2014. január 10., péntek

fékezett habzás

Már ezer éve gondolom, hogy majd megírom én ezt a FB-os dolgot, de karácsony után egyszer elkaptam a TV-ben a Zuckerberg egyetlen mondatát, azóta még többet gondolkodom rajta. A mondat roppant egyszerű volt,  valahogy így szólt: és észrevettük, hogy az emberek egyre több mindent kívánnak magukról megosztani. Semmi túllihegés, meg magyarázkodás, teljesen igaza van, piaci résre piaci kínálat a válasz.

Nem is őt nem értem, hanem az embereket, mondom ezt úgy, hogy nemcsak fent vagyok a FB-on, hanem naponta használom is, kommentelek, lájkolok, rendes, igazi FB felhasználó vagyok, sőt, van egy biznisz  és egy mozgós aloldalam is. Valószínűleg nem kell értenem mindenkit, de azért tényleg meg szokott lepni, hogy miket írnak ki mások, hangsúlyozom, ez az én véleményem, ami pedig (egyelőre) szabad.  Lehet rá válaszolni, hogy akinek nem tetszik, ne olvasson Fb-ot, csak ez nagyon demagóg, ettől azért értelmesebb kommunikációt várnék.

Én sok mindent szeretek a FB-ban, például, hogy olyan cikkek, blogbejegyzések kerülhetnek elém mások által, amelyek egyébként nem és ha a megosztó még véleményt is fűz hozzá , akkor még érdekesebb, hiszen jó megismerni mások meglátásait, miközben a magam véleménye is kialakulóban van. Nekem ez tetszik, bírom, néha izgalmas viták is kialakulnak, s bár elég kevés bennem a hajlandóság, hogy mások szemszögéből tekintsek egy adott témára, azért ez is előfordul, legalábbis ez is segít benne. Jó, ez most rám nézve nem kifejezetten pozitív, de legyünk őszinték, 45 körül már van egy kialakult világnézetem, amelyhez egy nem túl belátó és nem igazán engedékeny személyiség társul (de azért csapjuk még hozzá az őszintét is), mindazonáltal most nem ez a lényeg.
Kedvelem tehát, hogy megismerem mások véleményét, még akkor is így van ez, ha nem értek azzal egyet, mert bár fel tudnak idegesíteni emberek, de azért csak tiszteletben tartom a véleményüket, nem? Legfeljebb nem fogadom el, nem teszem a magamévá, de attól még csak szorult belém intelligencia is. (kicsit most elmentem a magam mentegetésének irányába, de hát ez az én blogom, ugye)

Szóval, visszakanyarodva, én ezt szeretem. És szeretem, hogy - bár nyilván csupán a felületi karcoláshoz hasonlóan, de mégis - változik a másik, esetleg csak virtuálisan ismert emberről alkotott véleményem, vagy nem is változik, inkább tágul a perspektívám vele kapcsolatban, már nem kizárólag köt / fut / befőz / fényképezik / varr / akármi *, hanem hétköznapi, esetleg közéleti témában való megnyilatkozása által mégiscsak el tudom őt helyezni a világegyetemben. Jó lenne, ha közélet kapcsán nem politikára gondolnánk, legalábbis nemcsak arra, bármennyire is ijesztően leszűkült mára a szó használata.

Amit viszont nem értek, hogy miért érzik úgy mások, hogy mindent közzé kell tenniük magukról? Az komolyan a nyilvánosságra tartozik, hogy fáj a fejem / lázas vagyok / hasmenésem van? Ilyenkor nem az van, hogy megoldom a problémám? Vagy ez már letűnt? Tudnia kell mind az összes x száz ismerősnek, meg általuk a nem-ismerősöknek is, hogy beteg vagyok? Egyébként meg nem úgy van, hogy ha beteg vagyok, akkor fekszem az ágyban és szenvedek? Ja, nem, oké.

Szintén nem értem, hogy azt tényleg úgy kell, hoyg üzenek a gyerekemnek / anyukámnak / apukámnak / férjemnek / feleségemnek, írok egy nyílt  bejegyzést és megírom benne, hogy te vagy a best ever és nekem a legjobb a világon és ezt az alapvetően  személyes hangvételű és egyébként tényleg kedves vallomást közzéteszem a FB-on, hogy hadd olvassa mindenki? És lájkolják? Tejóég. Nehéz nem arra gondolnom, hogy nem nyálelválasztás- serkentés a cél.

Iszonyúan fel tud idegesíteni az a mentalitás, hogy kezdődik valamelyik TV csatornán egy műsor, általában valami zenés- táncos, beválogatós típus és szombat esti programként mint keselyűk gyülekeznek az emberek, hogy na, akkor ma kin fogunk röhögni? És képesek műsorszámonként beírni a tutit, hogy kinek szar a hangja, nem tud mozogni, tök béna, milyen inget adtak rá, nézd a haját, totális fikázás- ez emberek szombat esti programja?, ettől érzik jól magukat?, én nem értem. Nem azt nem értem, hogy van véleményük, az legyen is, meg azt is megértem, ha egy ilyen műsort ócskának találnak, de az, hogy azért várjanak egy műsort, mert akkor nyíltan le lehet szólni mindenkit, kommentek hadában lehet osztani az észt, hát nem tudom, szerintem ez .. gusztustalan. Nem kell nézni, tetszik tudni. Ja, hogy akkor elmarad a fröcsögés, hát igen.

Persze, én is azt gondolom, hogy mindenki azt csinál, amit akar, azt ír le, azt oszt meg, amit jónak lát, nem kell szabályozás, én is kiejtem azokat, akiknek a tevékenysége már nem fér be az én kereteim közé, engem is kiejtenek, tegyék is, rendben van, de azért mégis megdöbbentő, hogy Zuckerberg-nek ennyire igaza van.


Update: még amitől meg tudok őrülni, az a lájk. Az tök jó, ha valaki egyetért  a másikkal, ki ne szeretné, de nem véletlen ragaszkodom én a blogos lájkhoz, az, hogy megjelenik egy link a FB-on és 10 másodperc múlva már van x lájk, az semmi, azt hagyjuk, annak nem hiszek. Nem kell velem jópofizni, nem tesznek velem se jót, sem rosszat, nem annak alapján alakítom ki a véleményem másokról, hoyg milyen gyakran, s milyen sokszor lájkolja ott a bejegyzésem. Persze, szeretem én a lájkot, de főleg itt szeretem, mert akkor azt látom, hoyg legalább vették a fáradtságot és egyet kattintottak és eljöttek az oldalra. Ah.


* elég jól lefedhető az ismerőseim köre

38 megjegyzés:

  1. Hát akkor lájk itt, mert szívemből szóltál, olvasol a gondolataimban.
    Bár be kell valljam, nekem is van egy fixációm, az f1-nézés és kommentelés a barátnémmal, de hát ez is csak azért van, mert fizikailag külön nézzük, de közben meg együtt, főleg, hogy másnak szurkolunk. Itt kérek érte elnézést.
    Ami engem még kiborít, hogy a kevésbé tudatos fb-lények megosztanak mindenféle paráztatós, áltudományos "cikket" totál kontroll nélkül. Mivel manapság minden írástudó blogot írhat mindenféle okos, tudományosnak tűnő név alatt, se szeri, se száma ezeknek az álcikkeknek, innen-onnan átvett baromságoknak, én meg gyak. mást se teszek, csak linkelgetem nekik az urban legends idevágó bejegyzéseit. Miért, kérdem, miért?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Évi, sose kérj bocsánatot egy szívszerelem miatt, nincs azzal baj, megbeszélitek és kész. sztem ez teljesen más lapra tartozik, nem irritáló, de egyébként meg ne is hallgass rám, nem az én dolgom megítélni.
      oké, a többit sem, de ez fentebb inkább vélemény a részemről , nem ítélet.:)

      na, az még egy szép történet, én már ebbe elfáradtam, nem linkelek én nekik semmit, egyék, igyák, amit akarnak, váljon egészségükre. ha a butaság fája kategória....

      Törlés
  2. Az ilyen áltudósok nekem is a kedvenceim. Amúgy néha én is érzem, hogy túltengek kicsit fb-on, van, hogy közéletileg, van, hogy magánéletileg, de nálam asszem ez amolyan blogolásból visszamaradt cucc lehet. De a jan. 1-jei fogadalmaim közé tartozik, hogy próbálok kicsit kevesbbet habzó szájazni (félek, a választások miatt ez nehéz lesz) és több Miniont, vagy inkább semmit posztolni :)))))
    Több semmit, érted :)))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a több semmi milyen jó, nevettem rajta! hát nézd.a politikai vélemény kinyilvánítása valami ősi ösztön lehet, nehéz ellene hadakozni :) na, komolyabban: értelmes emberek értelmesen reagálnak egy -egy cikkre - lehet, hoyg nem értek egyet velük (veled - sajnos- egyet kell...), de látom, hogy oké, ez a véleménye és legalább tudom, hoyg miért.

      nem mindig örülök neki, persze, ezt nem tagadom, de az már aztán tényleg nem az én dolgom, simán továbblépek. az emberi butaság viszont... :(

      Törlés
    2. én mostmár simán ignorálom az olyan ismerőseimet, akik túl sokat fasisztáznak, túl sok olyan oldalt linkelnek, amin ezek a "megtaláltuk a rák ellenszerét" típusú írások vannak, egy percig sincs lelkifurim. Engem is nyilván ignoráltak már csomóan. Amúgy meg állítólag az ismerőseidhez a posztok nagyon nagy >50%-a nem jut el. Nyilván beállítás kérdése is, de néha én is észreveszek olyanokat, hogy akikkel amúgy naponta "fecsegek" fb-on, vagy sokat lájkolom a képeit, mégsem látok posztokat tőlük, csak ha rámegyek az adatlapjukra.

      Törlés
  3. Most nincs igazad, de azert puszi! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. mki azt érzi, hogy igaza van, ha véleményt nyilvánít, nyilván én is;)

      Törlés
  4. Mindig mondom, hogy a fb nem rossz, csak okosan kell használni. Ha rajtam múlna, állandóan mutogatnám a gyerekeimet, mert imádom őket meg mert gyönyörűek és mutogatnivalóak. De milyen ügyesen csinálom, hogy csak ritkán és akkor nagyot szól:)))
    A többi vacakról meg csak annyit, hogy szép lassan rakom a pipákat az általad sorolt emberekhez és jelentősen szűrök. Ha valami mégis becseppen egészen egyszerűen átlépek rajta. Így egész elfogadható a saját üzenőfalam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. minden lehet jó, igen, én is így gondolom, hogy a felhasználóktól függ. a TV csatornákat is lehet szidni, a Való Világ-ot is lehet, de minek? nem kell nézni, ennyi. és ha nem nézzük, nincs rá kereslet, így nem is lesz hasonló sem. de van, tehát...

      a gyerekeitekről jöhet még sok kép, ezt a típust bírom nagyon;)

      Törlés
    2. Ebben is egyetértünk. És azt gondolom, hogy akik az ilyen posztokat generálják, mint pl. megáll a Golf-áramlat (direkt nem mást, kézzel foghatóbbat írok:D ), azok legalább olyan okosak, mint maga Zukerberg, hisz azt a rést tömik be, amitől az emberek be vannak tojva, amiből hiányuk van, amire vágynak, stb. Aztán az emberek meg láncreakcióként osztják. Csak a golfáramlatos hétszer jelent meg az üzenőfalamon, a helyreigazítás meg csupán csak egyszer, a Köpönyegén:)
      Szóval meg kell tanulnunk mindent a helyén kezelni.

      Törlés
    3. a GOlf - áramlattal ki lehetett üldözni a világból...

      Törlés
  5. Egyetértek Julcsival, és Veled is! Én is állandóan a gyerekeimet mutogatnám, többek között azért is, mert szinte az összes rokon, családtag, stb. messze van, ritkán látják őket, nem küldök külön mindenkinek fotót.
    A másik, én is kiakadok azon, amikor kiírják, hogy "fingottam". (bocs) Hát kit érdekel? Meg amikor MINDENT megosztanak. Meg úgy egyáltalán totál egyetértek Veled, na!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ez a MINDENT megosztás, ez hihetetlen, nem tudom hová tenni a dolgot. ez intelligencia kérdése? vagy mi? és hoyg? :(

      Törlés
  6. Nagyon figyelek, mikor az FB elonyeit hallom, mert arra gondolok, hogy na MOST, csatlakozom a nagy kozos valosaghoz. De eddig nem volt semmi, ami akarcsak elgondolkodtatott volna, hogy kell-e ez nekem.
    Es most megertettem valamit:-) Engem kicsit sem erdekel az emberek velemenye:-) Vagy pontosabban ket kezemen meg tudom szamolni, hogy kinek hallgatom/olvasom el egyaltalan a velemenyet. Az a baj, hogy az emberek ostobasaga meg csak nem is szorakoztat, csak untat. Ha legalabb duhongeni, nyaladzani tudnek rajta, akkor mar megerne, de nem....
    En vegso soron a munkaban hiszek. Ha valaki csinal valamit, nem pedig beszel arrol, hogy csinalni kellene valamit az szamomra erdekes.

    A gondolkodom, tehat vagyok mint egy letbizonyitek nekem letezo valosag, ami eleg erosen meghatarozza az erzekelesemet. AZ FB-n a megosztom minel tobbet-tel bizonyitom, hogy vagyok. Nekem ezert van ennek az egesz virtualis vilagnak menekules, ketsegbees hangulata, mert ez szamomra semmi sulyt nem kepvisel.
    A kivulmaradas pedig nem valami dac, vagy bozotharc, hanem egyszeru erdektelenseg. Es annak, amikor le fogunk ulni egyet teazni ezerszer nagyobb sulya lesz, mintha napi szinten kovetnem, hogy mik tortennek veled (ugyis elfelejtenem, osszekevernem). Nekem az olelest, mosolyt nem potolja a virtualitas, sot! (irok hamar!)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez mindent visz és alap (kellene, hogy legyen): "Ha valaki csinal valamit, nem pedig beszel arrol, hogy csinalni kellene valamit az szamomra erdekes. "

      Törlés
    2. na, akkor kezdjünk el arról beszélni, hogy mikor teázunk végre, Kriszta!

      Törlés
  7. Akikre építő lenne ez az írás nem bírnák végigolvasni. ŐK várják a fent említett szombati műsorokat.

    VálaszTörlés
  8. Ez most akkor ide kívánkozik:

    http://magyari.transindex.ro/?cikk=1066&fb_action_ids=1430228360544784&fb_action_types=og.likes&fb_source=other_multiline&action_object_map=%7B%221430228360544784%22%3A650133028361582%7D&action_type_map=%7B%221430228360544784%22%3A%22og.likes%22%7D&action_ref_map=%5B%5D

    hú, mekkora link... de érdemes elolvasni. Kis részlet: Ismerőseim 78 százaléka hülye dalokat szeret, ezeket meg is osztja velem, pedig lehet, hogy én teljesen más hülye dalokat szeretek. Giccses képek ünnepekkor és ünnepek között, nekem és mindenkinek küldve: 79,3%. Giccses nagyotmondások Voltaire-től, Rousseau-tól és nyugalmazott Kovács Józsefnétől.

    Áltudományos marhaságok ellen jó sok ellenoldal van már a Fb-on. Ködpiszkáló, Alimento, Critical Biomass, Urbanlegends, Amindenit!, Hoax Vadász...és vannak még. Szoktam tőlük megosztani, de nem viszem túlzásba azért, gondolom, halálra idegesítek ezzel sokakat így is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ez JÓ!!!!! meg is osztottam, csak a rend kedvéért :)

      Törlés
  9. Gondolj bele, lehet, hogy a lájkolók is csodagyaluval reszeltek répát, hogy dizájnos legyen a rakott zöldség :). azóta a ragtapaszra celluxot is ragasztottak, mint én is, így aztán ez az írás is fél órába telt, tehát inkább lájkolnám most, ha lehetne :)ők mid sérültek lehetnek :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ezt többször is elolvastam, mire megértettem. látod, satnyulok ;)

      Törlés
  10. Jól megírtad, Zazi! Egyébként tudod, mit nem értek? Hogy akkor miért nincs néha itt, a blogon is játék??? Miért csak az fb olvasóknak??? Már többször is fel akartam vetni, mikor látom, hogy ott játékot indítasz...
    Esetleg legközelebb... Hm? :-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. azt hiszem, hoyg főleg azért, mert az biznisz és dolgozni kell az ismertségen, hogy egyre szélesebb körben, itt meg ugye, jó ismerősök vagyunk. ez nagyon kegyetlenül hangzik, olyan, mintha a régieknek ne kedveznék, de hát ebből élek, ugyebár :(

      na, kitalálok valamit!

      Törlés
  11. Megint a szívemből szóltál. ÉN fenn vagyok a fb-on (miattad!!), de csak egy szűk csoportban posztolok és kommentelek, és viszonylag ritkán osztok meg dolgokat, azokat is csak azért, mert meg akarom őket később is találni. :o)) (pl Eszteházy írását a megbocsátásról). Viszont szívesen ismerkedem meg mások gondolataival, véleményével, illetve így tudom tartani a kapcsolatot a kölkökkel. Nem az enyéimmel, másokéival, akik egy kicsit a sajátjaim is lettek. Jó látni, hogy levizsgáztak, férjhez mentek, megnősültek, gyerekeik lettek - másképp legfeljebb 5 évenként tudnék efféléről, de ki tud ennyi infót egyszerre megjegyezni??? :o) Szóval az fb nem rossz, csak vannak kevésbé tudatos felhasználók.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én sem szidom, még örülök is, hogy van, szokás szerint a a használatát kellene átgondolni, de ez van mindennel, tudom én...

      Törlés
  12. En erosen szurom az ismerosoket, es sokakat nem is mutat a falam. Egy-ket hulye megosztas vagy megjegyzes, es nem torlom ugyan, de nem akarom tobbet latni. Akiket latok, azoknak a bejegyzesei es a velemenye erdekel. Igy jo a fb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a héten sor kerül a likvidálásra itt is ;) jogos!

      Törlés
  13. Engem általában szórakoztatni szokott, amiket írtál, de máskülönben meg van néhány ember, akit jobban megismertem a FB posztjai által. Például a férjem egyik volt csoporttársával eléggé egy hullámhosszon vagyunk, a humorunk is hasonló, és ennek a felfedezésnek örülök. Egy régi szülőföldi csajról, akiről azt gondoltam, hogy nem hülye, csak olyan kis csacska, lassan beismerem, hogy oké, mégiscsak. És ez számomra azért fontos, mert ő pedagógus, így, hogy jobbam megismertem, tudom, mire számítsak, ha esetleg gyerekeim útjába kerül.
    De hogy valaki képes kiírni, hogy boldog szülinapot kíván az egyéves csillagvirág gyermekének, akivel együtt él, az például teljesen megdöbbentő.
    De az is, hogy van olyan ismerősöm is, aki meg a kukkoló. Engem ez a típus idegesít a legjobban. Nem tesz említést sem arról, hogy megházasodott és gyereke született, viszont szeret mások életében vájkálni. Nekem ez gusztustalan. És persze, rólunk például egy csomó dolog nyilvános - fényképész férj mellett nehéz lenne máshogy -, de azért ésszel, és a kukkoló ismerőseim sincsenek letiltva, mert tegyék, ha jól esik nekik, de ez a magatartás is egy csepp volt abban a pohárban, amelyik a barátságból ismeretségbe alacsonyodott le. (képzavar tudom) És nyilván ez amúgy is megtörtént, megtörtént volna, de ez valamennyit segített a döntésben - már amennyire ez döntés, nem folyamat.
    De például nekem a férjem az egyik jó barátját is letiltotta, mert annyi baromságot posztol, hogy tele van vele a fal. De ő azért így szeretjük, a baromságokkal együtt. Szóval, hogy ő pont annak adja magát a FB-on, mint ami valójában is. Csak ott ki lehet kapcsolni. :)

    Izé, nem jutott magvas gondolatokra, de az azért érdekes, hogy ez a bejegyzés milyen sok hozzászólásra sarkallta a tisztes olvasóközönséget...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. valószínűleg nem is kellene ezen gondolkodni, nem? de a vélemény azért kialakul az emberben, akár gondolkodik rajta hosszasan, akár nem.
      van néhány olyan ismerős, akit törlök, fáraszt, terhel és idegesít is esetenként, hagyjuk őket. van viszont néhány, akit én normálisnak gondoltam, s bár a véleménykülönbség nem okoz bennem nagy törést, azért a rendszeresen posztolt marhaságaik igen.

      a legutolsó előtti bekezdésed nagyon tetszik! ez tök aranyos :)

      Törlés
  14. Teljesen egyetértünk. Most már csak azt áruld el, miért fékezett habzás a poszt címe. :D

    VálaszTörlés
  15. Kedves Zazie!
    Sokáig gondolkoztam, hogy írjak-e, merthogy, bár olvasgatom a blogodat, még nem nagyon szóltam hozz, és pont így kezdeni... Na de lesz ami lesz. Szóval: amellett, hogy tetszik a bejegyzés, és alapvetően egyetértek veled a facebook használatát illetően, egy kis ellentmondást érzek ez: "akinek nem tetszik, ne olvasson Fb-ot, csak ez nagyon demagóg, ettől azért értelmesebb kommunikációt várnék." és ez: "hát nem tudom, szerintem ez .. gusztustalan. Nem kell nézni, tetszik tudni. Ja, hogy akkor elmarad a fröcsögés, hát igen."
    Látom én, hogy van különbség az értelmes kritika és a fröcsögés között, de ha a 'ha nem tetszik, ne facebook-ozz" demagógia, akkor a "ha nem tetszik, ne nézd" is az.
    Amúgy nem csak ez a bejegyzés tetszik, hanem úgy általában a blogod :) És ezzel az észrevétellel semmiképp nem (meg)bántani akarlak, remélem sikerült ennek megfelelően fogalmaznom.
    Rita

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én nem érzek nagy ellentmondást közötte, lehet, hoyg nem tetszik a FB, de ezt nem írom le mindennap a FB-ra, miközben azoknak, akiknek nem tetszik az adott műsor, élvezettel fröcsögnek, pláne, hogy várják. szóval, ez nekem nem ugyanaz.

      nem várom el az olvasóimtól, hogy egyetértsenek velem, ez nem fan-club, kérem ;)

      Törlés
    2. Én is "kis" ellentmondást írtam, nem "nagy"-ot:), hiszen a különbséget is látom.
      Értem én, azért mertem mindezt megírni:)

      Törlés
  16. Ezt most találtam, véletlenül a FB-n :))))
    Elolvasni való, a hozzászólásokkal együtt.

    http://csakazolvassa.hu/2012/08/04/mi-a-baj-azokkal-a-szep-kepekkel/

    VálaszTörlés