2011. június 7., kedd

Nem sok könyv

volt életem során, ami ennyire bosszantott, habzott a szám  mérges lettem Ugron Zsolnától, de elolvastam, mert megígértem, egyébként pedig ne mondjuk véleményt teljes kép nélkül, hát nekem most van és akkor hurrá.
Annyiban különbözik a manapság kelendő limonádéktól, hogy Erdély a helyszín, meglovagolva a nemzeti érzést, de igazából lehetne bárhol, mert annyira nem releváns a helyszín, nem kerül előtérbe, bár egy párszor elhangzik az őseink földje, ha nem is így, konkrétan.
Az egész könyv iszonyúan csapong, ugrabugrálunk helyszínek, személyek és korok között, a vezérlőelv az lehetett, hogy az egy oldalra jutó családi sztorik száma minél több legyen", egyikből a másikba, az egész nem más, mint egy felsorolás, hogy éppen melyik ős milyen frappánsat mondott avagy tett. Önmagában ezek a történetek jópofák is lehetnének, de azzal, hogy egyik a másik után rohanvást közeledik, s ömlenek ránk a gáláns/ravasz/fekete bárány/hazafias/nagyvilági rokonság tagjainak mindig helytálló mondatai és cselekedetei, elvették a sztorikban megbúvó mondanivalót, mondhatnám, ellenkező érzést sikerült elérni.
Az arisztokrácia egy tökély, itt mindenki leg, legelegánsabb, legismertebb, legokosabb, a fiú gazdag, okos, szép, a lány nemkülönben,  a kastély omladozik, de majd ők, istenem, még húsz oldal.
Hármast kapott nálam, de csak azért, mert bár nem vagyok kékvérű, nagylelkűség bennem is van.

na, remélem, többet ilyet nem kell írnom


" de komolyan, nem volt szerkesztő, aki azt mondta volna, Zsolna, kedvesem, ez három könyvbe is elég lenne, a kevés néha több?

15 megjegyzés:

  1. Pedig azt terveztem, hogy megveszem, elolvasom...
    Most jól elvetted a kedvem, és mégis kíváncsibb lettem. Ráadásul nem is olcsó könyv.
    Így maradok az előbb elolvasom verziónál. Köszönöm...:)

    VálaszTörlés
  2. Hoppá... most szerztem be a könyvvásáron, annyit reklámozták - ez bosszantott!
    Én is ez az akkor-is-végigolvasom/csakazértis típus vagyok, hátha a könyv vége felé talán, mégiscsak jobb lesz.... Manapság már egyre több ilyen van :(
    Na, de azért nekiesek, max esténként ezen alszom :)

    VálaszTörlés
  3. ne hallgassatok rám, ez csak az én véleményem, nekem rettenet volt, de olvastam olvasók pozitív kritikáit is, szóval, a magtok véleménye legyen döntő, tudjátok. ne hagyjátok magatokat befolyásolni !

    VálaszTörlés
  4. En a metron olvastam azt a 3 mondatot, amivel `reklamoztak. SEMMI ertelme nem volt, igy hazudnek, ha meglepodtem, hogy a tobbi sem jobb:-)

    VálaszTörlés
  5. Én megnyertem ezt a könyvet egy játékon. Még nem olvastam el. Kíváncsi lettem. Egyébként tényleg mindenki csak saját tapasztalat után tud dönteni. Engem nem szokott eltántorítani a negatív kritika sem egy olvasmánytól, mert jártam már úgy is, hogy mindenki agyon dicsért egy könyvet, nekem mégsem jött be. Ilyen ez a könyvélmény dolog. :)

    VálaszTörlés
  6. Szóval túlélted. Gratulálok. :)

    VálaszTörlés
  7. Rita a gondolataimat írtad a könyvvel kapcsolatban, de már ezt leírtam :). Brrr. Csak becsületből.... És már a múlté :))) Amit ma éjjel megettem: Nando Parrado: Csoda az Andokban. (a 72-es Életben maradtak túlélőjének elbeszélése) Annyira előrevisz :) Lök rajtad egyet, hogy ennyi és ilyen körülmények után micsoda szeretet és élni akarás van az emberben. Kellett. Ebben úszom.

    VálaszTörlés
  8. Képzeld Rita ma reggel a férjemtől ( 1 hétig Pesten dolgozott) ajándékba kaptam a legújabb Frances Mayes könyvet. Annyira meglepett, hogy tudta hogy ez nincs még meg...:) Látom, hogy te is most olvasod, alig várom hogy este legyen...

    VálaszTörlés
  9. Már régebben is akartam kérdezni, hogy amiket olvasol mind megveszed vagy könyvtárból kölcsönzöd?

    VálaszTörlés
  10. Alapszabály: azt a könyvet, ami metróreklámon megjelenik, nem szabad megvenni. Esetleg könyvtár, de csak óvatosan, előbb belelapozva. :-))

    VálaszTörlés
  11. És reméljük, többet ilyen nem olvasol :))

    VálaszTörlés
  12. Én még nem olvastam, de eleve van egy kis fenntartásom az olyan könyvekkel kapcsolatban, amik túl nagy - ilyen vagy olyan - kormányzati hátszelet kapnak. Eddig mindig beigazolódtak ezek az előítéleteim, sajnos...

    VálaszTörlés
  13. túléltem, de azért egy könyvvel kapcsolatban ez nem annyira pozitív, mégis csak ennyi. :o(

    szömörce: FM, hát őt nagyon!, egyébként egy nagy halom könyv van itthon, egy nagy halom jön másoktól, egy másik nagy halom a könyvtárból és egy negyedik kupac az antikváriumokból. könyv, az van. :o)

    VálaszTörlés
  14. a lévai anikóban egy picit csalódtam, ezt a vackot ajánlani, hát tudjátok...

    VálaszTörlés
  15. A napokban láttam nálad, hogy épp olvasod, kérdezni is akartam, hogy milyen, hogy tetszik, mert nekem fenntartásaim voltak. Maradtak.:) Sebaj, annyi, de annyi könyvem van, ami garantáltan jó; betű nélkül biztosan nem maradok.

    VálaszTörlés