2010. október 6., szerda

Ez egy praktikus bejegyzés, meg kicsit tanácstalan is, de még nem kétségbeesett

Három dobozt rendszeresítettem, az egyikbe kerülnek a megrendelések (ez a legkisebb doboz, ezek hamar kikerülnek a házból), a másikba a Meskás dolgok, a harmadikba a karácsonyi vásárra készítettek, azt szeretném, ha szép, nagy kupacok lennének már, de lassan telnek. Pedig mindent megteszek, tényleg.

Hogyan lehet beosztani az időt? Hogyan lehet jól gazdálkodni vele, úgy, hogy a hétvégére rendszeresen megjelenő kialvatlansággal már eleve számolva se menjen el az életkedv? Nem most, hanem hosszútávra gondolom. Hogy csináljátok? Vannak tervek vagy ahogy adódik? Úgy gondolom, van egy olyan pont, amikor muszáj tervezni, én alapból ilyen vagyok, listagyártó típus, listám van a terveimről, a munkáimról, a megrendeléseimről, az időbeosztásomról, hány darabot szeretnék elkészíteni összességében, mikor, hányat kell megvarrnom, mihez mennyi alapanyag kell, szóval, én egy tervező típus vagyok, ami arra remek, hogy egyre kétségbeesettebben nézzek a listáimra, mert egy kicsit mindig felüllicitálom a saját teljesítőképességemet, s akkor még nem számoltam az élet által kínálta váratlan eseményekkel. Mindegy, terv, az aztán van.

Muszáj összeszedettnek lenni, kell lennie (jól felépített) stratégiának és taktikának, ha nem szeretnék karácsony végére ... kipurcanni. Nyilván van is, mindenkinek van valami hétköznapokat segítő apróság, egy trükk, időtakarékos megoldás, valami, nem lehetne megosztani egymással?


Én egyetlen praktikát tudok, legalábbis amit tudatosan alkalmazok, ez konyhai dolog, mert meleg ételt szeretnék tálalni mindennap, mert szeretem a közös ebédet ZM-mel, mert ő meg szereti a főztömet és mert természetesnek találom a főzést. Időt úgy tudok spórolni, hogy a hétvégén rászánok valamennyi időt, s kitalálom, mit főzök a következő héten, van közvéleménykutatás is, van-e külön kívánság, valami, amit régen főztem, pedig de jó lenne. Szépen összeirkálom a füzetembe (mert én listagyártó vagyok), nevezhetjük étrendnek, hétköznap olyan ételeket választok, amelyek könnyen, gyorsan elkészíthetők, de finomak is és változatosak is. Egy másik oldalra jön a másik lista, hogy ehhez mit kell vásárolnom, mi legyen itthon feltétlenül, s akkor a pénteki fővárosi napunkon mindent beszerzünk egyszerre, piacot látogatunk (húst csak ott pl.), bevásárlóközpontba megyünk, mert mi ilyen megátalkodottak vagyunk, sőt, a kenyeret is beszerezzük a pékségből, fagyasztjuk. Tehát egyszerre megveszünk mindent, amit csak lehet, nekem ezáltal készletem lesz itthon, biztonsági tartalék, nem kell délelőtt 11-kor azon töprengenem, mit is főzzek, s mi van itthon, amiből gazdálkodom kell, esetleg fussak el még a boltba is. Az étrend összeállítása pedig remek móka, sokkal változatosabban étkezünk a jól megtervezettség oka folytán (vöröslencse leves és almatorta, ez rendben volt tegnap), arról nem beszélve, hogy igyekszem az időtényezőt itt is minimalizálni, hétvégén rengeteget főzünk úgyis.

Ez az én praktikám, biztosan van más is, ami nem ennyire tudatos, de jól működik, ha rájövök, megírom, meg én, de nektek van-e valami trükkötök? Időgazdálkodás? Trükk? Varázspálca?

18 megjegyzés:

  1. Én is listázós típus vagyok, hasonlóan jegyzetelek, írom amit te is, ill. ahogyan te is, de azért nem enniyre:))
    Sajna nálam a főzés kimarad az életből, egy darabig kifőzdéből veszek ebédet. 1500 ft-ból hárman eszünk egy nap.Drágának tűnik, de vannak napok amikor tésztát főzök ki, akkor nem veszek ebédet.Ill. ezzel arányban kevesebbet is kell élelmiszert vásárolni.
    Nekem ez nagy időspórolás. Később majd jobban lesz időm főzni.
    Várom én is a praktikákat.

    VálaszTörlés
  2. Ismered?

    http://charmed.animehq.hu/blog/flylady-program/

    Én csinálom. Többé-kevésbé sikerül, többé-kevésbé rend van.
    Fő mozgatórugó a rendszeresség:) (Ez az, ami nekem többé-kevésbé. Most pl. itt ülök a reggeli rutin helyett:DDD)

    VálaszTörlés
  3. Valakinél olvastam, hogy amíg aznap nem csinált valami "értelmeset", addig nem ül le a szgép elé...ezt próbálom betartani, nem sok sikerrel.Reggel mikor a nagyok elmennek, pakolok, főzök ha kell, aztán elmegyünk elintézni amit kell, ezzel megvan a séta is. Amíg a Vince alszik, addig alkotok, délután a nagyokkal tanulás, ellenőrzés, edzésre cipelés. Vacsi után vagy vasalok vagy inkább kötögetek, mert pl beszélgetés közben azt lehet, és könnyebben abba lehet hagyni egy matekházi miatt:). A kialvatlanság nálam is most ér a tetőfokára, érzem, de nem tudok tenni ellene.

    VálaszTörlés
  4. Én a mindig az orrom előtt lévő naptárba írogatom be előre, hogy kb mit hogy fogok megvarrogatni... picit korábbra írom... ha nem leszek készen, kiradírozom és odébbírom...

    VálaszTörlés
  5. A varrashoz nekem a Nancy Zieman volt nagy segitseg egy csomo apro trukkel.
    Az a jo, hogy ehhez lehet kulon dobozokat csinalni:-) Szoval hogy ne egy dolgot csinalj vegig elejetol, mert az idopazarlas. Amikor meg epp nincs kedved `dolozni`, hanem almodozos hangulatban vagy, akkor valogass anyagot, otletelj es keszitsd is elo! a szabashoz, de nem kell feltetlen ki is szabni.
    Szabj egyszerre ki tobb dolgot, akar ugyanazt a szabasmintat, akar mast, csak gyujtsd ossze, mert akkor egy lendulettel, kosszal, takartitassal megvan. Ez mehet egy dobozba.
    En pl lockolni is osszegyujtom az `egyszinueket`, hogy ne kelljen fuzogetni a lockot.
    Legyenek olyan fazisok, amik 10-20-30 perc alatt is elkeszithetoek. Igy mikor pl kifozod a tesztat, odanyulsz a gombfelvarros dobozba es megcsinalsz 2 gombot.
    Ebben az a csapda, hogy aki szereti, hogy a dolgok egyenletes utemben keszuljenek, az bepanikolhat. Mert mondjuk par napig nincs kesz semmi, de aztan meg egy ladanyi.

    VálaszTörlés
  6. Nekem a kialvatlanság az úgy van, hogy 6 nap feszítem a húrt, amíg a szervezetem bírja, egy napot meg kvázi zombiként töltök (reggeli után alvás még picit, ebéd után alvás, és este korán lefekvés). Ezzel valahogy még tudom kompenzálni a 6 nap alváshiányt.
    Ja, és a zombi napokon is csinálok értelmeset, csak negyed annyi időben, mint a többi 6 nap.
    Nekem ez vált be, de mindenki más.

    VálaszTörlés
  7. Én nem vagyok jó időbeosztó. Apukám viszont az volt. Kérdeztem tőle annak idején, hogy hogyan csinálja (mert ellesni nem lehet ugye khmmm). A válasz egyszerű: ha megunja újrakezdi. Ha elfárad pihen egy kicsit. Ha éhes eszik. Ennyi. Állítólag.
    Olvastam évekkel ezelőtt, hogy mindenkinek van a napi 24 órájában igen aktív rész(ek). Aki ezeket jól használja, az boldog és elégedett lesz. Nekem pl. reggeli ébredés után kb.2 óra lenne az aktív időszak. Akkor MEGtanultam 6-8 tételt is 20-ból anno, míg a nap maradék részében kb.2-t kínlódással. Ezt figyeld meg, hogy neked mikor van és arra használd mindig, ami épp nagyon fontos. Ha rendelésed van és varrnod kell, ekkor varrd. Ha a takarítás a legfontosabb (:)), akkor ilyenkor takaríts....

    VálaszTörlés
  8. Én is dobozolok, mint Tóték :)) Minden hozzávalót összerakok, és azt varrom, amihez kedvem van. Pl fehér varrásnál van a gép mellett néhány karidísz, és azzal "szedem le" a tényleges varrást, így elkészül estére jó néhány darab. És ritkábban takarítok :)) Szerencsére a szgépet a melóhelyen is tudom használni :))

    VálaszTörlés
  9. Én IDA apukájával értek egyet: ha elfáradok, iszom egy teát és újrakezdem. A reggeleim aktívak 8 és 10 között, az érdemi tanulást (ugye most nálam ez a legfontosabb) ekkor végzem. A főzésből igyekszem minimális idő alatt maximálisat alkotni (nálunk is vöröslencse leves volt) és hétvégén nagyobb adagot főzök, olyan dolgokat, melyeket szívesen ebédelek hétköznap. Az alvásmegvonás rontja a hatásfokot, így én mostanában sokat alszom (de ennek más oka is van).
    Listát soha nem írok, de én "Halak" vagyok :-)

    VálaszTörlés
  10. Én Kicsodával értek egyet, furcsa ugyan, hogy sokáig nincs kész semmi, de tényleg hatékonyabban lehet így dolgozni. Meg kell szokni, ki kell próbálni, és aztán Te majd kialakítod magadnak. Nekem egyébként úgy tűnik, hogy nagyon jól gazdálkodsz az időddel, jópofa ez a listázás, biztosan több füzeted is van. Szerintem az is időmegtakarítás, ha többet főzöl és azt eszitek másnap is.A takarításba és házimunkába meg úgyis mindenki beszállhat.

    VálaszTörlés
  11. Én meg igyekszem észben tartani, hogy mindent nem lehet. És hogy nem szabad összehasonlítani magamat másokkal, mert minek. Van egy barátnőm, aki szintén kisbabával van otthon, sőt, kettővel, és ha meglátogatom őket, akkor mindig úgy vagyok vele - hogy bezzeg náluk mindig olyan rend van, ami nálunk még soha a büdös életben nem volt. Hogy bezzeg náluk akkor mindig előkerül az üdítő, a sütemény, a kávé, ha hozzánk jön vendég, akkor meg hebrencsségből vagy kapkodásból vagy másból, valami mindig kimarad. Aztán rájövök, hogy erre a barátnőmre mindig valaki más főz (hol az anyós, hol az anyukája), a gyerekekre sem főz, hanem ilyen Milupás kész, szinte kész cuccokat kapnak. És ha az ember nem főz, akkor nem kell mosogatni sem, és az elképesztően sok idő. És ő nem kézimunkázik, nem olvas. Így vágya sincs rá, hogy ezekkel töltse az időt, nem gondolkodik rajta...
    Szóval, ha valaki sokmindent akar csinálni, akkor el kell fogadni, hogy akkor nem lesz mindig minden rendben.
    Főzésnél pedig én mindig kétnapi levest főzök egyszerre. Eleinte, utáltam, hogy ugyanazt kell enni másnap is, de most már inkább esszük ugyanazt, csak legyen egy kis idő mást is csinálni....

    VálaszTörlés
  12. Régebben nem volt rám jellemző a napirend szerinülti élet.De újabban egyre inkább észreveszem magamon,hogy tudatos,idő beosztással élek!Egy ideig hozattam az ételt,de hiányzott a főzés,mind egyfajta alkotás!Mostanába hetente kb.2x fözők,de van hogy csak 1x!Igy több időm marad a varrásra is!Egy héten kettőnél többször vásárolni sem megyek,ez több szempontból is jó, mivel listával a kezembe vásárolok,nem veszek meg fölösleges dolgokat,és ez a pénztárcámnak is jót tesz!:o) És a végére egy jó tanács: Éhesen soha ne menjetek bevásárolni!

    VálaszTörlés
  13. Én úgy látom, hogy nagyon is jól csinálod :) Hiszen mindig van nálad valami szép, új látnivaló.
    Magam is tervező típus vagyok, naptárba írom minek mikorra kell elkészülnie. Reggel mindig megvan a napirendem szépen tagolva: tudom mivel kell végeznem ebédig, mivel miután hazahoztam a gyerekeket, és mire a férjem hazaér már csak kézimunkával pepecselek, hogy kicsit együtt is legyen a család. Mindig ráhagyással vállalok megrendelést, még akkor is, ha biztosan tudom, hogy hamarabb kész leszek. Így a megrendelő örül, hogy gyorsabb voltam, én meg nem stresszelek, ha valami közbejön. Ha nekifogok egy típusnak, abból legalább kettő készül egyszerre, és a lyukas félórákban (amikor nincs értelme elővenni a varrógépet) beiktatok egy kis szabást.
    Amióta "babázom" kicsit háttérbe szorult a főzés, de azért minden nap van meleg étel, legfeljebb előző napról, vagy nem túl munkaigényes kaja (a krémlevesek pl. nagyon gyorsan elkészülnek). Hétvégén én is többet főzök, illetve több adag muffint sütök, aminek felét egyenként lefagyasztom, jó lesz a gyerekeknek tízóraira. Mert a süti..., na, arról nem mondtam le, az szinte kétnaponta készül :)
    Amit a leginkább hanyagolok, az a takarítás. Korábban kicsit tisztaságmániás voltam, most azért akad néhány cérnavég itt-ott :)
    Az alvásidőből szerintem nem érdemes lefaragni, hosszú távon csak ráfizet az ember, akkor már inkább legyen koszos az ablak.
    Azért azt csendben hozzáteszem, hogy azon szerencsés 4 %-ba tartozom, akik részmunkaidőben, távmunkában dolgozhatnak :)

    VálaszTörlés
  14. Ja, és Zazálea! Különben meg annyival sokkal jobban csinálod, mint én, hogy csak irigyelni tudlak...

    VálaszTörlés
  15. Fene! Még lehetne javítani sok mindenen, nem véletlenül kérdezlek benneteket, ti hogyan csináljátok... Majd beszámolok, ha javult a szintidőm. :o))

    VálaszTörlés
  16. Na!Most lebuktál!:)Már megint az egekben van a mércéd,hasonlóan az enyémhez.:)Csak én már belefáradtam magamba...Illetve azért újrakezdem megint,de fele annyit sem tudok teljesíteni,mint te.Bár vígasztalnak,hogy én meg másban...De én varrni,alkotni szeretnék!DE munka mellett,után?Képtelen vagyok rá.Annyi a tervem,hogy 100 életre is elég,még az ükunokáim is abból élhetnek,ha akarnak.:)
    Füzeteim nekem is vannak.:)Csak az időm és az energiám kevesebb,a füzet meg több.:)

    VálaszTörlés
  17. Attól tartok, az én módszerem nem lesz túl hasznos neked. Én azt figyeltem meg, hogy mindenféle munka sokkal gyorsabban és hatékonyabban megy, ha közben a gyerekekre bébiszitter vigyáz, mert 1. nem kell percenként felugrálnom valamiért 2. ketyeg az óra, és ez elég jó inspiráció.
    Amúgy meg én is azt mondom, amihez nincs kedv, azt fölösleges erőltetni, és amikor fáradt vagy, pihenj. NYelvtanulásnál, ilyesminél van még az a trükk is, hogy a szünet előtti is utáni 5 percben sokkal jobban fog az agy, mint egyébként. Előtte már ráélesít a sünetre, utána meg pihentebb. Hát, ennyi. Na de nehogy azt hidd, hogy én nem vagyok folyton elcsúszva időben...

    VálaszTörlés
  18. Szerintem is jól csinálod. Én pl. régen szinte naponta jártam vásárolni, és már annyira beleuntam- de annyira... hogy pl. a tegnap vett húsokat egy az egyben ott flejtettem a konyhapulton- ma vihettem át a szomszéd állatainak.... na jó, ez most fordult elő velem először. Szóval ma pizzát rendeltünk, és heti két alkalommal ki lehet bírnia hozott/rendelt ételt. Legalábbis, én nem szeretek főzni, csak enni. :)

    VálaszTörlés