2011. július 7., csütörtök

Ma reggel,

fél hét és fél kilenc között a rádióban, a mikrofon előtt  lévők (nem teszek különbséget, hogy melyik oldalán) összesen 14-szer  ejtették ki szájukon az "én azt gondolom" közkedvelt frázist. Nem tudom, nem kellene-e leküzdenem az ezzel szemben érzett ellenséges érzésemet, s beállnom a sorba.

13 megjegyzés:

  1. na ezért nem hallgatom én ezeket a menő reggeli rádióműsorokat, csak a Petőfit, ott nem beszélnek sokat, és leginkább nem nyilvánítanak véleményt, így ha akarnák sem tudnák használni ezt a frázist :)
    ajánlom neked is.
    (és persze nem kell beállni a sorba, csak ha tényleg akarsz)

    VálaszTörlés
  2. te,én annyi sorban állok már, ezt az egyet kihagyom, azt hiszem :o)
    a petőfi jó? valaki azt mondta,ugyanazok a zenék vannak napról napra - persze, hülyeség,meg kell hallgatni és kész

    VálaszTörlés
  3. ez Kossuth volt ám! (asszonynevén: mr1)

    VálaszTörlés
  4. azt gondolom ez afféle szelíd jelzése annak, hogy az illető nem tartja kinyilatkoztatásnak vagy neadjisten axiómámnak saját állítását, persze csak gondolom, vagyis szerintem van mindez és evidencia, hogy én gondolom, mivel én írom :)

    VálaszTörlés
  5. nem a tartalmon gondolkodtam el,hanem a frázison magán, hogy ezt hallom folyton-folyvást, a "szerintem" (meg a többi) már nincs is:o((((

    VálaszTörlés
  6. én arra jöttem rá, hogy ők nem tudnak róla, hogy használják. olyan ez, mint a "megmondom az őszintét", és pár káromkodás, főleg a b+, amit csak úgy használnak, minden meggyőződés nélkül, kötelező mondat elemként. tényleg nagyon zavaró és remélem én még sosem mondtam ki egyiket sem (az első kettő közül, khm :)). de ez egyébként nem csak a rádióban megy, azt még nem vetted észre? én mindig nagyokat nyelek, mikor élőben hallom.

    a petőfi tényleg jó. tele fura zenével, kevés beszéddel.

    VálaszTörlés
  7. "Én úgy gondolom", hogy ezt a szófordulatot azért használják, mert innentől nem általánosítás amit megfogalmaznak, hanem személyes vélemény és mint olyan nem támadható oly nagy mértékben. Legfeljebb vitatkozhatnak azzal az EGY emberrel, aki "úgy gondolja".

    VálaszTörlés
  8. azért van (lenne) még néhány lehetőség a magyar nyelvben, ugye.

    és nem azt mondják,hogy "úgy gondolom", hanem, hoyg "azt gondolom". és mindenki azt gondolja,mindenki.

    persze,de azért egy kommunikációs szakembernek (szóvívőnek) azért lehetne erre figyelni.meg arra, hogy illik köszönni a rádióban (is).

    VálaszTörlés
  9. Én is felfigyeltem erre, pár éve terjed el, ha jól emlékszem. Furcsa is volt, én is rászoktam. Aztán lazultam és a "szerintemre" visszatértem. De vegyesen nyomom mindkettőt:))))
    de mi van helyette?
    -azt gondolom
    -úgy vélem
    -szerintem
    -egyébként
    mi van még?
    összegyűjtjük?

    VálaszTörlés
  10. hát szerintem az mr2 jó, persze ugyanazok a zenék nagyjából, de nagyon nem tudom megunni.

    ja és, ha már a Kossuthon is ez megy, akkor nem tudok mit mondani, kapásból erre az két "új" csatornára tippeltem volna, a sok-sok értelmes műsorvezetővel, bár ítélkezem, de még sosem hallgattam, csúnya dolog :)

    VálaszTörlés
  11. a sorokról viszont csak annyit, fősulin az egyik tanárom mindig azzal zaklatott, hogy előbb-utóbb nekem is be kell állnom a sorba (mondjuk azt nem mondta, hogy melyikbe) de azóta is soron kívüli vagyok, nekem nem megy másképp.

    VálaszTörlés
  12. A Petőfin SZERINTEM felvételi követelmény a bemondóknál, hogy valami iszonyat fülsértő módon artikuláljanak, és nem, ebből nem lehet kevés, mert a kevés is sok.
    Ennél még az azt gondolom dömping is elviselhetőbb:) Legalábbis én AZT GONDOLOM.
    :)

    VálaszTörlés
  13. annak mi az oka, hoyg akkor ezek szerint nincs egy normális rádiócsatorna sem, én ettől megszomorodom, nekem a rádió... az ezerszer inkább,mint a tv

    és akkor most a Rábai Balázst is :o(((

    VálaszTörlés