2012. június 20., szerda

Befőzés XI. - fahéjas meggy-cseresznyelekvár

Ez már tömegesen és folyamatosan is készül, elvégre szezon van. Az első adag (a képeken lévő) volt a kísérlet, tihanyi meggy-bajnai cseresznye kombinációban, azóta érkezett némi utánpótlás, ezért is vetődött fel a meggymagozó gondolata, ha már egyesek esküdnek rá, talán mégiscsak kellene járnom néhány kört.
Az egésznek ez a magozás része a legunalmasabb, én ma reggel azt csináltam, hogy ültem a küszöbön és számoltam a szemeket, mások elalvás előtt a bárányokat, én a meggymagokat, s bár próbáltam arra gondolni, hogy ez milyen jó, hogy meditatív, nem jött be.

Utána viszont felgyorsulnak az események, öntök rá valamennyi cukrot, most sem mérek, szemre, úgy nagyjából, de nem sokat, szeretjük, ha savanykás, ha érződik benne a gyümölcs. Néhány óra alatt levet enged, ekkor több minden is eldől, pl. hogy rákanalazzuk-e joghurtra, esetleg megisszuk szörpként a levét, netán magában befalja  valaki, vagy megvalósul az eredeti koncepció, úgyismint lekvár. Hogy ez megtörténjen, nem árt megfelelő mennyiségről gondoskodni.

A fahéjrudakat csak úgy beledugtam a gyümölcsbe, ezzel is állt még (eléggé a léeresztés elején történt mindez), aztán valamikor este 10 felé egyszerűen megfőztem és kész. Nem szoktam túlmisztifikálni a befőzést, azt hiszem. Főzni egy Zepter edényben főzöm, anyósomtól kaptuk akkor, amikor rádöbbent, hoyg az egyszemélyes háztartáshoz talán ez túl nagy, míg a mi öt fős családunkhoz éppenhogy. Remek benne befőzni, azonban még egy  145 forintos lángelosztóval megtámogatom a műveletet, biztosra megyek, azaz lusta vagyok.

Csak a meggymagozás, a nagy tételes, az ne lenne, ugyebár.


   

       




9 megjegyzés:

  1. Én is épp tegnap magoztam kb. húsz kilót, de csakis meggymagozóval. Néhány óra alatt megvolt, de tényleg! :)

    VálaszTörlés
  2. erre sajnos csak azt tudom mondani, hogy azt a mindenit!:DDD

    VálaszTörlés
  3. Anyukánk tavaly kapott többször sok meggyet meg cseresznyét, későbbi adagokat kölcsön magozóval. Azóta is keresünk üzletben, érdekes, addig minden helyett azt találtunk, azóta sehol... De ha látsz, ki ne hagyd, mert tényleg segítőkész eszköz!

    VálaszTörlés
  4. Részvétem, családom is túl van már eper, meggy és cseresznye befőzésen, értsd. lekvár szörp, befőtt. Mi is nagyobb mennyiségben csináljuk. A kezeim randa barnák a magozástól, mert én még abban részben veszek részt, hogy mosás, magozás. Majd ha nagymama leszek akkor főzöm csak. Ez egy ilyen családi munkamegosztás nálunk. Gyerekként csak mostam. Most az én gyerekeim a mosók.Meggymagozót nem próbáltuk, de szerintem gyorsabb kézzel.

    VálaszTörlés
  5. Én olyan meggydzsemet csináltam párszor aminél a meggyet szét kell trancsírozni a mag köztük marad és egy éjszakát áll fahéjasan, magosan talán cukrosan is bár ez csak halovány emlék. Másnap a főzés előtt kell kiguberálni a magokat, nem tudom ez így egyszerűbb-e de az ízhatás fergeteges.Soha nem kellett nagy tételben magozni biztosan könnyebb a célszerszámmal. Jó nagy spájzod lehet már annyi fincsiséget raktál el.

    VálaszTörlés
  6. Erre gondoltam múltkor, hogy szegény nagyanyáink mit kevergettek, ezekben a lábosokban meg lehetetlen odaégetni. A meggymagozó tényleg nagyon jó. :)

    VálaszTörlés
  7. magam is úgy jártam, h egy időben (gondolom, tavaly) mintha mindenhol ilyen magozót láttam volna,idén meg sehol sem, remek.

    Judit, nekem azt mondják, valóban sokkal jobb vele, egy, hoyg nem fröcsköl,kettő, hoyg tök gyors. én eddig még sosem, de el lehet csábítani engem:)

    Szilvi: sztem a magból is megy át aroma, biztosan finom, sőt, csak az a maghalászás ne lenne...! (meg a magozás maga sem, hahahaha)

    motyikám, ugye? dekomoylan, emlékszem,amikor még zománcfazékban főztem be,ott kellett állnom mellette, azért ez nem ugyanaz. várjunk csak, ilyen öreg lennék???

    VálaszTörlés
  8. Nekünk csak meggyfa volt a kertben. Apám leszedett este két nagy vödörrel, másnap az öcsémmel magoztuk. Csakis fürdőruhában, egymást spriccelve. Igaziból nem ez volt a legrosszabb rész, hanem amikor enni kellett. Minden meggyből volt nálunk. A lekvár, a szörp, a szósz, a fagyasztó tele, broáf... Mindmáig utálom a meggyet.

    VálaszTörlés
  9. nekem van magozóm, részemről felejtős. cseresznyénél reménytelen, meggynél is csak akkor jó, ha igazán puha fajtájú,amiből a mag amúgy is kiesik..

    VálaszTörlés