2008. december 30., kedd

Kedd

Belevágva a közepébe: azt azért eufemisztikusan szólva is disznóságnak tartom, hogy a 27.000 forintos bérletemért a Volánbusz alvállalkozója olyan buszt bocsát az utazóközönség részére, amin nem elég, hogy kevés ülőhely van, ami egyébként kényelmetlen, hanem mindezt megfejelendő: nincs benne fűtés. Amikor üzembe helyezték, akkor is (szinte elsőre) az tűnt fel, hogy alig vannak fűtéscsövek, márpedig ez biztos jele volt annak, hogy idén is kegyetlenül fogok fázni.
És amikor októberben már hidegek voltak (mert reggel 6-kor akkor is hideg van, ha napközben gyönyörűséges, napsütéses idő kerekedik), akkor jött ugyan valami langyos abból a kevés, üléseknél lévő izékből, de az már akkor is csak arra volt elég, hogy illúziót adjon, mert meleget, azt nem. Mindenesetre komoly harcok történtek ezen ülések elfoglalásáért, hiszen ha valaki sikerrel járt, az azt jelentette, hogy tudta pótolni az alvásbeli restanciáját, míg a többiek nem. Hidegben nem lehet aludni. :o(
Namármost hétfőn olyan hideg volt, hogy a buszon nemhogy nem tudtunk aludni, de a farkasokat csapkodtuk szét. (Az ablakok jégvirágosak voltak, le sem tudott olvadni róluk.) Eleinte még nevetgéltünk, hogy "Nézd, még a leheletem is meglátszik", de amikor már a fent említett lehelet is megfagyott a levegőben, akkor azért már voltak gyilkos gondolataim. Mert Kínából jött az új busz (honnan máshonnan), valószínűleg azon részéből, ahol szeretnek álldogálni utazás alatt az emberek, elég kicsik ahhoz, hogy bepréseljék magukat az ülésbe és a tetejébe még valami olyan helyről, ahol egy évszak, mondjuk, 20 fokos permanens tavasz uralkodik.
Aki ezt megvette (mert nyilván olcsó volt), azt én azzal büntetném, hogy egy napot (nem kell többet) utaztatnám oda-vissza.

Éppen ezért, amikor a bérszámfejtők behívattak magukhoz azzal, hogy ők még találtak egy nap szabadságot a Szilveszteren kívül is, mit csináljanak vele- hát nem tétováztam, azonnal kivettem, így ma itthon maradtam.

Na, legyen valami jó is: a pulóver, amit Zsófinak augusztusban, a Faaker See-nél kezdtem el kötni, december 26-ra elkészült. Legnagyobb igyekezetemmel sem lettem vele készen Szentestére, de Zsófi kapott egy szép kis zöld lapot, amire a következőt írtam:
"Ez egy pulóver. Közönséges ember persze ezt nem látja, de TE (ugye) tudod, hogy ez tényleg az..." És tudta bizony, jutalmul pedig 2 napra rá kézhez is vehette, akarom mondani, bele is bújhatott. 20 év kihagyás után, laza 4,5 hónap alatt elkészítettem.



Ez olyannyira tetszett a testvéreinek, hogy ma vehettem egy újabb adag fonalat (hogy ezek milyen piszok drágák, hol vesznek mások?...), s kezdhetem el a következőt.

Maga a folyamat végtelenül megnyugtat, hiszen amennyire feszült, meg koncentrálást igénylő időnként a munkám, olyannyira megnyugtató, pihentető tevékenység esténként egyik sort kötni a másik után. Ritmikus. És a külföldi utakra is elvittem magammal, esténként (ha éppen nem volt vacsora), de főleg a reptereken, valami csodás volt elővenni. És azért mindeközben nyújtottam egy kis bámulnivaló látványosságot is, hiszen a sok laptopozó fontos ember között ott ültem és mint egy nagyanyó, kötögettem. Milánóban, Brüsszelben, Amszterdamban. Persze, az oldalamon nekem is ott volt a laptop, de én csak kötöttem és kötöttem. Eleinte még úgy vettem elő, hogy jaj, nagyon gáz, de aztán már feloldódtak a gátlásaim. (Olyannyira, hogy Párizs felé, amikor féltem, mert fura hangokat adott ki a gép, ZM azt mondta, vegyem csak elő a kötésem, meglátom, milyen jót fog tenni- akkor elő is vettem.)


És ma megvettem a vonatjegyemet is. Prágába kell mennem januárban, a vonatút izgalmas lehet, ráadásul sosem utaztam külföldre vonattal (milyen lehet az Orient expressz), így megnéztem, milyen lehetőségek vannak. Nem hiszitek el, a normál ár is csak 20.000 forint, de van néhány igen kedvező elővételes jegy, amiből még ma jutott nekem is, így írd és mondd, 10.320 forintért megyek. Hihetetlen. És a vicc, hogy eközben a szálloda, ahol foglaltak helyet, 182 Euro/nap! (Mennyit lehet kötni egy 7 órás út alatt?)

Na, ilyen vegyes élményeim vannak manapság.

8 megjegyzés:

  1. Felvihetted a repülőre a kötőtűt?? Én mindig azon mérgelődtem, hogy azokat az unalmas órákat a repülőn jó lenne elütni egy kis kötéssel, de hát benne van a biztonsági szabályzatban, hogy nem szabad felvinni.? Amúgy mit jelent nálad a rendesen tudni kötni? Mert ez a pulóver csodaszép!

    VálaszTörlés
  2. Én felviszem, senki nem szól egy szót sem. De én felviszem a manikűrollómat is, azért sem szóltak még sehol, pedig mindig rendesen átvilágítanak. :o) Próbálkozz legközelebb, légy határozott!
    Rendesen kötni: most pl. az a bajom, hogy a vásárolt fonal vastag, nem jó belőle az előző minta, akkor mit is csináljak? És hogy számoljam ki, hogy ebből a fonalból hány szem kell? Egyébként meg jelen pillanatban ezt az egy mintát tudom kötni, így változatosságról szó nincs.
    És nagyon kedves vagy, mert amiket TE alkotsz, az a varázslás körébe tartozik. :o)

    VálaszTörlés
  3. Kidobott a rendszer:(( Na még egyszer:))

    Már ez a pulcsi is klassz, de azok a fonalak csodálatosak!! Köss gyorsan:))

    VálaszTörlés
  4. Kicsikató!

    Te,én kötésben is olyan villám vagyok, mint minden másban, szóval, gondolhatod. Éppen mérgelődöm a választott fonal miatt, még el sem tudtam kezdeni. Varrni azért jobban megy...

    VálaszTörlés
  5. Zazálea! Készíts próbakötést! Köss egy darabkát a mintából és nézd meg, hogy hány szem jut x cm-re... aztán számold ki, hogy hány cm szélesre szeretnéd, majd fejtsd vissza, hogy ez hány szem (egyenes arányosság, simacsiga, de ha mégsem, írj emilt!)

    VálaszTörlés
  6. És ha több minta is van benne? Most a csavarttal számolok, mert az húzza össze a leginkább. Vagy nem? Már nem is tudom...
    És azt hogyan tippelem meg, mennyi fonalra van szükségem? Az függ a mérettől, a fonal vastagságától, meg még mitől is????

    Köszi, Helen! Nem felejtettelek ám el, talán holnap nekiugrom!

    VálaszTörlés
  7. én is sokat kötögettem turnékon,és bizony repülőre is felvittem. jó is az, ha borulat van meg a folyosó mellett csücsül az ember.mert egy naplementét odafönt sokadszorra sem hagynék ki

    VálaszTörlés
  8. Na jó, a naplemente, az más.Bár repülni továbbra sem szeretek. :(

    VálaszTörlés