2011. június 30., csütörtök

Nem az iskolának, hanem az életnek

Az ország vezető egyetemén 12-kor volt vizsgája a Legnagyobbnak, hollandból, néderlandisztikára jár. A vizsga során az oktató közölte, hoyg ez így nem lesz jó és tanuljon meg hollandul, hogy van ez, hogy még mindig nem tud, micsoda dolog, meg ilyenek, végül hármast adott neki, én már ezt sem értem, nem áll összhangban a két dolog, de jól van. 2 órára állásinterjúra futott, szó szerint rohant, egy kicsit lemosta az arcát, ne látszódjon a sírás nyoma, el kell adni magunkat, az önsajnálat és a kesergés várhat. Az interjú során egy holland férfival beszélgetett, aki nehezen tudta leplezni döbbenetét, végül és szerencsére el is mondta, hoyg mennyire meglepődött, milyen jól beszél hollandul, hogy két év alatt ennyire és más 10 év alatt sem és  gratulál neki mindezért, öröm volt vele beszélgetni, a három esélyes közül ő a mi gyerekünkre adja a voksát.
A két beszélgetés között kettő óra telt el.

18 megjegyzés:

  1. :)) Remélem, megnyugodott a lelke !

    VálaszTörlés
  2. Milyen jó, hogy ez utóbbi áll előtte, az előbbin meg túl van! :o)

    VálaszTörlés
  3. ugyes:)

    es ez nagyon helyre fogja tenni majd az ertekiteletet a vizsgakkal stb. kapcsolatban
    a kovetkezo harmason mar nem fog osszeomlani:)

    (azert nem irigylem szegenyemet azert a nehany oraert...)

    Judit

    VálaszTörlés
  4. Az igazi elégtételt az élet adja, mondta a jó öreg Popper, szintén valami totál eltévedt tanár kapcsán.

    VálaszTörlés
  5. ez még csak diákmunka, de az az érdekes benne,hogy Zsófi iszonyatos idegesen megy már vizsgázni, az állásinterjúra (saját bevallása szerint)fele ennyire sem, csak túl akar lenni már az egyetemen, ezt várja:o(

    VálaszTörlés
  6. Mivé lennénk hasonló, a diákoknak "szárnyat adó" tanárok nélkül? :(( Nagy szerencse, hogy egyből igazolta a tapasztalat, mennyire nincs igaza a "nagytiszteletű" tanerőnek.

    VálaszTörlés
  7. Én meg leültetném a tanerőt és a holland polgárt egy beszélgetésre...aztán lehet dumálni....:-)
    Gratula a lányodnak, mert azért a holland nem éppen egy könnyű nyelv!

    VálaszTörlés
  8. Tanulékony a gyerek, na!Két óra alatt bepótolta az összes hiányosságát! :)

    VálaszTörlés
  9. tudod mi az igazan rossz ebben? hogy siman lehet, hogy a vizsgan rosszul `tudott` hollandul:-( a francnak kell nekunk frusztralt diakokat nevelni...

    VálaszTörlés
  10. Bocs, Zaza, de muszáj megvédenem a tanárokat. Mást vár egy ELTE színvonalban, és mást egy anyanyelvi, aki (holland lévén) már attól el van olvadva, hogy a saját nyelvén szólnak hozzá. Ez persze nem azt akarja jelenteni, hogy szar a tanár. Magyar tanár rendszerint a hiányosságokra mutat rá, külföldi (nyugati) meg az elért eredményeket dicséri, és csak zárójelben közli esetleges negatív megjegyzéseit.

    VálaszTörlés
  11. Akkor nem a használható nyelvtudásával van gond, és ma ez a lényeg.

    A főiskolán nem engedték felvennem (!)a német nyelvet (mert más nyelvet tanultam a középiskolában, tök mindegy volt hogy máshol tanultam-e, nem volt hivatalos iratban nyoma), nem engedtek nyelvvizsgázni sem a főiskolán a tanszéken ugyanezért, úgyhogy elmentem a Rigó utcába és levizsgáztam csak azért is németből.
    Úgyhogy van egy nyelvvizsgám amit mindenhol elfogadnak (itthon), a többieknek meg van egy pecsétjük az indexükben, és senki nem ismeri el. Bravo.
    Vera

    VálaszTörlés
  12. Szerintem igazad van, a frusztráló iskolarendszernél csak a frusztrált oktatók rosszabbak, a mitikus ELTE színvonal (már ami a bölcsészkart illeti) már rég nem létezik, az efféle görények inkább védik kivont kardjukkal a saját tekintélyüket, mint a Tiszta Tudást. :-(

    VálaszTörlés
  13. és azt lehet tudni, h mi ez a munka?

    VálaszTörlés
  14. Ha visszagondolok, én is az egyetemi éveim alatt beszéltem a legrosszabbul németül, mert pont nem a beszéd volt ott a lényeg, hanem a hermeneutika, frazeológia, és egyéb nyelvészeti nyalánkságok. Ezek fontosságáról már szólni se merek! Úgy izgultam a vizsgákon, hogy mekegtem mindig. De utána visszaállt a rend. Mint a lányodnál. Végülis nem az eltés tanár ad majd állást neki!!!! Remélem, megnyugodott a kis lelke!! Amúgy meg büszke lehet magára, hogy ilyen ritka szakon tanul!!! Én irigylem például őt!

    VálaszTörlés
  15. Lehet, hogy az "ország vezető egyeteme" elnevezés kicsit már elavult? Ugyanis már többektől hallottam ezt a kifejezést. Amúgy pedig gyakorlat teszi a mestert!

    VálaszTörlés