2012. augusztus 18., szombat

Befőzés XXIV. -pácolt fokhagyma

Kedvencem.

Évekkel ezelőtt még ebből a könyvből készítettem, aztán a könyvet valakinek kölcsönadtam és itt vége szakadt a történetnek. Most eszembe jutott, hogy hátha ebben a másikban is van valami hasonló, volt is, aztán elkezdtem keresgélni tovább, tovább, tovább, tovább, azt hiszem, az angol és német szókincsem kezd gasztronómiai kifejezésekre korlátozódni. A magyar oldalakon is van szép számmal találat, többen írják, hogy nem fehérborecet, hanem balzsamecet, mert akkor a barna felöntőlében a fehér fokhagyma milyen gyönyörű, na, ez nekem nem tetszett, én pont azt szeretem, hogy a fehér fokhagymafejek a szinte átlátszó pácban...
Nagyon egyszerű elkészíteni, végül  az alábbi receptet vettem alapul azzal a különbséggel, hogy én nem szeretem a fehérbort (egyáltalán a bort**), így ennek mennyiségét vízzel feleztem, de azt hiszem, ennyi az összes, a recepttől való eltérés. 
Egyetlen rizikós része van a történetnek, a fokhagyma pucolása. Egy, hogy dögunalom, kettő, hogy nem haladós, nem telik az edény, három, hogy emlékszem, hogy marta szét a kezem a sokadik fokhagyma, ártalmatlan jószágnak tűnik, de a legkisebb rést is megtalálja a kézen, mar, csíp, szúr, vág és egyszerre is akár. Ráadásul  remekül tapad a késhez/kézhez, ez ellen úgy védekeztem, hogy egy nagy tál víz volt mellettem, ebbe mártottam időnként a kést is, a kezemet is, ezáltal még csak nem is csípett. Ravasz vagyok, no.
Cserébe viszont... nagyon finom (naggggyon), ajánlják húsok mellé, én azt mondom, csak úgy magában, hamm, bekapni egyet, az a valami, sok kell belőle, szeretem. Szeretjük.


PÁCOLT FOKHAGYMA
5 fej fokhagyma
2 dl fehérbor vagy víz
0,5 dl fehérborecet/almaecet
1 babérlevél
15 szem feketebors
1 kiskanáltárkony
1 kiskanál só
30 gr cukor
1 chilipaprika

A fokhagymát megpucoljuk, a pácléhez valókat összeforraljuk. Beletesszük a fokhagymagerezdeket, majd 5 percig főzzük. Elzárjuk alatta a gázt, hagyjuk kihűlni. Másnap megint felforraljuk (továbbra is benne vannak a lében a fokhagymák, úszkálnak), de már csak egy percig főzzük, utána üvegekbe szedjük őket, rá a lé, majd egy evőkanál olívaolaj a tetejére.

Dunszt. 
Spájz. 
Gyomor.










** az ízét nem szeretem, vö. működik a porszívó, csak nem szív

6 megjegyzés:

  1. Hmmm kipróbálnám csak kissé gondban vagyok.Egyrészről tisztán látszik a hagymákból és a babérlevelek számából, hogy ez nagy tételben készült nálad. Ha én mondjuk ajándékba készítenék úgy két 0.75 ös üvegnyit akkor mennyi hagymát pucoljak? Másrészt a chilitől mennyire lesz csípős, működik-e a dolog szárított tárkonnyal és hogy fontos-e a dunszt meg hogyan kell csinálni a dunsztolást. Állatira nem vagyok képben de nagyon szeretik az emberek a fokhagymát akiknek vinném.Mindig csokit kapnak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. tegnap újra készítettem,mert mki szereti,azt képzeld el,hogy félkiló fokhagymából három kis üveg lett...a szárított tárkony teljesen jó,mert a páclét úgyis felforralod, tökéletes.
      chili:egy chili nem chili..... de ki is hagyhatod belőle nyugodtan!
      száraz dunszt: nagyon fontos,de csak annyi,hogy a még forró cuccot(ahogy ráöntöd a forró levet) bedugod valami párnák közé, vagy takaróval szorosan letakarod - a lényeg,hogy nagyon lassan hűljön ki. egy napig semmi mozgatás.
      én egy régi hűtőládást (azt a strandravívős típust) takaróval kibélelek,abba rakom, betakarom é lezárom. kis helyen fér el, tökéletes dunszt.

      kérdezz még, tényleg!

      Törlés
  2. Nekem megvan az először mutatott könyv, bemásoljam a receptet?

    VálaszTörlés
  3. Kriszta:ha megteszed,megköszönöm!

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés