2010. február 21., vasárnap

Nem nagy szám

A maradék műbőrből varrtam három neszeszert, nem nagy szám, de perpill ennyi telt tőlem.

Nem mellesleg mindig elszomorodom, amikor egy-egy blogban talált (megcsodált) táska/neszeszer/akármi eredetijébe botlom az Etsy-n vagy valamely Flickr albumban. Kiábrándító, elszomorító. Ti nem szoktatok beleütközni hasonlókba?

19 megjegyzés:

  1. Igenis nagy szám! Csudicsini a kék:*) Nem értettem az elszomorodás okát...

    VálaszTörlés
  2. Nem. Én is csináltam már hasonlót, mint más és más is csinált már olyat, mint én, pedig azt hittem,hogy húúú, most de eredeti voltam. Ez van.Gondold csak el: ha nem lenne internet és valaki kimegy "divatvizitbe" majd itthon irtó eredeti, akkor mi van? Attól, hogy te nem találod meg a forrást az még koppintás marad. A Parlamentünk csúcsai is felfedezhetők itt-ott a világban és oszlopok is vannak hasonlók mégsem egy-az egyben másolt valami...nem kell ezen szomorkodnod, szerintem. (kicsit(?) magamra vettem, ezért is szóltam hozzá)

    VálaszTörlés
  3. Nekem tetszenek :o)


    Kiábrándító,mikor egy "eredeti" dolgot látsz itt,vagy ott,és meg vagy róla győződve,hogy a készítőjé az ötlet is aztán egyszer csak kiderül,hogy mégsem

    VálaszTörlés
  4. Én sem értem a problémát.neked minden,amit csinálsz, az a saját ötleted? Soha nem volt olyan,hogy valamit megláttál, megtetszett és aztán megpróbáltad a magad szájízére formálni?
    Én pl.többször koppintok..mondjuk feltüntetm az eredeti forrást. Na,de én nem árulom a portékámat:-).

    VálaszTörlés
  5. Julcsival egyet értve, oda a nagyrabecsülésem, csak ennyi. És most arra gondolok, amikor szint egy az egyben látom vissza, ma éppen a Meskán bukkantam egy ilyenre. :o(((

    Persze, szolgálhat inspirációul, nincs azzal semmi baj, csak amikor tök ugyanolyan... az azért ... nem jó.

    VálaszTörlés
  6. Megértelek. Bennem is csalódást szokott kelteni az ilyen. Főleg, ha az egész nem más, csak egy jó ötlet. Nekem az első ilyen a kötött almakabát volt. Teljesen értelmetlen cucc, de az ötletet viccesnek találtam. Viszont ha nem az alkotóé az ötlet, akkor minek megcsinálni.
    Anna

    VálaszTörlés
  7. Én nem rég jártam úgy, hogy hirtelen ráklikkelve egy blogra, azt hittem emlézetes kiesésem van, mert ugyan a termékeimet láttam viszont, de nem emlékeztem rá, hogy még egy blogot indítottam volna! Hát ez van!

    VálaszTörlés
  8. Mi az, hogy csak ennyi... én lehetek elégedetlen magammal, de Te nem!!!

    A másik felvetésre már hónapok óta fogalmazok egy posztot, csak azért nem írom meg, mert nem tudnám úgy megtenni, hogy ne bántódjanak sokan meg a szavaimon:-((( Pedig lehet, hogy elkerülhetetlen lesz.
    Ami a legérdekesebb benne, hogy azon már fenn sem akadok, hogy időnként erőteljesen visszaköszönök:-)))) Sokkal jobban bánt a Te általad felvázolt fantáziátlanság, vagy inkább fogalmazzak úgy, hogy bizonyos alapötletek egy az egyben átvétele( forrás általában az ETSY, és nulla hozzáadott értékkel:-((((((((

    VálaszTörlés
  9. A meskán nem csak etsy-ről levett holmik vannak, hanem egymástól! átvett holmik is:( Nem kell azért "külföldre" menni:( Engem ebben inkább a pofátlanság zavar.

    A te neszesszereid viszont nagyon tutik!

    VálaszTörlés
  10. Colette: hát, nem akartam mondani, de láttam olyan terméket, amelyről azt hittem, a tied, de mégsem....

    Julcsy: na, erről már ne is beszéljünk...

    Eszter:na, szép...

    Annus: én az 1:1-benről beszélek, nem arról, amikor változtatással a saját formánkra alakítjuk az ötletet. Inspiráció és másolás két külön dolog!

    VálaszTörlés
  11. Szerintem nagyon szépek lettek és igen termékeny vagy :)

    VálaszTörlés
  12. Azt hiszem elég jól értelek. Bár gőzöm sincs kiről van szó. Valaki lekerült arról a polcról ahová tetted, egy másikra.

    VálaszTörlés
  13. Hát, Hunszil, termékenység és én... manapság nem igazán, de éppen ezért a megjegyzésed nagyon kedves!

    Ezkriszti: pontosan erről van szó, csak nem egy személyről, hanem többekről... másik polcon van, igen... :o((( Látom, érted.

    VálaszTörlés
  14. Az elszomorodásod konkrét kiváltó okával nem találkoztam, de abszolút megértem. Ez állandó probléma a kreatívkodók világában. Nagyon elítélem a koppintást, különösen a minden változtatás nélkülit (legalábbis, ha nem úgy jeleníti meg az illető, hogy csináltam én IS egy olyat, mint... itt nézheted meg az eredetit...)
    Viszont újat kitalálni nem nagyon lehet (nem csak az építészetben)- ráadásul nem tudod kivonni magad a téged érő hatások alól. Akár önkéntelenül is előfordulhat, hogy hasonló dolgok születnek egymástól függetlenül. Az utóbbi időben már nem is nagyon szeretek böngészni - nem akarom, hogy túl erős befolyás érjen : ) Persze van akit ez nem zavar: láttam már én is a Meskán két megszólalásig hasonló manót, különböző készítőtől, mindkettőt saját szüleményként. Mi ilyenkor az etikus teendő? Vajon tudnak egymásról? Tudhatja az eredeti, hogy van másolata? Kimeríthetetlen téma...

    Kíváncsi vagyok az ezzel kapcsolatos bejegyzésedre, volt már hasonló felvetés a mákgubón, lassan egy éve.

    A neszeszerek pedig jól néznek ki : )

    VálaszTörlés
  15. Borsheka, én azt hiszem, hogy tökéletesen értem, amit mondasz. Igazad van, valóban nagyon nehéz ÚJAT kitalálni, s nehéz elhatárolódni a minket ért hatásoktól, főleg, ha esetleg nem is vagyok tudatában. Mert ez is lehet.
    Nincs is ezzel semmi baj, én azt nem tartom helyesnek, ha 1:1 történik a készítés. Azt szomorúnak tartom. Nem mellesleg jön a bejegyzés, megyek a guillotine alá. Önként. :o)

    VálaszTörlés
  16. Tudom, nem ide vágó téma, de gondoltam leírom, mert épp most "jövök" a meská-ról.
    Egy kicsi játszótakaró pw-munkának titulálva és még árokban sincs tűzve. Ami rendben van, mert aki csak a külcsínt nézi, nem tudja. De -és ez háborít fel nem csak ebben az esetben- mindezért elég sok pénzt kér! Mert ami rendesen meg van munkálva, látszik rajt' az igényesség, az rendben van. De egy gagyiért?!
    Bocsánat, de kikívánkozott! Én itt görcsölök, az árakon, mások meg sitty-sutty bezsebelik a pénzt.

    VálaszTörlés
  17. Nagyon helyesek lettek, és szerintem ne aggód túl a dolgot.
    Én is csináltam már olyat amit másnál láttam, és nagyon megtetszett, persze nem lett tök ugyanolyan, de remélem nem haragszik meg érte az illető. HA tudom feltüntetem, hol láttam azt ami megtetszett, bár nem mindig sikerül újra megtalálnom. Valahogy az szomorít el, hogy ha valaki vette a fáradtségot és kitalált valamt, akkor mi vegyük a fáradtságot, és írjuk oda, hogy nem a mi ötletünk volt, és ezzel elejét lehetne venni annak, hogy másoknak keserű szájízt okozzunk.

    VálaszTörlés
  18. Évekkel ezelőtt az egyik "boltosom" mesélte, hogy egy nő megvette az egyik abszolút saját kútfős cuccom, aztán pár hét múlva egy az egyben, (méret,módszer,csomagolás azonos) visszavitte ugyanoda eladni :(( Ez az abszolút pofátlanság ! De láttam már olyan blogot is, ahol szinte csak a mások cucca van fent leírással, fotókkal forrás nélkül :((
    Szóval értem a gondod.

    VálaszTörlés