2011. december 24., szombat

Ebből hagyomány lesz

Két éve volt karácsonykor már bepötyögtem ezt, de van, minek varázsa nem múlik.


Ha egy csepp szünetre vágytok, tegyétek meg, hogy elolvassátok. Nem miattam, hanem Márai miatt. És legfőképp: magatok miatt.

Márai Sándor: December

Ez a hónap az ünnep. Mintha mindig harangoznának, nagyon messze, a köd és a hó mögött.
Gyermekkoromban e hónap első napján árkus papírra, kék és zöld ceruzával, karácsonyfát rajzoltunk, karácsonyfát, harmincegy ággal. Minden reggel dobogó szívvel megjelöltük, mintegy letörtük e jelképes fa egyik ágát. Így közeledtünk az ünnep felé. E módszerrel sikerült a várakozás izgalmát csaknem elviselhetetlenné fokozni. A hónap közepe felé, amint közeledett az ünnep, már állandóan lázas voltam, esténként félrebeszéltem, hideglelős dadogással meséltem dajkámnak vágyaimról. Mit is akartam? Gőzvasutat és jegylyukasztót, igazi színházat, páholyokkal, színésznőkkel rivaldafénnyel, sőt, valószínűleg kritikusokkal és azokkal a szabónőkkel is, akik megjelennek a főpróbákon és rosszakat mondanak a darabról. Ezenfelül lengyel kabátkát akartam, továbbá Indiát, Amerikát, Ausztráliát és a Marsot. Mindezt természetesen selyempapírban, angyalhajjal tetézve. Egyáltalán, gyermekkoromban mindig világegyetemet akartam, az életet, amely egyszerre volt bicikli, kirándulás a Tátrába, anyám zongorázása a sötét társalgóban, bécsi szelet, almás rétes és diadal összes ellenségem felett.
Most, hogy az ünnep közeledik, meglepetéssel észlelem, mintha még mindig várnék valamire. E napokban megesik, hogy elindulok az utcákon, megállok a kirakatok előtt. Nézelődöm. Öngyújtó nem kell. Fényképezőgép, Victor Hugo összes művei, bőrben, zsebkés, melynek gyöngyház tokjában ötféle penge van, továbbá dugóhúzó, körömtisztító és pipaszurkáló is, nem kell. Semmiféle tárgy nem kell, s ha jól meggondolom, lemondok Indiáról, Ausztráliáról és a Marsról is, ellenségeim cikkeit érdeklődéssel olvasom, s színházba lehetőleg egyáltalán nem járok. Mégis, valamit várok még. Annyi karácsony múlt el, egészen sötétek, s azután mások, csillogók, melegek és szagosak, annyi ünnep, s még mindig itt állok, a férfikor delén, őszülő fejjel, tele kötelezettséggel és ígérettel, melyeket az Angyal sem tudna már beváltani, s még mindig várok valamire.
Néha azt hiszem, a szeretetre várok. Valószínűleg csillapíthatatlan ez az éhség, aki egyszer belekóstolt, holtáig ízlelni szeretné. Közben már megtudtam, hogy szeretetet kapni nem lehet, mindig csak adni kell, ez a módja. Megtudtam azt is, hogy semmi sem nehezebb, mint a szeretetet kifejezni. A költőknek sem sikerült soha, a költőknek, akik az érzelmek és az indulatok minden árnyalatát rögzíteni tudják szavaikban. A szeretetnek nincs színfoka, mint a gyöngédségnek, nincs hőfoka, mint a szerelemnek. Tartalmát nem lehet szavakban közölni, ha kimondják, már hazugság. A szeretetben csak élni lehet, mint a fényben vagy a levegőben. Szerves lény talán ne is élhet másképp, csak a hőben, a fényben, a levegőben és a szeretetben.
Mindezt tudva, ez egyre zavartabb és bizonyosabb tudásban, nem tehetek mást, mint sorra járni az üzleteket, s vásárolni öngyújtót, illatszert, nyakkendőt és jegylyukasztót, gőzvasutat és Victor Hugó összes műveit. Tudom, hogy mindez reménytelen. De mit csináljak? Az ember azt adja, amit tud.11 megjegyzés:

 1. Amíg élünk, várakozunk. Ilyenkor fokozottan. Talán arra a csodára, amit az első tudatosan megélt karácsonykor éreztünk, amikor még elhittük, hogy mindez az angyalok műve. Vannak, jönnek, adnak, azt, amire vágytunk. És azóta reménykedünk, hogy ismét eljönnek, és majd azt hozzák, amire vágyunk, békét, nyugalmat, szeretetet. (Kinek kellenek MÁR a feledhető, kidobható, felcserélhető tárgyak?)
  Szép ünnepet kívánok, és bizodalmat, hogy úgy lesz, amint szeretnéd.
  Üdvözlet:
  Eta

  VálaszTörlés
 2. Boldog, békés, vidám Karácsonyt kívánok! :)

  VálaszTörlés
 3. Békés, meghitt ünnepeket kívánok!

  VálaszTörlés
 4. Mert Márai tudja, mit beszél.
  De mit teszek fel jövő karácsonykor?:)))

  Istentől áldott, kegyelemteljes szép karácsonyt nektek!

  VálaszTörlés
 5. http://www.jacquielawson.com/preview.asp?cont=1&hdn=0&pv=3111933&path=83563
  Békés,szép Karácsonyt! Erika

  VálaszTörlés
 6. Igen , ezeket a szavakat újra és újra el kell olvasnunk, nekem is nagy kedvencem Márai......békés ünnepeket!

  VálaszTörlés
 7. Békében és szeretetben gazdag, boldog ünnepeket kívánok!

  VálaszTörlés
 8. Áldott Karácsonyi Ünnepeket Nektek is!

  VálaszTörlés