2012. október 26., péntek

diktatúra

Esküszöm, félre kellett ugranunk egy párszor a bringák elől, elképesztő nemcsak maga a mennyiség*, hanem a tempó. Iszonyúan mennek.  Iszonyúan. És rengetegen.
Virág minden alkalommal bebicajozott Utrechtbe hozzánk, ez olyan 25 km-t jelentett (tehát 50-et), oké, hogy vízszintes a terep,  de akkor is. Mindenki így közlekedik. Az 5 éves és a 85 éves is.
Na jó, az  5 évest néha még viszik. Az átlag holland nő rendelkezik két gyermekkel, néha többel, de akárhány is van, mindet felpakolja a bringára, akár így, ahogy a képen van, akár úgy, hogy elől gyerek (szélvédővel), hátul gyerek, táskák és gyakran még a babakocsi is oda van valahova kötözve. És nem borulnak fel.
A bicajok teljesen mások, mint nálunk, nyilván a terepviszonyok miatt is, azt gondolnánk, hogy ahhoz, hogy a rakományt vigyék, erő kell, az pedig jobban megy, ha kicsit előredől az ember, de nem, ülnek peckesen, egyenes  háttal a magas kormányuk mögött és mennek, mint a veszedelem. Minden városban, tehát nem függ a népességszámtól.

Rengeteg bringát fényképeztem le, egészen pontosan arra fókuszáltam, hogy a nők mennyire igyekeznek csajosítani a járgányt, most már sikerült külön mappákba rendezni a fotókat, a kollázshoz még várni kell.


* harmadszor voltam Hollandiában, szerintem egyre több és több bicajos van

5 megjegyzés:

  1. nemrég voltam én is ott, csak bámultam a különféle bringákat, fényképeztem is.

    VálaszTörlés
  2. Amszterdamban majdnem elgázoltak, nem ők voltak a hibásak. Nekem kicsit félelmetes volt ez a száguldás. Bicikliket is fotóztam, de a legjobbat nem sikerült lekapnom, sajnálom is azóta: hippiszerűen tarka ruhás, sálas, szoknyás fiatal nő egy lepukkant kerékpáron, amire elöl, kosár gyanánt egy Heinekenes ládát biggyesztettek :) Várom a kollázst, hátha te is találkoztál vele :)

    VálaszTörlés
  3. Szerintem az egyik legjobb találmány a bicikli :) akkor szerettem meg Bécset, akkor kezdtem a magaménak érezni, mikor elkezdtem biciklivel közlekedni.

    VálaszTörlés
  4. Igen, és van pl. külön kismamabicikli is, ahol több hely van a pocaknak! Egyik fiatal ismerősünk meg, miután 34 évesen mellrákkal operálták és azt mondták neki az orvosok, hogy mozogjon többet, azóta naponta biciklivel jár dolgozni Utrechtbe, ami 25 km a házuktól. Ha esik, ha fúj, nem számít. A mi itthoni szomszédunk pedig minden nap autóval viszi és hozza a 8 éves gyerekét a tőlünk 400 méterre lévő iskolába. No commment.

    VálaszTörlés