kisebb mesék, de az első könyv, amit én egyedül elolvastam, az Arthur Ransome: Fecskék és fruskák c. könyve volt. Na, ezt még ma is, most is az ágyam mellett van.

7. Puha kötésű vagy kemény fedeles? (Úgy általában, nem az előző kérdéshez kapcsolódik.)
Belbecs legyen.

8. Mit olvasol most?
Most éppen:
- F. Várkonyi Zsuzsa: Tanulom magam
- David Gutarson: Hó hull a cédrusra
- Nemes Nagy Ágnes versei

9. És hányadik oldalon jársz?
- F. Várkonyi Zsuzsa: 91. oldal
- David Gutarson: 167. oldal
- ahol éppen kénye-kedve

10. Rajta hagyod a "kezed nyomát" a könyvön (belefirkálsz, véletlenül leeszed, leöntöd, egyéb barbárság)?
Kényes területre tévedtünk. Ha a sajátom, akkor gátlástalanul. Aláhúzok sorokat, szavakat, kihúzom színessel, melléírok, belejegyzetelek, mi jut eszembe erről... Néha leeszem, ráöntöm a kávém. De gáz.... Ha másé, akkor nem, kínosan igyekszem vigyázni. Könyvtári? Öööööööö... nem írok bele. De néha aláhúzok. És szeretem, másokkal ellentétben, ha az előttem olvasók is már huzigáltak alá számukra fontos mondatokat. Akkor el lehet töprengeni rajta, hogy ez neki miért volt fontos, mi járhatott az eszében... elítélendő, tudom.

11. Befolyásol a könyv borítója és/vagy címe, hogy elolvasod-e az adott könyvet?
Az író mindenféleképpen. Akár azért, mert elhúzom a szám, akár azért, mert felcsillan a szemem. A borító? Nem vagyok benne biztos, de azt tudom, mekkora jelentősége van, szeretem az összhangot.

12. És az oldalszám?
Nem. Bár azért az igaz, hogy remek könyv esetén bánom, ha már csak x oldal van hátra. Ja, ez nem adekvát válasz, de most már marad.

13. Hátralapozol, hogy tudd, mi lesz a vége?
Nem jellemző, inkább bele, a közepébe. De az sem következetes szokás. ZM viszont, én még ilyen pasast nem láttam, minimum a 120. oldalnál kezd el olvasni egy könyvet. Gyakrabban a végén. Aztán megy visszafelé.

14. Volt olyan könyv, amit többször elolvastál?
Persze, több is. Az említett Hemingway és Popper, Frances Meyes, Polcz Alaine... és még sokan mások. Úgy is mondhatom: megrögzött újraolvasó vagyok. :o) Agatha Christie, ki ne felejtsem!

15. Ért könyvekkel kapcsolatos baleset?
Nem emlékszem, de azért volt, hogy elhagytam őket, lapokra estek szét. Ez utóbbira van példa bőven, el lehetne gondolkodni, hogy az egy háztartásra eső széthullott könyvek sorában mi hol állunk.

16. Eladod-ajándékozod a könyveidet, vagy mániákusan ragaszkodsz hozzájuk, akkor is, ha nem tetszik?
Megtartom. :o(

17. Még a budiba is magaddal viszed az aktuális olvasmányt, vagy csak otthon olvasol, esetleg más meghatározott helyen?
Darvas Ivánnak volt egy paródiája a lakásban folytatott funkciók, műveletek szeparáltságának szükségességéről, utána szabadon mondom: nem, a budiban mást csinálok. Egyébként pedig a buszon, ágyban, kanapén. Asztalnál, rendesen, képeslapra illően ülve nem.

18. Tényleg, olvasol a mosdóban?
Mondom, hogy neeeeeeem! Még kézmosás közben sem, na. :o)

19. Vezetsz az olvasmányaidban valamilyen rendszert, felírod-e az elolvasott/megvett/megveendő könyveket (esetleg árukkal együtt), netán olvasónaplót ?
Nem vagyok én olyan rendes, de bánom is. Időről időre veszek szép füzetet, hogy majd abba beleírom az egy-egy könyvvel kapcsolatos gondolataimat, de ez viszont inkább a füzetekhez fűződő fétis-érzésemnek szól, nem a könyvhöz, így aztán a lelkesedésem nem sokáig tart. De jó lenne... veszek is délután egy füzetet.


+1.: még valami hendikep?


Kicsi a lakás, nagy a rakás - ZM kijelentette, hogy akkor vehetünk újabb könyvet, ha előtte egyet szanálunk. És ki vette meg az első könyvet szanálási előzmény nélkül, na ki? :o) Nem én, hanem akinek ezek a remek ötletei vannak.

Én szívesen dobnám a labdát Anyahajónak és ZM-nek, de ez egy másik ZM, az enyémet ismerem.

2010. február 11., csütörtök

Pipacsok a táskán BKV sztrájk idején


Most meg közben meglett a 140. olvasóm is, ami életkornak is elég lenne, hűségeseknek pedig jutalom is járna, még megvárom a 150-t, az olyan kerek szám, másfél száz ember, az már tömeg, nem? Kicsit sok minden van a fejemben, aki ismeri a másik blogot, tudja, hogy miért, aki nem, az ne akarja ismerni, csak örüljön szimplán, mindenesetre az én fejem zsong, zsong, néha meg bong, de van még a kong is.
És van kapott díj is, meg sok-sok kérdés is, s a válaszok felére már sikerült értelmes feleletet adnom, talán még a másik felét is összehozom, a díjat pedig mutatom.

Pipacsot varrtam, nem kérdezünk, a pipacs jó, a pipacs szép, a pipacs kell, annak ellenére is, hogy olyan semmi szegény, csak addig él, míg le nem tépik, hát, van ez így az emberrel is. Részleteket itt találhat, akit érdekel, vajh melyik oldalra linkelek, melyikre, melyikre...

Műbőrt fotózni egyébként legalább akkora elszántságot igényel, mint télvíz idején bokáig érő (koszos) latyakban az 5-ös buszra várni - BKV sztrájk idején.

A bejegyzés pedig híven tükrözi azt a zagyvaságot, amit a cím már jelzett, holott a sorrend az elvárható sorrendiségben történt. Vagy éppen nem.

Lorem ipsum.