2012. szeptember 24., hétfő

Befőzés XXX. - fügedzsem (szerelem)

(ez az egyszerűbb, a befőzésről írni) 
(más befőzést kellett volna ideposztolnom, de a füge nekem annyira nagyon, hogy megérdemli a szép kerek harmincast)

Szóval, Tihanyban van egy fügefánk, termett három (értsd: 3) darab fügét, de azt is akkor tette éretté, amikor nem voltunk ott, így egyrészt nekem a szomszédból kellett a reggelimhez lopnom, másrészt a befőzéshez vennem kellett, mindezt tehát egy terebélyes fügefa mellől.


A fügelekvárral nem sokat vacakoltam, egy pillanatra volt csak a fejemben az egyébként általam nem ismert, de ajánlott Ficoco, de elvetettem, fügét fügével, azt akartam. Annyi történt csak, hogy ugrott rá egy kis vanília, de ez meg csak azért, mert a múltkor egy kihagyhatatlan ajánlat következtében dúskálok  a vaníliarudakban. Meg azért, mert egyszer ettem egy vaníliás fügelekvárt és igen rendben volt.Az nagy szerencsém nekem, hogy Zoltán nyersen nem szereti a fügét, minden más formában nagyon, nyersen nem, szerinte van valami gusztustalan furcsa benne,  pedig nem is meséltem el neki, hogy Frances Mayes szerint hogy is van ez a dolog a fügével. Hogy döglött méhecskék kellenek hozzá, hogy azok odabent vannak (höhöhö), meg ilyesmi. Én már tudom, de nem bír izgatni, aminek következtében a fügemennyiség a fazékba kerülés idejére... megcsappant.


Zoltán nagymamája többször készített nekünk lekvárt az említett tihanyi fügefáról, de valahogy nekem nem ízlett annyira, nem erre emlékeztem, két dolog nem tetszett benne, az egyik, hogy iszonyú édes volt, a másik, hogy barna volt, ez a kettő együtt nekem nem, na. Nem tudom, ez min múlott, a cukrot értem, ott szűkmarkúan kellett volna bánnia a cukorral, de a színe? Fogalmam sincs. Ez itt (az enyém) lila füge, Tihanyban klasszikus zöldes barna van, nekem inkább zöld, mert én simán eszem féléretten is. Amikor is különösen hatékonyan érvényesülhet a bélrendszerre tett hatása, ugye.

Szóval, ez nem édes, mert kevés cukrot kapott, mint minden más lekvárunk, viszont gyönyörű a színe, amit  leginkább a lekváros üveg fenekén tudok érzékeltetni, mégpedig azért (tudom már most mutatni), mert olyan történt, ami még sosem: a dunsztból ki kellett venni egy még tök meleg lekvárt. Enni, azért, mi másért.
Nem turmixoltam, erre is csak gondoltam egy rövidet, végül nem, mert szeretem, ha darabos, itt a fenekén látszik is egy darabka, mondom, hogy nem véletlen lett ez a fotóalany.


A fügelekvár pedig... tökéletes sonkával és (kecske)sajttal, meg bármilyennel is, de közönséges napokon simán csak joghurtba tenni belőle pár kanállal, az is meglehetősen rendben van. Mint a szerelem.
 

12 megjegyzés:

 1. hu en is megyek a piacra holnap es veszek fuget. es az abcben meg keckesajtot. es amikor majszolom, minden csodalatos lesz, nagyon megeri, erzem

  VálaszTörlés
 2. Már a nyolc kiló málnánál is irigyeltelek, mert nekem esélyem sincs rá. Horror áron tudom megvenni, mint a fügét is (ha kapok). Ekkora különbség van vidék és vidék között!

  VálaszTörlés
 3. Brigi: Aldi, 300 forint / félkiló, ez nem olcsó, de máshol darabja 150 Ft.

  Kriszta: ugyanezt mondom, Aldi, nem kell belőle sok, nem 8 kiló (mint a málna), egyszerűen csak legyen. én mondjuk fügefüggő vagyok, az már igaz.
  A málna termelőtől érkezett hozzám,belegondolva ugyanennyibe került egyébként, pedig a füge sokkal messzebbről érkezett. Hm.
  Abban pedig teljesen igazad van, hogy vidék és vidék között mekkora a különbség, én Csongrádon a piacra úgy megyek, hoyg leesik a szám.

  VálaszTörlés
 4. Ezen oknál fogva idén elkezdtem kertészkedni.Ültettem málnát is!Sokat! De valószínűleg nem eleget! ;o)

  VálaszTörlés
 5. Ez annyira-de-annyira guszta!

  A világ legjobb gyümölcse, minden formában.
  Na, mentem az Aldiba ...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. remélem, kapsz még, remélem!

   Törlés
  2. Nem kaptam ... :( Csak a Sparban, 85/db de addigra már muszály volt bevinnem a szervezetembe 2 db-ot. :)

   Törlés
 6. (...basszus!) ez egy kész koltemény!!!! Gyonyorű!....Koszi! (és az Ő még mindig hiányzik a billentyűzetről!:-))) Erika

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Van Ő betű??? :-)))
   Van egy fügefánk 9 szemet már leszedtem és még érik azt hiszem .. (nekem ez elég!) De a koltemény Csoda! Még egyszer koszonom!!!

   Törlés
  2. 9 szem? egy ültő helyemben befalnám:)

   Törlés
 7. Teljesen oda vagyok érte! ...de, nem ismerem a receptjét.
  Tudnál segíteni, hogy (nem túl sok cukorral) miként készíthetném el én is?

  VálaszTörlés