2010. április 13., kedd

Saramago / Book of Saramago


Hogy Saramago A kolostor regénye című könyve tetszik neked vagy sem, az az első 15-20 oldal után kiderül. Ha képes vagy felülni az általa vezetett hullámvasútra, akkor élvezni fogod; ha nem, akkor szenvedés lesz. Azonban, ha fent maradsz...!

Ha túl vagyunk azon a sokkon, hogy Saramago mondatai 1-1,5-2, esetenként ennél is több oldalt tesznek ki, de nem is mondatok ezek, hanem gondolatfüzérek, ha képesek vagyunk követni ezeket, s nem a mondat végét jelző pontot keressük, várjuk, szóval akkor viszont lesz nagy élvezetben részünk. Olyan ez, mintha áradna alattunk a folyó, megállni nem lehet, haladni kell vele együtt, s majd csak letesz valahová minket.

Nem szeretem megírni a történetet, mert annál mindig többről van szó. Most is van néhány ember, akiknek sorsát nyomon követjük, van Baltasar és Blimunda, van Bartolomeu Lourenco, de van Mafrában épülő kolostor is, ezek története valahogy összefonódik, vagy mégsem, nem ez a lényeg. A lényeg az a megfoghatatlan, ami talán nincs is leírva. Nekem ez a könyv felmutatott igaz érzelmeket, nem a nyálas, csöpögős, átírt változatot, de felmutatta azt is, milyen az, amikor az embernek váltani kell. Ha valaki madárgépet épített (17.század), annak nagyon nehéz utána a kolostor építésében résztvevő több ezer ember egyike lenni, persze, úgy is lehetne nézni, hogy most végez örökbecsű munkát, ennek eldöntése, értékelése maradjon Baltasar magánügye. A mi gondolatunk legfeljebb a saját életünk alakulása feletti töprengéshez kapcsolódhat, hozzáteszem, nem feleslegesen.

Letehetetlen könyv.

S ezzel Helen három könyvélményre vonatkozó kérdésére a válaszadást elkezdettnek nyilvánítom.


I have finished to read the book of Saramago (the original titel is Baltasar and Blimunda- if I have good information) and it's a short commendatory written by me. I like this book very-very much...

5 megjegyzés:

  1. Krasznahorkain edződött olvasónak (AZ UTOLSÓ FARKAS c. kisregénye maga egy mondat) meg se kottyanhat Saramago 1-2 oldalas mondata... :)
    itt meghallgatható Krasznahorkai előadásában egyik nagyon szeretett írása

    VálaszTörlés
  2. A tavalyi év nagy-nagy kedvence lett Saramago nekem is. Szerintem tipikusan az a könyv, amit nem lehet mindig és mindenhol olvasni. Én második nekifutásra (7 év különbséggel) szerettem bele a regényeibe, de Marquez-zel is hasonlóan jártam anno.
    Szerintem is zseniális!
    A Megvilágosodás és a Halálszünet is remek!

    VálaszTörlés
  3. Saramago nalam is nagy kedvenc!! es akkora szerencsem van, hogy lattam a mafrai kolostort eloben is. Az egyik sokkulcsos teremorféleseget annyira levettuk a labarol azzal, hogy olvastuk a konyvet (es az alapjan kerdeseket tettunk fel), hogy olyan helyekre is bevitt, ahova turistaknak nem szabad a bejaras. tudom, hogy a konyv nem feltetlenul a kolostorrol szol, de attol meg nagyon pontos, es orok elmeny ott lenni es Baltasarnak kepzelni magam.

    VálaszTörlés
  4. Én inkább Blimundát választom, jó az nekem, reggel kenyeret majszolni, mielőtt a páromra néznék, jó az nekem nagyon. :o))))
    Mafrai kolostorért irigy vagyok, én csak képeket nézegettem és leképzeltem a mögötte lévő irgalmatlan munkát, már tudjuk, mi van mögötte!

    Saramago lett nagy kedvencem, az biztos.

    VálaszTörlés