2009. január 21., szerda

Prága/ 1. rész


Hogy milyen Prága? Csodaszép. (A Károly-híd éppen felújítás alatt van, így nem sokat élvezhettem belőle, max. a róla való kilátást- egy sávban lehet rajta sétálni.) És igen, azt látom, amit az utazásom előtt mondtak, vagyis, hogy mintha lehagyná Budapestet, a mi szép Budapestünket. Mert tiszta. Mert rendezett. Meg sok minden egyéb miatt is valószínűleg, de nekem most ez tűnt fel, nem egy 10 napos turnéra fizettem be, így korlátozott számban állt-áll rendelkezésemre képanyaggal dúsított információanyag. Jaj, csak nem egy kommunikációs meeting- en vagyok?.....

Persze, szokásosan mindenki okos és ezt nem rosszindulatból mondom, tényleg így gondolom. Irigylem a holland csajt, mert úgy beszél angolul, mintha 2. anyanyelve lenne, jelzem, ez szinte így is van. Amikor ősszel Amszterdamban voltam, megkérdeztem az egyik pasast, hogy ott mindenki beszél angolul? Persze, nézett rám csodálkozva, muszáj, hiszen olyan kis nemzet vagyunk, hogy senki sem érti meg a nyelvünket. (Kivéve majd a mi gyerekünket, remélem. ) Nem akartam mondani, hogy ez nálunk nem is olyan természetes, pedig mi is (meglehetően) kis ország, kis nemzet vagyunk.

És irigylem az argentín fiút, akinek 28 évesen teljesen természetes, hogy utazik a világban, hogy éppen most Prágában van, s aki oly természetességgel beszél a30 ember előtt, mint mondjuk én, otthon, a családommal.

És irigylem a török lányt (nagyon szeretem), mert abszolúte ért ahhoz, amit csinál, minden megnyilvánulásából süt a szakértelem. Mindehhez közvetlen és kedves.

Persze, ez nem az a rosszindulatú irigység, hanem egyfajta meghajlás a tudásuk előtt, tisztelem őket. Szerencsére a workshop alatt olyan emberekkel kerültem egy csapatba, akik megértették, mit is akarok mondani, nem néztek lenézően, felfogták a lényeget, el nem múló hálával tartozom nekik. Nem is olyan egyszerű az a feladat, hogy akkor most az országok dugják össze a fejüket, mondják meg, hogy mi az év célcsoportja marketing szempontból, ezt indokolják, majd a különbözőségeket vessék össze, s hozzanak ki egy közös programot, nem elfelejtkezve az indoklásról, ill. az együttműködés lehetőségeiről.... Miközben olyan országokkal voltam egy csoportban (Franciao. és Németo.), ahol a cégünk piacvezető (mi harmadik helyen vagyunk Magyarországon), ahol kb. 10-szer annyi embert foglalkoztatnak, mint mi, s ahol a marketing (meg a HR) hosszú évek óta prioritást élvez, mert már tudják, mekkora a hatása az üzletre.

Na, ezekkel az országokkal legyen valami közös pont... :o))

A szálloda természetesen nagyon szép, van luxus, meg ami kell, sajnos, a légkondi elromlott az egész épületben, így egyesekről csorgott a víz, miközben én (a fázós) remekül éreztem magam, végre megfelelő hőmérséklet volt..

És nem, ezeket nem én fotóztam, mert ugyan nyomkodtam a gép gombját, de én ilyet sosem tudnék. Egyébként meg az átjátszó zsinórját otthon hagytam.




7 megjegyzés:

  1. nem is tudom, mióta szeretnék eljutni Prágába... nagyon régóta. Na, majd ha a gyerekek nagyobbak lesznek :)
    Szóval irigyellek.

    VálaszTörlés
  2. Én Prágába azért szerettem menni (Vencel tér) mert olyan sok szép látnivaló mellett sok kézimunka dolgot lehetett kapni. Arról pedig, hogy más országok fiataljai mennyi mindent tudnak, ne gondold, hogy mi rosszabbak vagyunk! Csak az önbizalmunk kisebb, nem kell hasra esni, lehet, hogy más területen viszont mi vagyunk jobbak! Ha igy nézed a dolgokat, más lesz az ábra!

    VálaszTörlés
  3. Szerintem is nagyon szèp, '89-90 szilveszterèt ott toltottuk ès utàna koltoztem olaszhonba. Nèzd meg a zsidò negyedet is kozel van a Vencel tèrhez, meg a tipikus kis Shrek-s kocsmàk- èttermeket..bàr azòta biztosan sokat vàltoztak.

    VálaszTörlés
  4. Nosztalgiázom egy kicsit... 80-ban Brnoban voltunk 2 hétre nászúton egy óriási tó mellett, fenn a fenyvesben és onnan bejártuk a környéket. Prágában is voltunk, nagyon szép volt már akkor is.

    VálaszTörlés
  5. Endy, Shrek-es??? nem Svejkes? :)

    VálaszTörlés
  6. Prágára régen vágyom,talán előbb-utóbb teljesül...
    Benéznél hozzám ha majd ráérsz?
    Egy kis segítségre szorulok.Nem véletlenül kérdezgettelek ám a tanulásról meg újraelhelyezkedésről...

    VálaszTörlés
  7. Álmaim városa, országa! 2008 nyarán beutaztuk Csehországot a párommal. Bár nem először jártunk ott, (2005-ben 2 hetet töltöttünk Prágában)mindig elvarázsol! Igazi gyöngyszem még Cesky Krumlov (világörökség része)és Hluboka a windsori mintára épült kastélyával.
    Örök szerelem!!!!!

    VálaszTörlés