2012. március 5., hétfő

Félbehagyva

Időnként előfordul, nem sokszor, de mégiscsak, hogy nem bírok elolvasni egy könyvet, ez főképpen akkor szokott megtörténni, amikor minden kísérlet ellenére sem érdekel a történet, vagy éppen olyan élvezhetetlen stílusban íródott, amitől én borzongok, néha pedig az olvasók figyelmének megtartása érdekében tett görcsös igyekezetet érzem, de a legrosszabb, ha mindez együtt van. Általában elolvasom a könyveket, első oldal-  utolsó oldal, s bár mostanában elfáradtam egy-egy könyv utolsó lapjainál, szerettem volna, ha pontot teszünk a történet végére, ne legyen ilyen lassú, elnyújtott haldoklás, elvégre távozni tudni kell, ehhez képest gyakran, amikor már semmi mondanivaló nincs, egyszerűen csak mintha nem találták volna a befejező sorokat, még egy kicsit, meg még egyet, mint amikor a beteg már rég meghalna, de az orvos kötelességének érzi (elvégre felesküdött  rá) az életben tartást, szoktam így érezni, de ez egy másik post, azt hiszem, csak valahogy idetolakodott, szóval, én amit elkezdek, azt 90 %-ban el is olvasom, ez nem dicsőség, hanem megállapítás. 
Ez a slágerkönyv azonban, ez az Ízek, imák, szerelmek, ez nem ment le a torkomon, a 10. oldal körül éreztem, hogy nem, nem ízlik, nem szeretem, nem érdekel, de ilyenkor mindig előjön az érzés, hogy de, biztosan fog, csak hagyni kell kibontakozni a történetet, bele kell mélyedni, mindezt megspékelve azzal a bűntudattal, hogy ezt nekem küldték*, kedvesek voltak, becsomagolták, postára mentek vele, pénzt adtak ki értem, szóval ennek tetszenie kell, igenis. Fogcsikorgatva. De nem, nem bírom elolvasni, ez van, én már ahhoz öreg vagyok sokat olvastam, hogy ne akarjak szenvedni.
Még szerencse, hoyg éppen ma érkezett meg a nyereményem, az Esze Dóra könyv. Hogy utána mi lesz, nem tudom, bízom abban, hoyg nyakunkon a wamp, s majd jönnek a könyvtárosaim.:)


*jelezve, hogy nem tetszett az olvasónak

26 megjegyzés:

  1. Sokkal inkább megnézek egy rossz filmet elejétől a végéig, minthogy elolvassak egy rossz könyvet. A rossz film alatt kikapcsolhatsz, gondolhatsz másra, álmodozhatsz, de olvasás közben olvasni akarok, elvarázsolódni, nemkizökkenni.

    VálaszTörlés
  2. a filmnézés alapvetően egy többcsatornás tevékenység, míg ha olvasok,csak olvasok,igen,igen

    VálaszTörlés
  3. Nekem tetszett ez a könyv...fura.Viszont a második résznél kifejezetten azt éreztem amit erről írtál-de leküzdöttem-és csodálkoztam...magamon-meg rajta.
    hát mások vagyunk...:)

    VálaszTörlés
  4. nincs ezzel baj, ha neked, nekem nem!

    VálaszTörlés
  5. Ezt a konyvet egyszer kolcson kaptam es az elso oldal utan be is csuktam ,ahogy volt. Vissza is adtam gyorsan, istenvele, olvassa aki akarja, en nem. A kolcsonadok meg neztek ram, mint foldonkivulire, hogy mi az, hogy egy ILYENJO konyvet nem olvasok el.. EH.

    VálaszTörlés
  6. nem sokkal többet kínlódtam végig én sem. :)

    VálaszTörlés
  7. nem sokkal többet kínlódtam végig én sem. :)

    VálaszTörlés
  8. pedig nekem ez az egyik kedvenc könyvem :)

    VálaszTörlés
  9. Nem azért, hogy vigasztaljalak, de nekem a film is ritka gyengécskének tűnt, nagy színészek ide vagy oda. Eszem ágában sincs elolvasni a könyvet. Az Esze Dóráét viszont bármikor.
    Nem nagyon szoktam félbehagyni könyvet, de lapozni szabad :) Daniele Pennac is azt mondja a Nemkötelező olvasmányban. Tehát nem hagyom félbe, csak átolvasom. Khmmm.

    VálaszTörlés
  10. Háát én olvastam. Végig. Mély nyomot nem hagyott bennem ,és most hogy megmelítetted nagyon kellett gondolkodnom hogy miről is volt benne szó. nem kutattam a második rész után. :-) Vessetek meg de én a Dr Zyivágoval vagyok így . Annyira szeretném elolvasni, de a 10.oldal környékén mindig feladom. Pedig...állítólag...

    VálaszTörlés
  11. na ugye??? TUDTAM!!!

    :)))))

    bár én végigrágtam, úgy éreztem, nem lehetek ennnnyire béna, hogy nem értem, nem érzem, mikor mindenki...

    csak kicsit sajnálom, hogy nem voltál kitartóbb, mert így az idegesítő modorosságokat nem elemezgethetjük :)))

    VálaszTörlés
  12. Igen, kicsit nyögvenyelősre sikeredett, de én hősiesen átrágtam magam a tavalyi nyáron.

    VálaszTörlés
  13. egyébként meg nemér:)

    alig vártam, hogy elolvasd a Kepest, és jöjjön ez, és akkor majd lássam a pontszámot is... ajj, csak egy kicsit kellett volna még kibírnod, és mennyivel többet bosszankodhattál volna rajta:)))

    VálaszTörlés
  14. tehát akkor két részre szakadt a társaság,ill. van Judit Eszter, aki mégiscsak inkább hozzánk tartozik,ha jól értem.

    korábban azt gondoltam, el kell mindent olvasni,ma már nem gondolom ezt,sőt. öregszem,na. fogy az időm. vagy a türelmem. vagy egyik miatt a másik.

    Lillácska: neked azt mondom, ez olvasott 35 oldal után kettest (2) kapott a könyv. :)))kárpótollak az elmaradt közös finnyogásért! :))

    VálaszTörlés
  15. tudod mi a legszornyubb, hogy en nem is tudom vegul elolvastam-e, annyira jellegtelen volt. izzadtsagszaga volt az egesznek. nekem meg vegig az jart a fejemben, hogy vannak emberek, akik hosszu orakat, meg sok penzt koltenek arra, hogy ugy nezzenek ki, mintha epp csak magukra kaptak volna valamit. kinos.
    meg meg a nagyanyam jutott eszembe, aki igen kritikus asszony volt, szigoruan csak romantikus szemetet olvasott( kler kenet volt az isten, na az gyilkos!), es egyszer mondta, hogy a Dosztojevszkij meg a Tolsztoj milyen jo izgalmas volt.... ebbol nem merek kovetkeztetest levonni;-P

    VálaszTörlés
  16. Krisztám,ebben pedig az a remek, hogy ma egész nap eszemben voltál,h megkérdezem,mi van felétek(konkrétan: veled),mert nem tetszik,h ezer éve nem!
    amit írtál,hát... akkora visszhangja volt ennek a könyvnek, mennyien olvasták,te jó ég,megáradoztak róla,nekem ez azért szomorú.

    VálaszTörlés
  17. De ebből ugye nem az következik, hogy aki meg végigolvasta, tetszett neki, mi több, kifejezetten kedveli, az modoros, meg igénytelen és szánalmas is. Most egy kicsit túlzónak érzem a könyv és olvasótáborának leszólását. Holott ízlések és pofonok, ugye. Mert pl. szerintem a Spanyol menyasszonyt nem lehet végigolvasni, de azért mégsem írom, hogy milyen szomorú, hogy ez a könyv népszerűségre tett szert.
    Valószínűleg megfelelő élethelyzetekbe kell kerülni a könyvekhez. Engem az Elizabeth Gilbert könyv ilyen periódusomban talált, amikor meg tudott szólítani.

    VálaszTörlés
  18. irok majd mailt, mert nekem is a minap a hasonlo gondolatom volt. vannak helyzetek, ahol a sok, keves nem erv semmire.

    szerintem eleg komoly gond ha valaki a konyvrol valo, akar negativ velemenyt nem tudja megkulonboztetni, az olvasokrol valo negativ velemenytol!!
    en szigoruan csak magamra vonatkozo kovetkeztetesekre vagyok hajlando, illetve a szemlytol mar fuggetlenne valo konyvre. Azzal egyutt, hogy az `izlesek es pofonokat` csak a `na errol ne beszeljunk` arrogans valtozatanak tartom.

    VálaszTörlés
  19. De, Kriszti, meg tudom különböztetni, éppen azért írtam, mert itt már nem csak a könyv ,,leszólásáról" ment a diskurzus. A te hozzászólásodat sokkal arrogánsabbnak tartom az enyémnél, mert értelmetlenül átcsaptál személyeskedésbe.

    VálaszTörlés
  20. én már lassan azért nem szeretek véleményt formálni könyvről,mert mások sértésnek veszik,amit én gondolok.
    én a könyvről beszélek,csakis a könyvről, csakis az adott könyvről,nem másról,nem másvalakiről. tetszhet másnak az, ami nekem nem és vice-verza.én nem vagyok etalon. amikor könyvekről kérdeznek engem e-mailben,de itt is sokszor előfordult, mindig azt írom, ne hallgass rám, ez csak az ÉN véleményem. a tied pedig a tied lesz,alakítsd ki a saját véleményed, ne hagyd magad befolyásolni! én sem hagytam magam.:))

    Zsuzsi, én így értem ezt. :)

    Kriszta sztem nem volt arrogáns, én nem éreztem annak.

    VálaszTörlés
  21. valószínűleg csak szükségesnek éreztem megvédeni az egyik kedvencemet :) kedvem lenne rábeszélni, hogy adj neki esélyt, de nem foglak, mert tényleg ízlések és pofonok (nem arroganciából írom!!!), és a tiéd meg az enyém különbözik.

    VálaszTörlés
  22. en konkretan megmondtam mi a bajom. semmi ezzel osszemerhetot nem mondott senki a tetszik oldalrol, pedig en kivancsi vagyok!
    es (most szovegertelmezek)a Dosztojevszkij/Tolszoj pontosan arrol szol, hogy VAN olyan, hogy egy konyv sok embernek tetszik es meg jo is!!!
    nem ertem, hogy miert ne lehetne akar sok emberrel szemben is elmondani valakinek a velemenyet, de akkor az legyen konkret, hogy viszonyulni lehessen hozza. szamomra sokkal erdekesebb, hogy en valamit meg csak nem is utalok, mert egyszeruen annyira nem erintett meg, akkor masok mit talaltak benne.

    VálaszTörlés
  23. Teljes egyetértésem a könyvvel kapcsolatban. Számomra olvashatatlan. A filmmel nem is kísérleteztem. Egyetértek azzal is, hogy nem kell mindent végigolvasni, a toleranciának és a nyitottságnak is van határa, az idő véges. Kíváncsi vagyok, hogy vélekedsz Esze Dóra írásáról (tudom, az csakis a te véleményed lesz :)), jártam már úgy, hogy nem olvastam végig egy könyvét. Magazinos cikkeinek túl hosszúra bővített változata volt, magazinos mondanivalóval. Noha irodalomként jelentették meg. De ez csak az én véleményem... :))
    Luca
    Utóirat: Fejős Évát és Vass Virágot sem olvasok.

    VálaszTörlés
  24. Én se tudtam elolvasni, sőt, a filmet is többszöri nekifutásra bírtam megnézni. Közben meg azt mondogattam magamban, hogy ha már 15 eurot adtam érte, akkor legalább nézzem végig. Tényleg nagy cslódás volt.

    VálaszTörlés
  25. referenciaszemély vagy pedig :)

    VálaszTörlés