2011. december 30., péntek

Az én

gyümölcsöm a gránátalma, és akkor ebben van egy kis luxus is, hogy nem alma, nem körte, nem eper, gránátalma, hogyisne, mit-nem-mond. Titokzatos is, hogy 613 magocska, egyszer majd jól megszámolom, egyszer és majd, most még könnyebb elhinnem,  mert elhajlok a könnyebb felé én szívesen. És ahogy ülnek a helyükön, hogy mindnek helye van, az összes kell,  nem hullhat ki egy sem*, csodálkozom minden alkalommal, miközben egy kicsit horror is, rubinpiros lé folyik a kezemen, az ujjaim közt, csöpögtetem mindenhová, talán gyerekké válok a gránátalmától, ne-malackodj, ezt nagyon szeretem, nagyon, rázom is a cseppeket. Mindenhová.
Az, hogy vitamin és harsogó és friss és üde, az a hozzáadott érték, de leginkább, hogy savanykás, hogy robbannak a magok a számban, miközben a meg nem magyarázható öröm luxusa feszít szét.


Kinek mi a kedvenc gyümölcse és miért?


*Vas István: Zászlók

20 megjegyzés:

  1. Nekem az eper! Imádom a formáját, az illatát és azt, hogy kívül vannak a magjai és a levele is nagyon szép, a virágjáért is odavagyok. Na meg persze imádnivalóan fincsi! De amúgy nem tudom megmondani, miért szeretem. Csak mert szép és finom.

    VálaszTörlés
  2. Na, most rájöttem, hogy kedvenc gyümölcsöm nincs :) talán a kivi, de nem biztos. Meg az őszibarack, de ez sem biztos.
    Viszont hagyma és káposzta jöhet minden mennyiségben :)

    VálaszTörlés
  3. Tegnap nézegettem én is a LIDL-ben, de nem voltak olyan szépek, hogy vegyek is:o)
    Én a málnát imádom, de úgy rendesen, bokorról szemezgetve:o) Páromnak meg a dinnye a kedvenc gyümölcse.

    VálaszTörlés
  4. az eper, hát azt értem én! :O)
    meg az összes többit is értem, az az igazság, egyesével végiggondoltam, a hagymát és a káposztát is,mindet szeretem, mindet, a gránátalmához viszont a megfoghatatlan fűz, azt hiszem

    de figyeljetek,mert fogok ám még kérdezni!

    VálaszTörlés
  5. Ha soha többet nem ehetnék semmi mást, csak őszibarackot, nagy szemű piros szőlőt és málnát (esetleg nutellat, az ugye mogyoró, bár nem tartozik a kérdéskörbe) is ellennék. A szőlőt és a barackot úgy szeretem, amikor még roppan, de már édes, de van egy kis fanyar benne. A málnát pedig bokorról :). A nutellát pedig a polcról, folyékonyan, nem a hűtőből. (A szőlő remekül mártogatható bele.)

    VálaszTörlés
  6. POMELO- Amióta egy néni kosarában egyszerre három nagy pomelót láttunk, és ezen felbuzdulva gyorsan mi is vettünk egyet. Hihetetlenül lédús! Minden egyes kis rostja duzzad a fincsi cuccoktól!!! Csak úgy roppan szét az energiától, amit hordoz magában! És milyen szép belül! Mintha egy citromot felnagyítottak volna, minden jóságával együtt.
    Mondjuk macerás megpucolni, mert a belső héja keserű, de megéri!

    VálaszTörlés
  7. Hú, ez már művészet, ahogy leirtad a kapcsolatod a gránátalmával

    VálaszTörlés
  8. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  9. Az is (majdnem) művészet, ha kétszer ment ugyanaz a megjegyzés

    VálaszTörlés
  10. Virág: meg kell nézzek belülről is egy pomelo-t, ez eldöntötté vált :o)

    Artemis: a gránátalma maga, az a művészet! :o))


    Álomtej: juj, én ilyet nem tudok mondani, de azt elismerem, hogy a nutella átvitt értelemben (és akkor ezt most ne ragozzuk) .... öööö... gyümölcs. :o)))


    dióhéj: Évám,majd együtt csorgatjuk, te az őszibarack levét,én meg a gránátalmáét,oksa? :o)

    VálaszTörlés
  11. nekem is a gránátalma a kedvencem!

    VálaszTörlés
  12. Hű, de lírai ma mindenki! Nekem az ananász, mert gyerekkoromban nem volt, csak a dobozos, és az teljesen más, mint a frisset faragni, meg vagdalni, aztán enni, és milyen sok lett belőle:)) Meg a nagyszemű, roppanós fehér szőlő. Az eper és a málna, régen, anyuéknál, rögtön a kertből.

    VálaszTörlés
  13. lírai :o))

    azért zat megállapíthatom, hogy a frissen, bokorról/fáról szedett gyümölcs viszi a prímet, szerencsére!

    az ananász, az jaj, de finom.....:o)



    Lonka, te vagy az én emberem! :o)

    VálaszTörlés
  14. Nekem is a gránátalma az egyik kedvencem (meg az eper és a málna). Sikerült vennem az Aldiban 119 forintért gyönyörűeket és hatalmasokat. 6 darab volt összesen, mindet megvettem:). Utolsó szemig vigyázok mindre, ezért 1- 1 darab fejenként egy óra. Nem egy gyorsan megeszem gyümölcs.Bözsi

    VálaszTörlés
  15. ezzel nem lehet vádolni, a befalás veszélyével :o)))

    VálaszTörlés
  16. Nekem a dinnye, az eper és alma.

    VálaszTörlés
  17. Eper! minden formájában. Mostanság reggelente a lekvár került terítékre.
    Nem tudom miért.

    VálaszTörlés
  18. Isten bizony folyt a nyálam, ahogy leírtad a gránátalmához ezt az ódát!!!! Mert hát imádom én is! (Jó, tudom, hogy mert-tel és hát-tal nem kezdünk mondatot!)
    De hogy mi a kedvencem??? Azt megmondani én nem tudom. Még a naspolyát is szeretem! Meg az egrest is! Meg mindet!

    VálaszTörlés
  19. a mindet, az a legjobb válasz,én azt hiszem!

    VálaszTörlés