2012. május 12., szombat

Befőzve III.

Szeretném leszögezni, hogy írhatnék másról is, de nincs kedvem. Meg azt is szeretném leszögezni, hogy ez még nem a nagy tételes befőzés, a 25 kiló epres, ebből az eper-rebarbara dzsemből csak pár (kis) üveggel főztem be*, egyrészt, mert az eper még nem olcsó, másrészt, mert a rebarbarára úgy kell vadászni, mintha nemzeti kincs lenne. Pénteken a Lucagyerekkel körbejártuk a Fény utcai piacot, hátha valahol találunk, végül két (2) termelőnél sikerült is, aranyáron. Értem én a kereslet-kínálat törvényét, de az a helyzet, hoyg egyik sem volt, se kereslet, se kínálat, de akkor mégis mi alapján lőtték be az árakat, ugyebár.
Mindegy, kaptunk és kész.
Az eperből két dzsemet főztem, mindkettő készen van, de még csak ezek jöttek ki a dunsztból, ill. a citromfűszörp is, de az egy másik bejegyzés lesz. Ez tehát a rebarabara-eper dzsem, finom, finom, finom.
A másik egy kicsit különlegesebb.

 




  

*tehát a (nagy)kanállal az üvegből itt nem játszik, ezt is szeretném leszögezni

9 megjegyzés:

  1. Hát semelyik szomszédnéninek nincs egy tő rebije? Tőosztás, egy négyzetméter a kertben, és mindig lesz, hetente főzhetel be belőle...

    VálaszTörlés
  2. volt.kifagyott,elfagyott,befelé nőtt, nem tudom,eltűnt.:(

    VálaszTörlés
  3. deszépen néznek ki! eladásra mikor készül? :) én úgy tudom, hogy nem szeretem a rebarbarát, de most már lehet, hogy majd így kedvet kapok hozzá!

    VálaszTörlés
  4. Ó... átérzem a rebarbara iránti vágyadat. Nagyon át. Én is napok óta vadászom rá. Sikertelenül. :o(

    VálaszTörlés
  5. Vica, sztem nem jól hiszed,én azt hiszem. persze,önmagában nagyon savanykás, de az eperdzsemet,ami képes édes lenni, megszelídíti. meg a rebarbarás pite....!

    Petunia: Fény utcai piac,aranyár.

    VálaszTörlés
  6. Érdekes, mert anyukámék kertjében is csak 1 tő hajtott ki az idén. Nálunk nem szeretik a gyerekek. Ha teszek a gyümölcslevesbe, akkor azt mondják hínár van benne.

    VálaszTörlés
  7. Gyere máskor szombat reggel a Komjádi uszoda előtti piacra, vagy ha messzebb van kedved túrázni akkor a Békásmegyeri piacra, rebarbara van, és normális árak is:)

    VálaszTörlés
  8. Kedves Rita, azt a citromfűszörp receptet, ha lehetne esetleg mielőbb közkinccsé tennéd? Nagyon-nagyon szeretném!

    VálaszTörlés
  9. Vagy legalább az irányelveket... Én sem receptből főzöm a lekvárt, valami azt súgja, a citromfűszörp nagyon kedvemrevaló lesz :)

    VálaszTörlés