2012. április 17., kedd

No spoiler - A sündisznó eleganciája

Azért én mostanában elég válogatós lettem, csak finnyáskodom a könyvekkel kapcsolatban, érzem én is ennek kínosságát, feltételezem, velem/bennem van a baj. Ezzel a könyvvel is úgy voltam, hogy annyira szerettem volna elolvasni, aztán amikor kialakult egy hármas csererendszer, akkor végre hozzájutottam.És el is olvastam.
Hát.... nekem a házmesternő személyisége nagyon izgalmas volt, egy olyan házmesternő, aki (többek között) fenomenológiát olvasgat, mégsem mindennapi, értettem azt is, hoyg nem akar emberek közé menni, jó neki a kuckójában. A kislányt viszont fenntartással kezeltem, értem én, hogy szuperintelligens, aki szerint az angolok legnagyobb találmánya a kalap mint a pszicho rigiditás jelképe, és haiku-kat ír, meg a világban lévő mozgásokat tanulmányozza, viszont éppen emiatt a korához nem illő intelligencia miatt nehéz elhinnem, hoyg azt gondolhatta, ha majd ő meghal, arról a szüleinek az éhező afrikaiak fognak eszébe jutni.
Kettejük elmondásából ismerjük meg a lakókat, a saját történetüket, ez néha paralel fut, és érdekes, ahogy a különböző szemszögekből való látás más fénytörésbe helyezi a dolgokat, talán ez a legérdekesebb.
Az, hogy a végén az történik, ami, cseppet sem lepett meg, belesimult a történetbe, nekem a meglepetés sokkal korábban jött, akkor, amikor Renée kibújt a csigaházából. Az sokkal nagyobb döbbenet volt.
Összességében érdekes könyv volt, bántam volna, ha kimaradok belőle, de nem vágyom ismétlésre.
Sóhaj.

A filmet, azt viszont megnézném. :)

8 megjegyzés:

  1. jaj, hát az tök jó és én azt úgy, de úgy szeretném, ha Ilyenkor megmondanátok, hogy miért. hoyg mi tetszett benne, hogy ne legyek már olyan magányos ezzel a véleményemmel, mert a magányt nem az ellenvélemény adja, hanem az, hoyg senki nem mond semmit.

    egyébként négyeset kapott, az azért nem rossz, én azt hiszem. :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tudtam azonosulni a szereplőkkel A japán embert egyenesen imádtam.

    Ahogy a téged is....pirulgat :-)

    VálaszTörlés
  3. na, ezt már értem! mármint, hoyg valami konkrétumot írtok. én ezt azért feszegetem, mert jó megismerni mások véleményét (ha más,akkor is!) és annak fényében újragondolni az egészet.

    a japán emberke... ój, hát olyan szeretnék lenni én is, higgadt és nyugodt, meg intelligens és bölcs....! s mivel nem vagyok, nincs rajtam nagyon mit imádni. :)

    VálaszTörlés
  4. Nehez megfogalmazi...nem magyarul olvastam, ugy biztosan mas. Szerettem, hogy csendes es egyszeru, de megis sulyos. Szerettem a veget, nem azt, ami törtent, hanem ahogyan törtent. Szerettem, hogy volt bölcsesseg mindenkiben eszrevenni, hogy nem biztos, hogy mindig neki van igaza. Hat ilyenek.

    VálaszTörlés
  5. ennek nagyon örülök, hoyg megírtad!

    VálaszTörlés
  6. Balaso nagyon jo szineszno, biztosan jo a film. De elobb el kell olvasnom a konyvet, utana johet a mozi... keresni fogom a konyvtarban.

    VálaszTörlés