2009. március 17., kedd

Könyvekről, reklámról

Ha néhány hete nem hallok a rádióban egy beszélgetést arról, hogy a legvacakabb lektűröket is a szépirodalom közé sorolják, s hogy a könyvesboltok toplistáján egy kalap alatt szerepel Eszterházy és Danielle Steel, ami a határok elmosásának remek módszere, nos, talán akkor is vettem volna a fáradságot és megjegyzem a metró mozgólépcsője mellett kirakott könyvhirdetések szövegeit. Így viszont annál inkább.

A következő szlogeneket sikerült megjegyeznem:
- Belédvágja, mélyen
- Élvezi, ha sikítanak
- Eljött a nap, amitől rettegtél
- Csak hiszed, hogy lehet titkod

Nem tartottam fontosnak, hogy a hozzájuk tartozó könyvcímeket is megjegyezzem, mindenesetre remélem, hogy senki nem innen kíván tájékozódni a magyar közönség irodalmi élete, érdeklődése iránt, vagy mondjuk, nem ezek alapján választja meg az olvasnivalóját- hangsúlyozom, remélem.

Legyen pozitívabb a post kicsengése: a Bookline fél év után megszerezte nekem az egyetlen, eleddig el nem olvasott Polcz Alaine-könyvet, amelyről már majdnem lemondtam. Éljen a Bookline!


21 megjegyzés:

  1. Akkor közös szálnak is tekinthetjük, csak ki innen, ki onnan közelítette meg P.Alainet. Nagyon szeretem...

    VálaszTörlés
  2. Karácsony előtt meglepve láttam, hogy az Asztali beszélgetéseket is hirdetik a metróban. Ez egy igazán remek könyv - mármint szerintem, bár tudom, rétegmű, de akkor is - egy-egy író/filozófus/pszichológus, vagy ilyesféle személyiség egy evangélikus teológussal beszélget. (Ez tkp egy valós beszélgetéssorozat leírt változata) Szóval azért van pozitív példa is szerencsére.

    VálaszTörlés
  3. Így legyen, bár attól tartok, mint a fehér holló.... Viszont jó, mert könyvajánlóként fogom fel a bejegyzésed!

    VálaszTörlés
  4. Ez nem a második kiadása? Nekem még egy nagyon régi kiadása van. Nagyon szeretem a novellás kötetét is, de a szakácskönyvei is jók. Egyáltalán szeretem Polcz Alain-t. Viszont ami az utóbbi időben még tetszett, az Jókai Anna Ne féljetek. Amúgy én minden olvasó vagyok!

    VálaszTörlés
  5. Azt nem tudom, hányadik kiadás, majd megnézem a könyvben, de nehezen menet a megszerzése, az biztos...
    Kókai Annától a Szegény Sudár Anna a kedvencem, az általad említettet még nem olvastam.

    VálaszTörlés
  6. Amiota eloszor olvastam a bejegyzest, azota azon toprengek, hogy mire gondolsz, miert baj, ha ez van a metroban es veszik?
    En a metron es a mozgolepcson is is olvasok, igy nem szoktam a reklamokat figyelni, de ha tennem sem hiszem hogy fikarcnyit is hatna az olvasasi szokasaimra, es nehezem hiszem, hogy akit nem erdekel ettol megvenne ezeket a konyveket.
    Egyebkent en itt megengedobb vagyok, inkabb olvassanak az emberek .... barmit, mint mondjuk nem, vagy tevezzenek:-)Sot, nem tudom, hogy olyan jo lenne-e ha a sok szemet helyett rendes konyveket vennek. (emlekszem ugy 25 eve, mikor a szuleim kilora vettek a konyvet es akkor tutira az `irodalom` vezette a vasarlasi listat....brrrrr)

    VálaszTörlés
  7. Kicsoda! Én úgy gondolom, hogy az a szlogen, hogy "Belédvágja, mélyen", de bármelyiket ismételhettem volna, sokat elárul a könyv tartalmáról, de ártatlanabbak kedvéért ott a felvilágosítás, hogy erotikus könyvről van szó. És ezt irodalomnak nem nevezném. Zavar, mert szinte kizárólag ezt, ezeket hirdetik, értékes irodalmat nem. És értem én, hogy Eszterházy nem mindenkinek élvezhető, érthető, nekem sem mindig, és én is szeretem a jó lektűröket, mert kikapcsol, mert szórakoztat, mert... az is kell. De. De elgondolkodtató, milyen könyvek vezetik a toplistát, honnan értesülnek az emberek ezek megjelenéséről.És ha igaz az a pozitívum, hogy a könyv jobb, mint a TV, mert megmozgatja a fantáziát, akkor be kell látni, hogy ez nem egyirányú folyamat, vagyis az "Élvezi, ha sikítanak" szlogennel hirdetett könyvnek is van hatása. Számoljunk vele.Nem tartom dicséretesnek.
    És nem baj, ha más véleményen vagyunk, remélem.

    VálaszTörlés
  8. Engem leginkább az zavar, meg háborít fel, hogy a 11 éves kislányom /meg persze a más gyereke is/ látja ezeket e szövegeket,és olvassa is. Kikérem magamnak, hogy ilyen szavakkal, sejtésekkel-sejtetésekkel vagy akár pontos kifejezésekkel találkozzon úton-útfélen. Az irodalmi értéküket ebben az esetben másodlagosnak vélem /gondolom, inkább tizedlegesek lehetnek./ És nem vigasztal, hogy gyönyörű kiállításokat vagy jó könyveket /is/ reklámoznak a metrólépcsők mentén.

    VálaszTörlés
  9. A metrőt nem kommentálom, elképesztő. A könyvesboltok összemosása meg sajna megesik a magas bevétel reményében... méltatlan...
    a könyv címe, amitmegszereztek Neked nagyon tetszik, mert ez a két szó és ezek küzdelme tölti ki hétköznapjaimat, hétvégéimet, nappalaimat és éjszakáimat. A szerzőt sajnos nem ismerem:(
    Mesélsz a könyvről ha elolvastad?

    VálaszTörlés
  10. Susula, mi ebben egyet értünk, tudom, beszéltünk már hasonlókról.Tökéletesen igazad van.

    Szilda!Milyen jó, hogy Te is írtál! Polcz Alaine... hát ő az én nagy kedvencem, a mo.-i Hospice mozgalom anyja, rengeteg könyvet írt a halál előtti kommunikációról. Ez azonban teljesen más, azt boncolgatja, hogy mitől tart rendet valaki vagy éppen nem, vagy élete egyik részén miért igen, a másikban miért nem... Pszichológus, de hétköznapi, mindenki számára érthető módon (szinte)mesél. Még csak pár oldalnál tartok, de remek, máris elgondolkodtatott!!

    VálaszTörlés
  11. Mindenkitől aki szereti bocsánatot
    kérek, de pl: Daniele Steeltől
    a hideg kiráz.
    És a bármitől csöpögő témáktól úgyszintén.
    Egyre kevesebbet járok Pesten, és
    ha igen akkor elborzaszt amiket látok
    az aluljárókban, metróban, kapualjakban akármit árulnak nem veszek semmit.
    Pont a minap mondtam kicsit indulatosan a páromnak - cipőt
    a cipőboltból szeretnék, ruhát a ruha boltból, könyvet a könyvesboltból stb.
    Sajnos a büdzsé nem nagyon engedi
    Jókai Annát nagyon szeretem
    sok régi könyve megvan.
    Azt hogy Őt hirdetnék még soha nem láttam.

    VálaszTörlés
  12. Nos, igen, erről van szó. Pont.

    VálaszTörlés
  13. Amit Susula ir, azt ertem es egyet is tudok vele erteni. Igen a gyerekeket meg kell vedeni, de a felnotteket nem es nem is szabad, mert az mar eroszak, meg ha a legjobb szandek is szulte.
    Zazalea, nem baj, dehogy baj, ha mas a velemenyunk, en csak nem ertem, amit mondasz, pedig szeretnem:-))Mert ugy absztraktul nem ertem, hogy miert baj, ha szar konyvek vezetik a toplistat es irodalom nem.
    A metros konyvek alap marketing, celcsoport kerdese, ott hirdess, ahol a vasarloid vannak. Aki irodalmat AKAR olvasni, az megkeresi. Szerintem a dolgok nem `jarnak`, dolgozni kell ertuk. En nem hiszek a `nepnevelesben`, mert csak eroszakot szul. Es a szocializmusban sem olvastak tobb irodalmat, max tobbet vettek.
    Ez nagyon hasonli arra, mint multkor mikor beszelgettem egy baratommal A Csernus jelensegrol (eletemben nem lattam, nincs tv-nk, es csak utana olvastam tole valamit). Hogy milyen szornyu, meg hogy megalaz embereket stb... en meg azt hallottam ki ebbol, hogy ha ez az a modszer, ahogy a magyar embernel el lehet erni, hogy arrol beszeljenek, hogy asszonyt verni nem koser, es 2-vel kevesebbszer veri meg a feleseget, mert helyette arrol vitatkozik (!!) hogy a Geza milyen hulye volt, hogy a Gizit visszavette, akkor ok.
    Egyebkent a metroban hirdettek a Vajda kiallitast is, ami tobb mint zsenialis:-)

    VálaszTörlés
  14. Kicsoda! Na most az van, hogy én sem értem, amit Te mondasz, szerintem elbeszélünk egymás mellett.:o)
    Mindenesetre már megérte felvetni a témát, mert ha elgondolkodunk valamin, abból csak jó származhat.
    A Vajda-kiállítás hirdetése üdítő kivétel, van ilyen is, de arányaiban nem erről szól a metróban látható reklámok többsége. Valószínűleg ezért is hatásos egy-egy ilyet beszúrni, mert felkapja az ember a fejét. Jó esetben.

    VálaszTörlés
  15. Na,akkor most jövök én, aki értem Zazit is meg Kicsodát is :-)
    1. zazi,ez a P. A. könyv nagyon régi olvasmányom,és ez is nagyon jó, találó. Most újra kéne olvasnom ha beszélgetni akarnék róla,de az alapélményem az h. nagyon részletes és jó megfigyeléseken alapszik.
    2. Metró: kicsodát értem, ennyi év Amerikával a háta mögött naná h. megengedőbb és jobban érti és átlátja az efféle társadalom és a piac farkastörvényeit. Legalábbis kísértetiesen olyanokat írt, mint amiket egy hosszasan kint élt barátunktól szoktam hallani :-)Először a hátamon futkosott a hideg a nézeteitől, aztán megszoktam és elgondolkoztam rajtuk, és beláttam h. egy bizonyos nézőpontból nézve igaza van. Csak ezt a nézőpontot nem szeretjük felvenni, mert nem akarjuk ennyire reálisan látni hogy mi van, mert az elég rémisztő és kiábrándító. Bocs,asszem visszaváltok egyes szára, ez talán nem mindenki véleménye,csak az enyém :-)
    Szóval én pillanatnyilag abban hiszek,hogy azt kell megtennem amit megtehetek. Tehát jóra-szépre-értékesre nevelni a gyerekeimet és jót-szépet-értékeset vinni az életünkbe. Nem tudok sokkal tágabb körben gondolkozni (max. még kicsit tágabb család és tanítványok ha vannak). Nem akarom megvédeni a gyerekeimet a kinti világtól, mert nem lehet, burokban nőni veszélyes - szerintem -, max. kommentálni és példát mutatni tudok, de kezd úgy tűnni hogy ez bejön. Zazi,szerintem ez nálad is bejött,nem?
    A metróban hirdetett könyveken amúgy én is el szoktam csodálkozni. A baj az lehet ezzel, hogy aki nem rendelkezik stabil értékrenddel és sodródik ide-oda, azt gondolhatja: ez most AZ irodalom,ezt érdemes olvasni. No comment.
    Az egyéb hirdetett kulturális események viszont tényleg jók szoktak lenni.

    VálaszTörlés
  16. Ha a példamutatásra gondolsz, hogy bejött-e, akkor azt mondom, hogy remélem, majd elválik. Az tény, hogy ezeket nem olvassák a gyerekeink.
    Még emésztem Kicsoda látásmódját, az tény, hogy fura nekem, meg távol áll tőlem, de érdekel is- tehát összetett a dolog.

    És bár egy reklám sem nevelni akar minket, hanem eladni, az azért elgondolkodtató, hogy ezen könyvek hirdetésére van pénz, míg (tudomisén) Varró Dániel (és mások) egyszer csak ott vannak a boltokban, a legtöbbször minden hírverés nélkül.

    VálaszTörlés
  17. Violini, igy van, en uberpragmatista vagyok. Van a valosag, ami nagyon eros erv, meg vannak a rola szott almok. En is pontosan azt gondolom, `gondolkodj globalisan, cselekedj lokalisan`.
    Zazalea, egyszeruen nem ertettem (most sem) miert erdekes, hogy mit olvasnak AZ EMBEREK, szerintem az erdekes, hogy EN, meg a gyerekeim, meg max a barataim mit olvasnak. Erre ugyanis tudok hatni, AZ emberekre meg nem, nem is akarok:-)

    VálaszTörlés
  18. Szerintem most fogtad meg a lényeget, Kicsoda: a bejegyzésemben nem az a lényeg, hogy mit olvasnak az emberek, hanem, hogy mit akarnak velük olvastatni. És ez lehet különbség, de a valóság nem tetszik. Konkrétan nekem. :o)

    VálaszTörlés
  19. Kezdem erteni, amit mondasz, csak nem ertek vele egyet.... Ugy ertem az emberek szabadok, igy joguk van rosszul donteni es ezt nem lehet elvenni toluk. Ha valaki ezt akarja olvasni, akkor meg kell hagyni, hogy dontson. Ha csak a jobol valaszthatna az nem lenne dontes, hanem diktatura. Szamomra a szabadasag messze ertekesebb mint a kulturalis szemet. En akkor esnek ketsegbe, ha csak magaskultura lenne es azt probalnak olvastatni az emberekkel, az gyilkos dolog lenne:-)
    Emlekszem anno mndenki elhult, hogy en Marx-ot olvastam, onkent orombol:-D

    VálaszTörlés
  20. Valamit én is kapisgálok és amit értek, azt még el is fogadom tőled, de éppen a döntéssel van a bajom. Ha ugyanannyi reklám hirdetné az általad magaskultúrának nevezett könyveket, mint az én példámban szereplőket- akkor azt mondanám, hogy igen, az emberek szabadon dönthetnek, előttük van minden lehetőség, mindent megmutattunk. csak hát nem így van.Mert az arányok erősen eltolódtak- ez az én bajom.

    És ugyanez fordítva is él: ha csak "értékes" irodalmat reklámoznának, lehet, hogy az sem lenne jó, mert akkor megint ott van az egyoldalúság esete. Ha meg erőltetik, akkor már rég nem szabadságról van szó.

    Érdekes eszmecsere ez, egyikünket sem lehet meggyőzni, viszont talán jobban elfogadjuk azt, hogy van más is.

    VálaszTörlés