2012. augusztus 13., hétfő

Befőzés XXII. - bread and butter

Magyarul  uborka.


Nekem nagyon tetszett, hogy szeletelve kerül az üvegbe az uborka, sokkal több fér bele, különben pedig imádok uborkát szeletelni, miért, van, aki kavicsot szeret válogatni, én meg uborkát gyalulni, még akkor is, ha mindig leszelek az ujjamból egy  tisztes darabot,  jó gyalunak ez az átka, népi bölcsesség.
Tehát, Eszter által ismerem ezt a cuccot,  aztán rákerestem, tényleg az volt, hogy a gazdasági világválság idején ez volt a kenyér és a vaj mellé, mint nálunk a párizsi, mondjuk. Világválság? Jöhet a cucc a kamránkba, van némi aktualitása.
Először ezt nézegettem, aztán meg ezt, aztán meg ezt, aztán meg iszonyat sok egyebet, végül baromira meguntam (így szoktam), és csináltam egy felöntőlét, de  mivel nekem mániám, hogy ropogós legyen (ezzel szoktam fárasztani az embereket, akik ajánlanak receptet, hogy de ropogós? tényleg? rendesen?), van benne borkén és timsó is. A timsó nekem szűz terület volt, nem használtam még, ráadásul elérhetetlennek tűnt, több gazdaboltot és Hermészt bejártam, mire kaptam, de ez lehet, hoyg baromság volt, ugyanis 10 emberből legalább 8 nem használ timsót, csak borként, azonban nekem a puha, löttyedt uborka a világcsúfsága, hát beszereztem. Kicsit megőrjítettem a Hermészeseket, de hoztak. Úgy egy életre valót, ahoyg elnézem. Egyébként a timsó miatt maradtam le a  hordós savanyúságról is, szóval, most erősen bizonyítania kell.
De mert világválság, az utolsó üveg nem akart tele lenni, így aztán kapott egy kis répát is, szerintem jó lesz. A lé tehát egy mischung, viszont tettem bele chilipaprikát (kicsit, ne legyen nyafogás), mert az nekem kell. Ja igen, hagyma is került bele.

Az üvegek töltésénél nem voltam tisztában az uborka elrendezésének autentikus voltáról, ráadásul wamp előtt napon voltam, nem mondom, hogy kapkodtam, de ezért nem értem ráfinnyáskodni, csak raktam. 
Azért pedig, hogy egyes üvegek mézes üvegek, én kérek elnézést.




9 megjegyzés:

  1. Már megint, a legegyszerűbb dolog az, ami eszébe sem jut egyébként az embernek! Milyen jó ötlet is ez, szeletelve rakni el az uborkát, így nem kell eleve a legkisebbeket keresni.
    /különben van olyan hordós savanyúság felöntőlé, amibe nem kell timsó/

    VálaszTörlés
  2. áh,képzeld, nekem is van olyan receptem, de egyszer hallottam, hogy timsó a titok és azóta nem tudok szabadulni a gondolattól, ez rémes,hogy emberek ilyeneket mondanak nekem...:DDD

    VálaszTörlés
  3. Én meg az újhagymát szeretem vágni, olyan szép színátmenete van. :)

    VálaszTörlés
  4. álmodozom egy vagdalós, csendes délutánról...

    VálaszTörlés
  5. A dobálós savanyúságról még nm maradtál le. Én most nyitottam a második hordómat :)

    VálaszTörlés
  6. tényleg?? még jut nekem annyi szerinted? legalább egy kis vödörnyi? uborka,hagyma, almapaprika,karfiol,répa,fokhagyma? mi mehet még bele?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. zöldparadicsom (na ebből rengeteg lesz, amikor már nem érik be a kertben a paradicsom), kisdinnye (ennek akkor van szezonja ha lement a nagy - vagyis ezt mondta nekem egyszer egy termelő), tv parika (én hosszában ketté vágom és kiveszem a csutkáját), kis cukkini, patiszon (ha nagy akkor darabolva, kimagvalva)... Szerintem nyugodtan kezd el csinálni, megéri!

      Törlés
  7. Vajaskenyér, meg ez az uborkacucc, az nekem teljes megelégedés uzsonnára...
    Zöldparadicsom, minidinnye, minitök, egyik finomabb savanyítva, mint a másik!

    VálaszTörlés