2010. április 16., péntek

Szavak / About words

Felsejlett bennem egy gyerekkori élmény, szavakat soroltunk, amelyek nem tartalmuk miatt kerültek előtérbe, hanem a hangzásuk miatt, a győztes a valaki által javasolt fülolaj volt, nekem nem tetszett, el is határoztam, én majd saját gyűjtésbe kezdek. Sokáig nem gyűjtöttem, el is feledtem, de nem vesznek el ezek a gyermeki érzések, tegnap egyszercsak bevillant, de nem is az emlék, hanem a szó, aurora borealis, hogy ezt majd a gyűjteményembe rakom, balról indult az aurora borealis, jobbról pedig, hogy nincs is gyűjteményed, ami már nem is igaz, hiszen egy szóval kezdődik minden, a beszéd-tett elmélet újabb bizonyítéka ez a folyamat.

Nem is egy szó már, hanem kettő, még inkább három, mert a zefír-zafír pár méltó a bekerülésre, én úgy hiszem.

Today early morning an images occured to me from my childhhod. I was about 10 years old and we collected words but not after their meaning but their sounds. As I didn't like the collected words I decided to make an own collection - this decision has been forgotten for a long time but today there was a flash in my memory and a word (Aurora Bolearis) came from left in. The other movement came from right - you don't have any collection!- but it's not true, with this word I can establish my glossary, I guess.

4 megjegyzés:

  1. Hú a zefír-zafír nekem is tetszik, főleg amikor állok az anyagboltban és azon gondolkozom, most akkor melyik melyik...
    Szeretem a farostlemez szót is. Csak felnőttként értettem meg a jelentését (fa rost lemez :-)))

    VálaszTörlés
  2. Várjunk csak! A zafír egy kék ásvány (nem zöld, ahogyan én azt sokáig képzeltem). A zefír viszont enyhe szél.

    VálaszTörlés
  3. Beszélgették a nyelvi csoportunkban, hogy milyen nehéz az angol. No, mondom, azt sem semmi megtanulni egy külföldinek, hogy: kerek-kerék-kérek.hehe
    Azt pedig el tudná magyarázni valaki, hogy miért 'söröm' és miért 'könyvem' van?(Én nem tudom.Még jó, hogy magyarnak születtem.:):)(?))

    VálaszTörlés
  4. persze, ez igaz a zefír-zafír párosra, de az egyik egy inganyag neve is... de most sem tudom, hogy melyik...

    VálaszTörlés