2008. október 17., péntek

Segítség

Éjfél felé már lehet, hogy csak a fáradtság beszél belőlem, de szerintem nem. Elhatároztam, hogy ma van a napja, hogy végre megtanulom a szabad gépi tűzést. Egyszer voltam egy tanfolyamon Felber Irénnél, de nálam mindig nagy a fáziskésés, ez, ugye, most olyan 5 éve jelent. Na, azóta mindent elfelejtettem, de nem baj, mert van nékem emlékbe egy nagyon helyre kis mintadarab, amire még a nevemet is rávarrtam szabadon. .. De hogyan?
Ma este nekiugrottam , suli után kellett valami nyugtató, de inkább csak felidegesítettem magam. Kb. fél méter anyagot varrtam el akkor öltésekkel, hogy nem is tudtam, létezik ekkora. Ahhoz hasonlítanám az "eredményt", mint amikor egy robot balettozni szeretne...

Hát kérem szépen, lenne-é valaki, aki leírná, hogy:
-pontosan milyen talp is kell, hogy néz ki (van nekem itthon 3 speciális, mintha még erre vettem volna)
- mekkora öltéshosszra kell beállítani a gépet
- milyen tempóban kell mozgatni az anyagot
- milyen tempóban célszerű nyomni a talpat
Vagyis: mindent.

Most aztán nagyon irigy vagyok a csodaszép alkotásokra, esz a fene, miközben látom ezt a rengeteg pocsékba ment vatelint, meg mindent... Arra számítottam, hogy olyan ez, mint a bicajozás, nem lehet elfelejteni, egy kis ujjgyakorlat és menni fog. ami jó lett volna, mert itt áll egy aprócska kék-zöld valami, amit úgy szeretnék megtűzni...


Minden megoldás érdekel! :Tudna nekem valaki segíteni? Valami önjelölt gyógypedagógus az ily súlyos en eseteknek?)Akár e-mailben is, itt is.

18 megjegyzés:

  1. Szia! Átérzem a problémádat, én is mostanában próbálkozom ezzel először. Nézd meg nálam a "Kukacolnék" c. bejegyzést, ott írtak rá megjegyzést páran, de többre számítottam, látva, hogy sokan milyen nagy gyakorlattal művelik ezt már. Biztosan nem látogatnak engem, bár a látogatottságot mutató térképem mást jelez... Én stoppoló talpat vettem, ezzel megy, enélkül lehetetlen volt fordulások nélkül tűzni. Vagyis állandóan forgattam az anyagot, ha jött egy kanyar.

    VálaszTörlés
  2. Sajnos ebben nem tudok segíteni,mert még nincs ilyen talpam...

    VálaszTörlés
  3. Princi! Köszönöm, megnéztelek, ma újra felveszem a harcot! Sok jó dolgot láttam nálad, megyek gyakrabban, szeretem végigolvasni a bejegyzéseket, csak kicsit lassan haladok vele! :)

    VálaszTörlés
  4. mammka!
    Köszönöm!Azért jólesett, hogy végiggondoltad... :)

    VálaszTörlés
  5. SZia!

    Próbálkozom:))

    Én sima stoppoló talpat használok. Tehát nincs rajta se rugó, se semmi, az alja, ahol érintkezik az anyaggal, kör alakú. De van erre rugós változat is, sőt azt is hallottam, hogy valaki csak úgy, talp nélkül próbálkozik:)))

    Aztán: én még nagyon kezdő vagyok ebben, kezdetleges megoldásokkal, de leírom, nekem mi vált be. Egyrészt most megseűzenvedtem, mert folyton szakadt a cérna, erre most kaptam tanácsot: lehetőség szerint friss tűvel szabad gépi tűzzünk. Aztán a nagyok úgy csinálják, hogy nem forgatják az anyagot, nahát én forgatom. Vagyis a leveles tűzésnél úgy csináltam, hogy megvarrtam az indát, aztán úgy fordítottam az anyagot, hogy a levél magam felé nézzen és gy varrtam meg. Na és? Senki se látja. Másrészt én előrajzolom a mintákat vízzel kimosható filccel. Maximum a végén be kell vizeznem. Nekem így könnyebb, még ha nem is követem mindig szigorúan az előrajzolt vonalakat. Princi, ezt neked is tudom tanácsolni, van, aki őstehetség kukacolásban, nekem kell a rajzolás ahhoz, hogy egyenletesnek tűnjön a végén a varrás.

    Sebesség: Attól függ, mit akarsz. Nekem tetszik az, amikor nyomom a pedált, mint az őrült és mini öltésekkel varr a gép. Persze az a jó, ha megtalálod az összhangot és azt tartod is, mind a pedálnál, mind az anyag mozgatásánál, de az elején ne várjunk csodát, rendben?:)) Engem pl. nem zavar, hogy itt-ott nagyobb az öltés, máshol pindúr.

    Ami fontos, hogy az íveknél ne hirtelen rántsd az anyagot, persze már megint ismétlen magam - gyakorlás kérdése az egész. És ha nem túl feltűnő cérnát használsz az elején, akkor ne is zavarjon! Ne a hibáékra koncentrálj, inkább nézegesd azokat a részeket, amik tetszenek a művedben:))

    Hm, mit is kérdeztél még... Jaa, tanácsolnám, hogy kisebb darabokkal kezdj, egyszerűbb motívumokkal. Azt is megfigyeltem, hogy fontos, hogy a talphoz bviszonylag közel fogjam és kicsit le is szorítsam az anyagot, miközben mozgatom. Én szabad gépi tűztem már két réteget is (fedlap+valami merevítés), de volt, hogy 3 réteget (fedlap+vatelin+hátlap) tűztem.

    Az alsó fogazatot le kell engedni vagy ha nem lehet, akkor van hozzá egy kis lap, amivel le lehet takarni. Mivel az én gépemen most valami bibi van és ahhoz, hogy a fogazatot visszavarázsoljam, szét kell szedni az alját és visszapattintani, én úgy hagyom a fogazatot. Emiatt kicsit nehézkesebb oldalra és magam felé tolni az anyagot, de nem vészes. Ebben az esetben én minimálisra húzom le az ötléshosszt, hogy a fogazat ne rántson az anyagon olyan nagyot. De ha le van engedve, az a legtutibb, akkor csak te forgatod az anyagod.

    Egyelőre ennyi jut eszembe, ha va még kérdésed, írj bátran, a kicsikato kukac gmail pont comon elérsz:))

    ha nem haragszol, bemásolom ezt Princinek is, hogy hozzá is eljusson ez a kis szösszenet.

    Szép napot!

    Kató

    VálaszTörlés
  6. Kicsikató!
    Te egy szupercsaj vagy, nagyon odavagyok tőled! Köszönöm a jótanácsaidat, nagy segítség volt. Nekem van ilyen talpam, azzal próbálkoztam tegnap este. :(Olyan nagy öltéseim lettek, ez zavar a legjobban, azt hogyan csináljátok, hogy olyan helyre kis apró öltéseitek vannak?
    Nagyon hálás vagyok! :):)

    VálaszTörlés
  7. Nézd, Princi, mit kaptunk! :):)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon örülök én is! A stoppolótalp leírása szerint öltéshossz és öltésszélesség nulla kell hogy legyen! Próbáld így, nekem ebben az esetben helyben topog a tű, tehát ha mozgatom alatta az anyagot, szépen megy a "rajzolás", csak gyakorolni kell.

    VálaszTörlés
  9. Na, ma éjszaka nekiugrom megint!
    Kedvesek vagytok....

    VálaszTörlés
  10. Namármost, az öltés rövidítésére 3 lehetőséged van:
    1. ugyanazzal a pedálnyomással lassabban mozgatod az anyagot
    2. ugyanazzal az anyagmozgatással jobban nyomod a pedált
    3. gyorsabban nyomod a pedált és lassabban mozgatod az anyagot

    Van, amikor meglódul a lábam, de a kezem lelassul, na akkor olyan aprócska öltések jönnek létre, hogy Isten őrizzen a bontásától...:)) És megint csak azt tudom mondani, nem szabad hirtelen arrébb rántani az anyagot, különben nagy (és rossz irányba menő) öltésed lesz!

    Ui.: részemről a megtiszteltetés, hogy olyan profin varróknak segíthetek valamiben, mint te és princi:))) Ezek a quiltek... a monokróm meg... nem tudom, nekem ilyenek mikor fognak menni:)) Princi tapasztalatáról, ruháiról nem is beszélve:)

    Jaa, azt elfelejtettem, hogy sima egyenes öltésen hagyd. Ha le van eresztve az alsó anyagtovábbító, akkor mindegy, mennyi az öltéshossz, ugyanis nincs, ami továbbítsa az anyagot.

    VálaszTörlés
  11. Ne csináld már, Kicsikató!
    Én annyi hibát vétek, mint a fene és látod, még ezt sem tudom, hogyan kell csinálni...:(
    Néha sikerül valamit alkotni, de ezek ritka pillanatok. És láttam a blogodat, ne szerénykedj!!!! :):):)
    Sőt: büszkélkedj!

    VálaszTörlés
  12. Ahogy látom, a lányok már mindent leírtak :) A lényege : stoppolótalp, lehetőleg rugós, léptető leengedve, öltéshossz 0. Egyenletesen nyomd a pedált (nem mindegyik gépnél lehet normálisan) és csak az anyagot mozgasd. Használhatsz vékony pamut kesztyűt, azzal nem csúszik a kezed az anyagon, a nagyok így csinálják. Én nem, de szenvedek vele :)És sokat kell gyakorolni, de előbb utóbb belejössz. Szerintem a kukacolás a legnehezebb, ne azzal kezdd, inkább próbálj valamilyen köröket, azzal megszokod, hogy ne forgasd az anyagot, hanem fel-le mozgasd.
    Sok sikert !

    VálaszTörlés
  13. Köszönöm, tegnap egyéb dolgok miatt elmaradt, de talán ma....Szóval O-ra az öltéshosszat? Lehet ebben valami, ketten is írtátok.
    Beszámolok az eredményről! :)

    VálaszTörlés
  14. Szerintem még van néhány fontos dolog, amit nem írtak a többiek:
    1. Kesztyű vagy Neutrogena kézkrém (ettől is tapad a kezedhez, de nem lesz foltos). A minta nagyságától függően, de a talphoz viszonylag közel markold meg az anyagot.
    2. Irodai széken dolgozz olyan magasságban, hogy a behajlított könyököd picit magasabban legyen, mint a varrógéped.
    3. Ne csuklóból dolgozz, hanem vállból.
    4. Nagy asztal bal alsó sarkába tedd a géped, hogy az egész anyagon egyenletes legyen a terhelés, magyarul ne húzza le a sarka.
    5. Én mindenkinek azt tanácsolom, hogy az első nagyobb darabnál a hátlap legyen egy jó kis mintás anyag (leveles, virágos, akármi), és a szendvicset hátulról tűzze le. Ekkor "csak" a minta körvonalát kell követni.
    Amúgy meg jó minőségű cérna, új tű és gyakorlás, gyakorlás ....

    VálaszTörlés
  15. Köszönöm, Ildi, majd csak alakulok, mint púpos gyerek a prés alatt...
    Praktikus tanácsokat adtál, látszik, hogy van némi gyakorlatod benne... :):):)

    Köszönöm még egyszer!

    VálaszTörlés
  16. Most leírom, hogy csinálja Tucipatch Olaszo-ban a szabadgépi tűzés tanítását. Kiszabat a dolgozóval 200 db A4-es újságpapírt, aztán kettesével összefogni, aztán cérna nélkül varrni a dolgot. Ha levarrta a dolgozó a 200 papírt, akkor jöhet a köv. 200, immár cérnával. Ha ez lezajlott, akkor a kezed és az agyad is nagyjából rászokott a dologra, mehet az anyagonvarrás. :)

    Én egyébként, ha ilyet varrok, a munkadarab előtt egy hasonló rongyikán "bejátszom" magam, kb. 10 perc edzés előhozza a jobbik tűzőénemet. :)))

    VálaszTörlés
  17. Szeretném én is megköszönni a segítségeteket KicsiKató, F.Gina, Ildi és 36Évi! Ez a 200 papíros edzés cérna nélkül (is)nem lehet hülyeség, ezért külön köszönet! Zaza, jó "kondizást" neked is!

    VálaszTörlés
  18. Jézusom, Évi, ez még gombócból is sok!:)Értem én, csak nem szeretem... Egyébként el is hiszem, hogy így meg lehet tanulni, hiába, no, gyakorlat teszi a mestert. Csak az a 200 db, ami igaziból 400, az ne lenne. Ha szót fogadok, akkor jelentem (ismerve a tempómat, időmet), az életben nem lesz szabad gépi tűzésem. Maradok a kézinél, ami így kimondva, már önmagában is ellentmondás. De nem adom fel, míg egy darabban látsz... :):)

    Köszönöm mindenkinek a sok ötletet, hasznos tippet, és azt, hogy ennyien segíteni akartok!

    VálaszTörlés