2013. április 30., kedd

tiszta krimi

"Nem szeretem a futókat. Mindig ők találják meg a hullákat az erdőben. "  ez állt az egyik kommentben

Egy helyes kis falu helyes kis erdeje mellett fut a (helyes kis) Hősnő  nagy-nagy békességben (de tüdejét azért kiköpve!), s éppen,  mikor gondolatban már majdnem egyesül az Univerzummal, észreveszi a bozótból kikandikáló kezet. A kéz nyilvánvalóan Józsié (egészen pontosan: Fröccsjózsié), összetéveszthetetlen a télen - nyáron viselt kék munkáskabát, melynek  mandzsettáján a leszakadt, s soha vissza nem varrt gombot két darab színes ziherájsztű helyettesíti.
Előbb dühös, hogy a Józsinak éppen itt kellett napközbeni küzdelmei után megpihennie, azonban dühe hirtelen riadalomba, ne mondjam:pánikba csap át, mikor kiderül, hogy a kézhez nem tartozik test.  A Hősnő beérni látta a sok-sok Agatha Christie olvasás gyümölcsét (ki sokat olvas krimit, előbb -utóbb maga is  gyilkos lesz talál egy hullát),  s azonnal feltette a kérdést: de ki a gyilkos?
Manci, akinek tyúkjait megtizedelte Fröccsjózsi kutyája? Géjza, aki előző este összekapott vele a kocsmában azon hitbeli kérdésen, hogy illik-e pálesznek hívni a szent italt? Esetleg Emerencia, aki néhány hete kitette Józsi szűrét? Vagy Incike, az elhagyott feleség? Netán Gáspár, akinek gyümölcsösét az áldozat rendszeresen dézsmálta?


Hősnőnk mindenesetre elfutott a körzeti rendőrig kocsmáig. Ott már sokat nem mondani nem tudott, a Fröcsinek kampec! felkiáltással összerogyott. Még várhattak volna a gyilkossággal, míg jobb erőnlétbe kerül.

17 megjegyzés:

  1. Akár Agatha Raisinnel is történhetett volna.....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. rákerestem, sajnos, nem olvastam, szörnyű hiba!

      Törlés
    2. Szörnyű:) a modern Miss Marple...következő könyvtárlátogatásodnál ajánlom!Agatha raisin és a spenótos halálpite az első rész.....

      Törlés
    3. kínos ez, éreztem azonnal! ::)

      Törlés
  2. És azóta a faluban minden évben megrendezik a tiszteletére a Fröcsifutást.

    VálaszTörlés
  3. Míg a gyilkos kilétét találgattta mindenki, Hősnőnk másik irányba indult el: De miért pont a futóösvényen???? Mit keresett ott Fröccsjózsi, mikor tudva lévő, hogy ő a velocipéd szerelemese! S egyáltalán hol a test többi része?.....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. és miért hallgat Rózsi, a kocsmárosnő?? pedig ha valaki,ő ismerhette Fröccsjózsit!

      a bokorban nem találtak vérnyomokat, tehát nem ott követték el a gyilkosságot, de akkor hogy került ide a kéz? ah.... felbolydult a helyes kis falu, Hősnőnk (akaratán kívül) a középpontba került.

      Törlés
    2. Mindenki tőle várta a megoldást! Hősnőnk elgondolkodott: mit tenne a jó öreg Hercule vagy a vénkiasszony? Á, ide más terv kell. A fárasztó futás után, leült a varrógép elé, hogy befejezze az új táskáját. A gép monoton kattogása mellett, hirtelen felkiáltott: "De hiszen azok én ziherájsztűim voltak!!!!"

      Törlés
    3. itt azonban megállt (egyelőre) a tudomány, mert bár a Hősnőnek számos erőssége van, (valljuk be) a memória nem tartozik ezek közé. hosszan ült,kezében az ollóval, s próbált visszaemlékezni, mikor is adhatta oda bárkinek is a ziherájsztűket. halványa, sajnos azonban csak nagyon halványan felrémlett neki egy ünnepség, meg egy sörsátor. itt azonban vége szakadt az emléknek.kénytelen volt elkezdeni dolgozni.

      Törlés
    4. Másnap reggel Rózsi érkezett a hírrel: megtalálták Józsi földi maradványait a patak parton! Hősnőnknek sehogy nem állt össze a kép: Józsi a vizet csak a fröccsében viselte el, még az égből hulló áldást is szidta, nemhogy a patakhoz menjen. Ezért úgy gondolta, hogyha befejezi a már félbemaradt darabokat, táskákat, kezébe veszi az ügyet. Írt is gyorsan egy listát: táskák, család, futás, aztán jöhet a nyomozás!

      Törlés
    5. mindez azonban felborult, mert váratlan késztetést érzett a futásra, így félretolt mindent, s nekilódult. a lábai, melyek most mintha külön életet éltek volna, a patakhoz vitték.

      Törlés
  4. Mikorvodaért, s mint a nagyfutók a maraton után, kezét a térdére helyezve kissé előredőlt, hogy a légzése eredeti ütembe visszatérjen. Fürkésző tekinte fényes tárgyat pillantot meg a halottkémek eldobott zacskói, papírjai között. A csalánoshoz lépett, nem törődve vele, hogy a kezét agyoncsípi és utána jajgatni fog vagy még két órán keresztül. A csillogó darabok nem voltak mások, mint a Józsi által eredetileg használt biztostűk. S még volt ott valami, egy elszakadt, megsárgult, összegyűrt fényképdarab.

    VálaszTörlés