2012. szeptember 12., szerda

Befőzés XXIX. - szilvalekvár. sok. sokféle

"Szabó Gyuri bácsi a bükki füvesember azt is elmondta, hogy rákban nem lehet meghalni. Mert a szervezet öngyógyító, ilyenkor az immunrendszert kell erősíteni és az adott rákra való növényeket használni. Testünkben mindig vannak rákos sejtek és ezeket a szervezet normális esetben kordában tartja. Ha gyengül az immunrendszer, akkor képesek csak az elburjánzásra. Nagyon fontos, hogy higgyük, sőt, tudjuk, hogy a rák nem halálos ítélet. Abszolút gyógyítható.

Elmondta, hogy a székelyek mit használnak rákgyógyszerként, teljes hatékonysággal.
És ezt tudóscsoportok nemrégiben be is vizsgálták, igazolva a gyógymód hatékonyságát. Tehát Erdélyben egy nagyon egyszerű orvosságot használnak a rák gyógyítására. Szilvalekvárt. Igen, szilvalekvárt. A szilva gyógyító erejű, kimagaslóan magas az antioxidáns tartalma. Frissen is érdemes szezonban sokat fogyasztani belőle, de aszalt szilvaként is hatásos, valamint lekvárként is. Nos, nem csak hungarikum a kiváló házi szilvalekvár, de csodálatos erejű rákgyógyszer is. "

internetes gyöngyszem, kár, hogy nem hiszek benne, mindenesetre rajtunk nem áll, mi megelőzésre használjuk majd :D



24 kiló szilva érkezett, de nem egyszerre. Két egymást követő nap. Továbbra is a zepter-ben* készítettem, a tűzhelyen, ill. a sütőben is, de csak ebben az edényben. Felraktam (beraktam) és magára hagytam, elrotyogott magában, néha (óránként) megkevertem, de nem azért, mert féltem, hoyg leragad, hanem, hogy megnézzem az állagát. A sütőben készülttel még ennyi gond sem volt, bedugtam a sütőbe, tettem rá fedőt, hat órán át békén hagytam, majd kivettem a sűrű masszát.

 házon belül kialakított szólás: áll, mint szilvában a kanál
(pedig itt friss, meleg volt a lekvár, dermedés után már nem készült fotó) 

 
Ami a sütőben készült, az recept alapján alakult, ahogyan eddig mindig, ami a tűzhelyen készült, ott nemcsak fűszerezésbeli, hanem időbeli különbségek is voltak, vannak  8, 10 és 12 órán át készültek, tapasztalatom szerint az utóbbiakat már érdemes figyelgetni, nagyon szépen koncentrálódott a gyümölcsben lévő cukor, ebben az esetben a kevergetés nem ártott, egyre erőteljesebben kellett tenni, ahogy sűrűsödött, úgy vált egyre nehezebbé. Az is érdekes volt, hogy bár mindig full-ra megtöltöttem a fazekat, mégis minden egyes óra elteltével csökkent a vízszint mennyiség.


Nem tudom felidézni a sorrendet, különben sem lényeges, de az biztos, hogy készült  9-10 üveg chutney, a többi ment lekvárnak. 31 kisebb-nagyobb üveg. Készült

- sima szilvalekvár, semmi nélkül (szilva, nothing else)
- vörösboros szilvalekvár, vörösbor (szilva, kevés cukor- savanykás volt a szilva)
- vörösboros, fűszeres szilvalekvár I.  (vörösbor, szilva, fahéj, gyömbér, némi cukor)
- vörösboros, fűszeres szilvalekvár II.( vörösbor, szilva, szerecsendió, fahéj, citrom leve, némi cukor)


A végére meguntam, megmondom őszintén, nem a macerát, mert az kimaradt, hanem magát a szilvát, úgy éreztem magam, mint amikor általános iskoláskoromban egy hétig szilvát szedtünk, a végére már bármilyen más gyümölcs látványa jobban esett. Most viszont jólesik ránéznem a spájz szilvarészlegére.



* a rengeteg felesleges ajándék mellett időnként kaptam ilyet is anyósomtól

14 megjegyzés:

  1. Gratulálok Rita! A kitartásodért és a leleményességedhez.
    Nekem a szilva valahogy nem akar "jönni". Kb 1 kg-t sikerült összeszedni 3 fáról az idén. Annyira bio az idei termésünk. :)
    De abból az 1 kg-ból szilvakrémet készítettem, a férfiak pedig palacsintába töltötték és mind megették!:)

    Ölellek
    Glória

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. az a helyzet, hogy itt annyira olcsó a szilva (100, legfeljebb 150 Ft/kg), hogy most érdemes volt sokat elrakni.
      a szilvakrém,hát az meg miféle finomság??

      Törlés
    2. Felénk is kedvező az ára, de a telken termett jobban esett volna! Na de hát az albérlők gyorsabbak voltak. :)
      A szilvakrémet még drága nagyanyámtól tanultam: semmi különös igazából. Az előkészített szilvát kevés vízzel (borral) és kevés cukorral, fahéjjal erős lángon összeforralom, majd egy szűrőn átpaszírozom, ezt újra átmelegítem és besűrítem némi étkezési keményítővel (nagyanyám liszttel készítette).

      Törlés
  2. A ködpiszkálón meg ma ezt olvastam...
    http://kodpiszkalo.blog.hu/2012/09/11/mire_jo_a_szilvalekvar
    Kinek a verziója az igaz???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szkeptikus vagyok, ill. annál is több, ennek alapján Erdélyben nincs rákbeteg.

      Törlés
  3. Emlékszem, gyerekkoromban faluról hoztuk azt a szilvalekvárt, amit üstben főztek cukor nélkül olyan sűrűre, hogy vágni lehetett. Imádtam. Majd talán egyszer én is... és nem a rákellenes mivoltáért, hanem az ízéért.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. az egyik, a 12 órás, az bitang sűrű, nem tudom,kijön-e egyáltalán az üvegből:)

      Törlés
  4. Nagyon ínycsiklandozóan néznek ki! Milyen recept alapján készíted a sütős változatot?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. némi késéssel:

      4 kiló szilva, 40 dkg cukor, 1 dl 10 %-os ecet.
      A lábost kiöblítem az ecettel,körbelöttyintem, a maradék benne marad. Belemegy az összevagdalt szilva(kimagozva, persze), és a cukor.Elkeverem. Bedugom a sütőbe. 6 órán át sütöm közepes hőfokon, és minden kísértésnek ellenállok, hogy megkeverjem. Majd kiveszem, üvegbe, stb.

      Törlés
  5. Nálunk a nagymamám főzött mindig ilyen sűrű lekvárt, annyira imádtam. Lehet csak rá kellene szánni az időt és csinálni pár üveg ilyet is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ne is röhögtess engem ilyennel, Lidike, hogy te nem csinálsz valamit, ne is röhögtess! :DDD

      Törlés