2012. május 9., szerda

Befőzve II.

Az első adag fenyőrügyből isteni citromos almazselét főztem, nyomokban sem fedezhető el benne a gyönyörű ezüstfenyőnk rügyeinek íze, finom citromos, pont az a savanykás íz, amit szeretek, csak mondjuk nem ennek indult, ugye. Ez a recept innen való volt, fenyőcsúcszseléként olvasható, hagyjuk. Pedig nem is 12 órát, hanem többet ázott a fenyőrügy, szerintem ez így kevés, ennél nagyobb ráhatás kell, hogy az íz átvándoroljon, kiázzon vagy hogy kell ezt mondani.
Viszont köhögni biztosan nem fogok a nyáron, mert egy üveggel már elnyaltam, mondom, hogy tök finom.





Viszont nem hagyott nyugodni a dolog, az ezüstfenyő is elég szép nagy, rengeteg rügyet/csúcsot növesztett magán, dolgom wamp előtt három nappal semmi, ugye, ezért megint nekirugaszkodtam. Másodjára már a szedési technikám is jelentősen javult, már nem ollóval vagdostam, hanem kézzel téptem, egyszerűen kipattintottam a zsenge hajtásokat, fél kilót szedtem 10 perc alatt sem.
Ezúttal Eszter receptjét követtem (egyszerre csináltuk, egymástól függetlenül, csak az övé elsőre is!), ha várok pár napot, másképp alakult volna ez a történet, viszont akkor nem lett volna citromos almalekvárom.





Ez a menet jobban sikerült, bár szerintem az ezüstfenyő nem annyira karakteres, és nem tudom, nincs-e ebben valami sznobság, hogy melyik fenyő mennyire karakteres, mindenesetre a lucfenyő talán jobban, illetve az erdei fenyő tetszik nekem, de annak rügyeit nem érem el. Legjobb lenne talán a feketefenyő, de ahhoz már tényleg sokat kell(ene) mennem, van az már vagy 80 méter is.
Az íze gyantás, még inkább mézes, gyönyörű színe van, az állaga pedig ezúttal nem zselé, hanem szirup, ezért a felhasználása is másképpen történik, orvosságként kell majd enni, esetleg szörpként. Nem befalni egy nap alatt, khm.


Azért a két kísérlet között felfedezhető némi különbség,mind ízében, mind színében, mind állagában.:)

16 megjegyzés:

  1. "...az erdei fenyő tetszik nekem, de annak rügyeit nem érem el." :-DDD

    VálaszTörlés
  2. nagyon biza!

    ööö... vagy nincs is rügye, azon nevetsz??lehet...

    VálaszTörlés
  3. A második határozottan jobban tetszik. Nagynéném készít erdélyi, erdei :) fenyőből szörpöt. Felhígítva lehet inni, isteni.

    VálaszTörlés
  4. Hát én csak lestem már megint, hogy mik vannak. Bevallom én ilyet még nem is hallottam, de nagyon örülök, hogy megmutattad a fincsiségeidet. Hú ha most otthon lennénk biztosan kipróbálnám és bezsebelném a dicséreteket. Ennek hiányában téged dicsérlek, nagyon!!!!

    VálaszTörlés
  5. sztem egyenesen onnan való,Adél!

    áh, Szilvi,legyintek,hát én sem tudtam, nem tudhatunk mi mindent, de azért bezsebelem a dicséretet,ha nem bánod:)

    VálaszTörlés
  6. Szerintem nem sznobság. Fenyője válogatja, miért ne tenné. Már az illatuk is más. :)

    VálaszTörlés
  7. nálunk fenyő"mézet" készítenek a rügyből, ami isteni, ha pálinkával javítod fel:)
    dunsztos üvegbe kell rétegezni felváltva bármilyen cukorral, és a napon fortyogni hagyni, amíg folyós massza nem lesz belőle. átszűrve, pálinkával összekeverve szerintem szintén hatékony a betegségek ellen:) bár a soksok cukor kicsit riasztó, azért érdemes kipróbálni...

    VálaszTörlés
  8. képzeld,már itt ázik, csak az annyira ne látványos, gondoltam,majd pár nap múlva:D

    az erdei fenyő, meg a fekete is, nálunk 10 méter fölött adja a rügyeit. :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kikell hívni a tűzoltokat létrás autóval :D http://ostermelo.petiza.hu

      Törlés
  9. Nagyon jók lettek, sőt a színe is gyönyörű! Gratula! Én most akáccal kisérletezem..

    VálaszTörlés
  10. az akác az nagyon jó,olyan szörpöt lehet belőle, hogy ihaj-csuhaj!

    VálaszTörlés
  11. Pedig én is az ezüstfenyőmet nézegetem már napok óta.. nyersen olyan finom az íze..nem is tudom elhinni, hogy nem megy át a szirupba.. :D

    VálaszTörlés
  12. de, átmegy! csak nem annyira,annyira! De én most csinálom a harmadik szirupot, ezt áztattam egy hétig, ennek mármost olyan illata van, hogy húha,húha! holnap beszámolok róla, ha akarod. sorrendbe állíthatom a háromfajta elkészítési módot:)

    VálaszTörlés