2010. június 14., hétfő

Gratulálok ... :o( / Congratulation

Nem gondoltam volna, hogy majd éppen a blokkolással gyűlik meg a bajom, hogy megkötöm a Shetland kendőmet nagy örömmel, aztán majd a blokkolásnál, amikor igazán finisben vagyok, akkor esz meg a fene. Nem tudom, kihagytam volna valamit, nem találtam több chart-ot, mit csináltam/csinálok rosszul, nem akar semmilyen formát felvenni, amorf kendőm van.
Kezdem nem szeretni mégsem.

Yesterday evening I finished my Shetland shawl but I am in despair, I can't block it. I might do something wrong or skip a chart?, I don't know but the shape of my shawl is horrible. Amorphous. :o(
I begin not to like it.


27 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Ne keseredj, valószínűleg csak annyi a hiba, hogy az utolsó edging chart-sor után egyszerűen lekötötted, pedig úgy van, hogy lekötöd a visszája sort fordítottan, majd jön egy plusz, befejező sor, a következőképpen:
    2 sima (ha ennyi a szélszemed), ráhajtás, 9 sima, ráhajtás, majd jön, amit ismételned kell a középső szemig:
    1 sima, ráhajtás, 9 sima, ráhajtás. Itt jön a középső szem. A középső szem után imétlendő blokk:
    ráhajtás, 9 sima, ráhajtás, 1 sima. Ezt ismételegted addig, amíg végül annyi marad a bal tűn, hogy ezt tudd kötni: ráhajtás, 9 sima, ráhajtás, 2 sima (ami a szélszemeket jelenti). Ezt követően a következő sorban, a VISSZÁJÁN lekötöd naaaaagyon lazán. Így szépen ki tudod majd blokkolni, meglásd!!!:x

    Az előzőt én töröltem, mert valamiért nem jelzett egy zárójelet a gép és így érthetetlen lett...:(((

    VálaszTörlés
  3. Húha, akkor én rosszul írtam Mosolykánál, és lehet, ez zavart meg, Rita Téged is. Viszont én nem emlékszem, hogy annak idején lekötöttem volna azt, amit Melinda most leírt, mégis kendő lett a kendő:o) Ezer bocsi érte, ha én voltam a ludas!!!

    VálaszTörlés
  4. Sajnálom. :( Én még nem kötöttem meg ezt a mintát, de majd figyelem, mit tanácsolnak Neked az okosok.
    Nem lehet, hogy túl szorosan kötötted a szélét, és a leláncolást?

    VálaszTörlés
  5. Félrerakom, majd Tihanyban kiderül. :o(

    VálaszTörlés
  6. Adél Shetland-jának is ilyen alakja lett... olyan kúpos középen, ugye? Még nem jöttünk rá, mitől...

    VálaszTörlés
  7. Ritám, könyörögve kérlek, legalább próbáld ki úgy, ahogy írtam! Szerintem ez lesz a hiba.:x És nagyon lazán kösd le az utolsó sort! Én nem egy Shetland-et megkötöttem és sosem volt ilyen problémám.

    VálaszTörlés
  8. Rendben, hiszek neked! A hétvégén nekifutok a bontásnak, abban úgyis remek vagyok aztán lesz, ami lesz!
    Köszi, Melinda...

    VálaszTörlés
  9. Drága Rita! Ne haragudj, hogy erőszakoskodom, de annyira rossz olvasni, hogy így neki vagy búsúlva!:x
    Tényleg bízom benne, hogy pusztán ennyi a probléma, ezért eröltetem. Aztán ha mégsem lesz jó így sem, akkor majd Tihanyban kifundáljuk, hogy mi a bibi, rendben?:x No, tessék mosolyogni!:x

    VálaszTörlés
  10. ez fura, mert en me azt mondanam, hogy elotte nincs elegge szaporitva. Ha leszeded a veget, feszitsd mar ki, hogy egyenes-e a teteje! en is kotok egyet es nekem sem latszik problema.

    VálaszTörlés
  11. Szió!
    Igaz :( hiányzik a Melinda záró akkordja ...
    A blokkolással nincs gubanc?
    Ahol kezdted a kötést az a hosszabbik vége s nem oda húztad ki szerintem.
    Megigazítod?

    VálaszTörlés
  12. Kicsoda: nem tudom, én szaporítottam rendesen, ki sem jött volna a minta, nem? Nem értem, de megpróbálom azt, amit Melinda mondott, de nem ma, ma rá sem bírok nézni.

    Évi: persze, tudom, hogy melyik a hosszabbik vége, csak azért nem húztam ki, mert nem tudtam. :o( Először azt igazítottam ki, de nem stimmelt, mert akkor az alját nem tudtam kihúzni, aztán az alját igazítottam be, akkor meg a felső szélét nem tudtam kifeszíteni, szóval valami nem stimmel. :o((

    De majd nekikezdek annak az utolsó sornak, meglátom, remélem.

    VálaszTörlés
  13. Mégegy ötletem van, nevezetesen, hogy nem elég laza a széle. Jobban megnézve a képeket, elkezdtem gyanakodni...

    VálaszTörlés
  14. Igen? De most akkor kell az a plussz sor vagy sem? Mondjuk, holnap nem kezdem el, kicsit pihentetem. :O(

    VálaszTörlés
  15. Nem hagy engem nyugodni ez a dolog! Megnéztem tegnap az én két régebben kötöt kendőm fotóját (eredetiben nincs málam egyik kendő sem), és valami plusz sort én is kötöttem, azt már ki tudtam skubizni. Megnéztem az eredeti leírást is, ott az elején a szövegelős részben ír ilyet, amit Melinda mondott, tehát az biztos hogy kell. Meg hát a drága már kötött jónéhányat, nyilván tudja:o)
    Én most járok az utolsó mintaegységnél, ha végzek vele ma este, referálok, jó?

    VálaszTörlés
  16. Sajnos nem tudok segíteni, mert még nem kötöttem meg ezt a kendőt.

    Viszont szeretnék kérdezni valamit! Mikor lesz Tihanyban a nagy kötögetés? Mert bár messze van, de júliusban megyünk a Balatonra, és hátha pont akkor leszünk a közelben, és akkor becsatlakoznék, ha nem baj!

    VálaszTörlés
  17. Már Adélét is egy csomót nézegettük, és nem jöttünk rá, mi a bibi. Nekem úgy tűnt (és mintha a tiéden is ezt látnám, mintha egyszerűen nem lenne elég a ismétlés a szélek meg a középszemek között. Mintha nem lenne elég "anyag", amit ki lehetne feszíteni 3szög alakúra. Először arra gondoltam, hogy nem elég a szaporítás, de minden stimmelt...
    Megnézegetem még a leírást, és szólok, ha valami eszembe jutott...
    Az utolsó előtti sorban viszont igaza van a lányoknak, abban a sorban végig simát kell kötni a "lyukak" között, ez "nyitja ki" majd a szegélyt olyan szép cakkosra. És NAGYON LAZÁN láncold le, vagy pedig csináld a rugalmas leláncolással, de azt is lazán.

    VálaszTörlés
  18. Rita, igen, az utolsó sor minden egyéb esetleges probléma mellett/ellenére és attól függetlenül lekötendő.
    És elgondolkoztató, amit Ercsu is írt, értem, mire gondol, de így, képről ezt nem látni rendesen, sajnos. Viszont én még mindig arra (is) gyanakszom, hogy a szélszemek nem elég lazák és azok is ludasak lehetnek abban, hogy nem lehet "kinyitni" a kendőt...

    VálaszTörlés
  19. Gabella, bejárósnak lehet lenni, ottalvósnak már nem, csúcsra jár a ház, de nézz be hozzánk, persze! A profilomban van az e-mailcímem...

    VálaszTörlés
  20. Itt is elmondom, sajnálom. Látom, mindenki próbál tanácsot adni, és figyelmesen olvastam mindet, mert hasznos dolgok... és hozzáfűzök én is valamit: két Shetlandot kötöttem. Az elsőt egyágú fonalból, az rombuszosabb lett (első viselés után jócskán), a másodikat jól megsodrott kétágúból, az rendes háromszögű lett. Mindkettő 100% gyapjú. Igen, azt a sort, amit Melinda írt, meg kell kötni, a minta szerint is, de nem tudom, milyen lenne nélküle. A leláncolás lazaságát már írta más is.
    Mindenképp, ha rájöttök az okra, kérlek, mondjátok el, nagyon kíváncsi vagyok.

    VálaszTörlés
  21. Elmondom én, csak már ott tartanék... !

    VálaszTörlés
  22. Szegény Te!
    Annyira átérzem. Mostanság folyton bontok, de nagyon akarom a "szépségeket", no és terápiának is használom. Ilyenkor nem járnak faltól-falig a gondolataim. :-)
    Szóval mivel Te vagy az igazodási pontom, nem ér lógatni az orrod :-)
    Feszülten várom a "heuréka" felkiáltást Tőled.

    Petunia

    VálaszTörlés
  23. Petunia: én, azt hiszem, lebontom és egy zöldből, amit most festettem, újra kezdem. Per pillanat rá sem bírok nézni, de lesz majd heuréka, biztos vagyok! :o)

    VálaszTörlés
  24. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  25. Jól megnéztem. Olyan, mintha kb. kétszer olyan vastag tűvel készült volna, mint amit a minta megkívánna. Ha ugyanezzel a fonallal és tűvel szeretnéd megcsinálni, érdemes lenne kipróbálni, hogy milyen az, amikor minden sorban szaporítasz. (Nyilván módosítani kell a mintán, de nem látszik olyan bonyolultnak.)

    Másrészt, az eleje tényleg szépen ráfekszik a textilre, vagy csak véletlenül úgy néz ki, mintha? Ha az első, akkor az első ismétlődés után ment tévútra valami...

    VálaszTörlés
  26. Az biztos, hogy nagyon vastag volt a kötőtű, ez utólag már kiderült. :o(
    A mintánál (szerintem) nem tévedtem, nagyon figyeltem és nagyon egyszerű volt, persze, nincs kizárva.
    Most nekifutok a zöld festettemből és meglátom, m lesz belőle, nagyon figyelek, jó méretű tűvel kötök és... lesz valami.

    Köszönöm, Zsófi! :o)

    VálaszTörlés