2009. november 10., kedd

A kötés és ami mögötte van


Mert az teljesen rendben van, hogy az "itt az ősz-meleg pulcsi/sál/sapka... kell- kössünk egyet" vonulat engem is elért, amit erősít az a tény is, hogy per pillanat hétköznap más kreatív dolgot nem is tudok végezni, hacsak nem számítom a szalvéták összehajtását. :o)
Az is rendben van, hogy elfelejtettem már kötni, sokkal fontosabb dolgokat is elfelejtek, miért éppen egy 20 évvel ezelőtti, akkor is csak alapszinten működő tevékenység maradna fixen a fejemben.
Azzal sincs baj, hogy kiváló munkát csak kiváló eszközzel lehet végezni, ez aranyigazság, nem is kellett sokat győzködni a bambusz kötőtűk beszerzésekor. Az önzetlen anya pedig kinek másnak kötne, mint a gyerekének, az egyiknek még csak sálat, de a "merjünk nagyok lenni" jegyében a sál után, minden átmenet nélkül, a mellény jött. Meg a kudarc is.

És ezzel rögtön eszembe jutott minden korábbi próbálkozásom is, hogy a mintát még csak-csak megkötöm, de a kész darab kicsi/szűk/nagy/bő/hosszú/rövid/ronda lesz. Ekkor nem bontom, hanem félrehajítom, s a sikertelenség mértékének függvényében vagy azonnal elkezdek egy újat vagy sem. Na, most akkor az iszonyú nagyra sikeredett mellény után konstatálom, hogy nem sokat változtam az elmúlt 20 évben, legalábbis kötés-sikertelenség terén. :o)

És ez még mind semmi. Mert kértem segítséget két profitól is, nem apróztam el, javamra legyen szólva, hogy két különböző kötésmintában kértem világosságot, és akkor jött a döbbenet. Mert mindkettő (lelkes kötők és még annál is lelkesebb oktatók) küldött linket, hogy lássam, mit takarnak az egyes angol rövidítések. Én először nem is értettem, mi az, hogy angol, meg "kontinentális" kötés, mi ez a marhaság, ha-ha-ha, mígnem aztán csak belenéztem mindkét verzióba. Na, ennek alapján már tudom, hogy én nem is tudok kötni. A legegyszerűbben talán azzal tudnám jellemezni saját magam, hogy keverem a két kötéstípust, jó példáját adván ezzel a nemzetek feletti világbékének. Egészen sajátos módon kötöm egybe a szemeket, de már dolgozom rajta, csak ugye a megrögzöttség, már megint.

És ha valaki ismer, az tudja, hogy elsősorban az egyszínű dolgokat kedvelem, a zöldtől a feketéig tartó rendkívüli választékot, tehát az, hogy én egy ilyen fonalat vettem, egyértelműen az önmagamból kivetkőzés (vagy pillanatnyi zavar) számlájára írható.

Se nem egyszínű, se nem sötét, még nem bírtam felfogni, hogy került a táskámba. Soha életemben mégcsak nem is érintkeztem ilyen színnel. Naná, hogy rögtön 20 dekát vettem, életem végéig köthessek belőle, el ne fogyjon ez a remek szín, ki tudja, pótolhatom-e.
Így aztán lett belőle sál dupla szállal, de még mindig maradt, aztán jött a sapka, de már gondolkodom a fejtésen, mert hogy a családomból ezt senki fel nem veszi, az tuti, helyünk pedig nincs, ahol tároljam, kell a félpár kesztyűknek és megnyúlt sálaknak.

És ha már fejtés, meg bontás, akkor megjegyzem, hogy kiegészítő terápiaként is felfoghatom a kötést, tekintve, hogy szinte minden héten elkészítek egy sálat, amit aztán lefejtek, mert szúr/vastag/nem látszik a mintája/nem elég a fonal. Most két variáció lehet:
1. akkor megyek haza, ha egy kész sálat megkötök
2. semmit nem fejthetek le, s haza csak akkor megyek, ha a Helyet háromszor körbeérik a sálaim

Tanulság? Nincs. Max. annyi, hogy az "éhesen ne menjünk vásárolni" aranyköpéshez hasonló lehet a "rosszkedvűen ne vegyünk fonalat". :o)

S hogy felvillantsak valamit a bejegyzés igazságtartamát igazolandó, mutatom a bordót. Most éppen ilyen. Ezzel jeleztem azt is, hogy volt ez már másmilyen is, de most éppen ilyen és ekkora. Meesze még a hazamenetel... :o)

A fotó tökéletességéről (úgymint kompozíció pl.) most nem nyilatkozom, de higgyétek el, nem volt könnyű elintéznem, hogy kezem-lábam és még a kötés is rajta legyen a képen, s a maradék végtagommal még fotózzak is.



18 megjegyzés:

  1. Szerintem egy hosszabb sál épp felvenné a 20 deka fonalad. Egy átlagos női sál kb. 30 centi széles, min. 160 cm hosszú, és rojtos. Ezt a méreted lehet a legjobban kihasználni, mert hosszú kabáthoz is jó megkötve, és rövidhez is tekerve és kötve. Egy unalmas fekete-szürke-barna kabátot mindenképpen feldob ez a szín. A januári-februári szürkeségben vidám lesz majd egy ilyen sál.

    Az első képen levő sál szerintem jól sikerült, főként ha kezdő vagy - csak kicsit hosszabbra és rojtosabbra kellene kötnöd. ;-D

    Egyébként gyakorlás a tudás anyja, idővel jobban fog sikerülni minden. Ha meg nem, a kötésben az is jó, hogy lebontja az ember és újra kezdi, kijavítja, stb.

    VálaszTörlés
  2. Írtam a csipke sálhoz is...

    Szerintem, ne add fel! ;-)

    (Viszont a bordó sálat a 2. csavarásig visszabontanám, a baloldal zavaró. Vagy ritmusosan csinálnék még néhány "fordított" csavarást.)

    VálaszTörlés
  3. szerintem tok jol haladsz van mar lyuk is meg csavar is. Pottynek igaza van, de valld be, csak azert csinaltad, hogy legalisan bonthasd vissza:-)
    Egyebknet a kotes nem az eredmenyrol szol! hanem az utrol! en az utobbi idoben rengeteget kotottem/horgoltam, mert tok jo ha feszult az ember. Egyebkent neked tobb darab gyereked van mint nekem, szoval elonyben vagy;-) bar az enyemek gyorsabban nonek ill hagynak el cuccokat:-D

    VálaszTörlés
  4. ja es a szin... hat nekem is vannak nehezen vallalhato anyagaim;-)

    VálaszTörlés
  5. Felnyerítettem ennél a résznél:"20 dkg-t... hogy el ne fogjon ez a remek szín" :) :) :)
    Puszi és remélem nem haragszol rám :(

    VálaszTörlés
  6. Viki, miért haragudnék??? Dehogy, vihogtam én is. :o)))) Csak írjál...

    Pötyikének és Kicsodának pedig üzenem, hogy végre kaptam konstruktív javaslatokat a "jaj, de szép", "de ügyes vagy" szólamok helyett! Vannak még örömök és ezt komolyan is mondom. :o)

    Egyébiránt megnéztem az ominózus bordó 2. csavarást, mi a ménkűt csavartam én ott és hová?.... de mondjuk, hogy fel sem tűnt, az vicces.
    Én most hetekig kötök, bontok, majd csak elleszek. Mire hazamehetek, tán még kötni is megtanulok.

    Köszönöm, igazán!

    VálaszTörlés
  7. A jobboldalon balra csavarodik (vagyis a szemeket a kötés előtt veszed segédtűre), a balon jobbra (vagyis a szemeket a kötés mögött veszed segédtűre), kivéve a 2. csavarást: vagyis nem hátra vetted fel segédtűre a szemeket, hanem előre, ugyanúgy, mint a jobboldali csavarásnál.

    Még egy tanács: ha a fonalat el tudod rakni úgy, hogy ne gubancolja össze senki, akkor nem kell felgombolyítani. ;-)

    VálaszTörlés
  8. Ha nem tetszik a minta kötése, miért nem választasz egyszerübb mintát? Ezek a mai fonalak olyan szépek, hogy nagyon egyszerű mintával a fonal szépsége érvényesül. Igy hamar kész van a mű és megvan a sikerélmény. Mellénynek javasolnám a felülről kezdést, és egy kis ujja is keletkezik, ami ugyis divatos. Én sajnos amióta más jellegű az alakom (finoman fogalmaztam, hogy meghoztam!) nem kötök, de már elővettem -én a teflonos tűkre esküszöm- a tűimet és válogatom a fonalakat.

    VálaszTörlés
  9. Csatlakozom Vikihez: annyira jót pukkadoztam a vihogástól,mert a humorod eszméletlen jó!!!!
    Bocsi,hogy cincogtam itt a keserveiden.....
    Nekem kifejezetten tetszik az a rózsaszínes fonal.Valószínűleg megbuggyantam 50 évem felé,egyre jobban szeretem az élénk színeket. te jó ég.!milyen színű vénasszony leszek??? Tiri-tarka.:)))))

    VálaszTörlés
  10. Pötyi: jóóóóóóóóóó, gyere máskor is, gyere mindig!!!


    Lomaquilt: azért nem ktök más mintát, mert tetszik, valószínűleg félreérthető voltam. :o) A minta tetszik, a kötésem nem. :o)

    Mammka, tudod, kell nevetni, de ha látnád, mi van az ágyam melletti asztal alsó fiókjában, fonalak, félkész sálak, kötőtűk, könyvek...brrrr. :o) De nekem most szabad. :o)

    VálaszTörlés
  11. Szeretem olvasni, ha kötésről írsz, valahogy az az érzésem, hogy most kábé ugyanott vagyunk (kötésfajták keverése, sose jó a méret, akkor se, ha a kötéspróba jó volt). Most figyelem, hogy erről a pontról mennyi idő alatt lehet a sikeres kötésig eljutni, aztán hátha nekiiramodom :)
    Kétségkívül ez a fonal nem épp az eddigi egyéniséged, na de ki tudja, nem rejtőzik-e még benned valami ismeretlen ;)

    VálaszTörlés
  12. Sebestyén Márta a fülemen, alig tudok írni a röhögéstől, közben könnyezek, és még vigyáznom is kell, mert a gyermek nyitott ajtó mellett alszik, az én munkasarkom meg az előszobában van berendezve...

    VálaszTörlés
  13. Ne haragudj, de végigkacagtam az egész történetet, mert mintha csak magam írtam volna... Ezért is nem kötök... :o) csak nagyon ritkán és max. sálat...Ez a fényképezős pozitúra pedig... :o))) kár, hogy nem volt ott valaki, aki közben Téged fotózott volna!

    VálaszTörlés
  14. Rita, nagyon csini a zoknid! :-)

    A sálak is klasszak, jó lesz a színes, amikor még szürkébb lesz az idő.
    A bordónak nagyon tetszik a mintája, még nem is láttam ilyet, hogy a levelet csavarással kombinálták.

    VálaszTörlés
  15. Nagyon tetszett a bejegyzésed, jövök máskor is:o)

    VálaszTörlés
  16. Ha tudnátok, ki ZM, meglepődnétek... :o)

    Egyébként meg, milyen az már, hogy Ercsu azt mondja, nem ismerte a mintát....:o))))

    VálaszTörlés
  17. Öreganyám szerint sose volt úgy, hogy valahogy ne lett volna. Jól haladsz :-)

    VálaszTörlés
  18. Hát, ha Az a ZM, akiről szoktál írni, akkor :DDDD

    Amúgy meg nesze neked, csak sikerült feltalálnod egy új mintát... :DDD

    VálaszTörlés