2008. október 13., hétfő

Pillanatképek Párizsról, Párizsból

"Ha szerencséd volt
és ifjan Párizsban élhettél,
bárhová vetődj életed során,
Párizs veled marad mindig,
mert Párizs vándorünnep." (Hemingway)



Párizs fényes, csillogó, ragyogó. Tele van zölddel, még a tetőkön, erkélyeken, teraszokon is burjánzanak a növények. Párizs színes: színes utcák, színes kapuk, ajtók. Színes emberek. Mindenféle értelemben.


Természetesen (szinte) senki nem beszél angolul, németül már kár is próbálkozni. Ennek ellenére valahogy mindig megértettük magunkat, de gyakran igénybe vettük kezünket- lábunkat. Fel is merült bennem a nyelvtanulás egy újabb fázisa.. :))) Nemcsak az emberek nem beszélnek idegen nyelven (a frekventált helyeken sem!), hanem a múzeumokban is minden kizárólag francia nyelven van kiírva. Még a Louvre-ban is. :( Ez nekem tavaly is meglepetés volt, elvégre az egész világ oda sereglik, hallottam angol, német, magyar (!), orosz, japán, lengyel beszédet...és nyilván még egy csomó olyan nyelvet, amelyet távolról sem tudtam volna beazonosítani.


Valószínűleg itt a legmagasabb az 1 m2-re eső kávéházak száma, amelyek általában tele vannak, de nem csak külföldi turistákkal. Teljes mértékben a párizsiak napi életritmusának részesei, itt találkoznak az emberek munka után, de itt kezdi a napot a nyugdíjas is, s ezek a fiatalok találkozóhelyei is. Mindenki (ha csak teheti) az utcára kitett asztaloknál ül, beszélnek, nevetgélnek. Igazság szerint a nehézséget az okozta számunkra, hogy egy-egy közönséges boltot találjunk (gyümölcslevet akartunk venni), persze, mert a franciák számára minden ilyenre ott a kávéház. Csak úgy, menet közben senki nem iszik, minimum fél órára leülnek valahová, hiszen beszélgetni kell!


Az emberek? Kedvesek, csak éppen nem értik, mit akarsz és miért nem franciául?
Rengeteg a bevándorló, elsősorban (a történelem miatt) arabok, aztán feketék, kínaiak, s tapasztalatom szerint elég sok a magyar. A híres párizsi Magyar Intézet gyönyörű helyen van, a Luxemburg kert mellett. Sok és változatos programot kínálnak az itt élőknek!
Sok a vegyes házasságból született gyermek, ami nem meglepő.

Kicsit sokkhatásként ért, hogy tényleg nincs kövér ember... illetve, ha van, az inkább fekete vagy arab, de francia biztosan nem. Karcsúak, szépek, csinosak. Még a fiatalok is olyan laza eleganciával öltöznek, hogy én csak bámultam. Persze, a tornacipő ott is alapfelszerelés, de annál feljebb minden csinos és elegáns, még ha ez fiatalos is. Mitől mások a párizsi nők? Talán a
lazán megkötött sál? Vagy a cipők miatt?Valószínűleg ez éppen olyan természetes a számukra, mint az, hogy bármikor beülnek egy kávéházba, életük része az elegancia. Az, hogy természetes, azt is jelenti, hogy nem hat mindenki üzletasszonyként, vezetőként, egyszerűen így érzi jól magát. (sóhaj)

Nem veszik túl komolyan az életet- ez a tapasztalatom. Van bennük egyfajta könnyedség, lazaság, ami azonban nem ölt olyan (szerintem) drasztikus méreteket, mint az olaszoknál, ezt is valahogy eleganciával ötvözik. Nem kirívó, hogy az ebédszünetben a vezető megfogja a szendvicsét , s kiül a közeli parkba. Hagy ne mondjam: kifekszik... A gyerekeknek szerdán nincs se óvoda, se iskola- nehogy túl sok stressz érje a őket, ki kell pihenni azt a fárasztó 2 napot. (Az óvodai rendszerbe egy kicsit bepillanthattam, arról külön fogok írni, azért nem minden olyan rózsás.)


Milyen is hát Párizs? Mindig IV. Henrik jut eszembe, aki szerint: "Párizs megér egy misét."
Hát igen... ha a mögöttes történelmi- politikai megfontolásokat nem is nézzük... van benne valami. :)

Holnap a Louvre-ról írok.

5 megjegyzés:

  1. Bizony Párizs megér egy misét !
    Volt szerencsém 4 x hozzá, de
    mindig vissza vágyok.
    Most egy picit irigykedek is,
    ne haragudj.

    VálaszTörlés
  2. Dehogy haragszom, mmama!Én a második látogatás után teljesen megértem ezt a visszavágyódást...Már ma volt olyan pillanat, amikor arra gondoltam, hogy akár vissza is fordulnék... Főleg, hogy holnaptól dolgozom, súlyos dolgok várnak rám. :(
    Emlékezni jó... örüljünk annak, hogy nekünk megadatott, ugye?

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó volt olvasni a beszámolót. Én tavaly voltam Franciaországban, de nem Párizsban, hanem egy kis faluban. Sokat utaztunk a körnéyken és nagyon megfogott a bája. Hamarosan megint utazunk és nagyon kérnek, hogy utazzunk el Párizsba. Sajnos most nem fér az időbe, másik országot kell előnybe részesiteni. Ami tetszett a beszámolóban - két év alatt több francia csoportot kisérgettem - a franciák mindig beakartak ülni egy kávéra. Csodálkoztak, hogy Pesten kevés ilyen hely volt, ill. a számla nagyságán. Amin még nagyon csodálkoztak, az az, hogy nálunk az üzletekben miért nem mosolyognak az eladók. Franciaországban tényleg kedvesek, mosolyognak, ha felpróbáltál valamit és nem veszed meg, rögtön kérdezik mi a baj (nem egy drága üzletben!) Várjuk a folytatást!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó a beszámolód, mintha most újból ott lettem volna, nekem ugyanezek voltak a meglátásaim, de annyival voltam jobb helyzetbe, hogy a a francia nyelvvizsgám előtt voltam ott és hát ez nagy előny volt, mert nemigen akarnak más nyelven beszélni, ezt sokan nem csipik, de ők ilyenek és ha csak egy szót szólsz, hozzájuk franciául, minden más. Érdemes ezt a nyelvet tanulni, sajna már nem sok alkalmam van gyakorolni, igy lassan elfelejtem. Rita ugy látom jól kihasználtátok az időt, én is várom a beszámoló folytatását. A kiállitások képeit a CÉH honlapján láthatod, meg a nyerteseket is.

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm, lányok, a látogatást, s, hogy elolvastatok! Iparkodom visszaadni az élményeimet, örülök, hogy hasonlóan láttuk a francia életet... :)
    Ma jön a Louvre!

    VálaszTörlés