2013. július 9., kedd

mesélek, jó?

Tihanyban még a bazsalikom is veszett burjánzásnak indul. Esetleg az tett neki jót, hogy a lábam mellett utazhatott le is, fel is.

Tihanyban nem jó az ellátás, mármint élelmiszerből, persze, levendula rogyásig (nagyon helyes), méz, lekvár, szörp, bor és pálinka, hímzett terítők és ruhák, 100 éve ugyanazon bögrék, kancsók és társaik, de ha paradicsomot szeretnél hétköznap (mert szombaton azért ott az imádott piac*) vagy sajtot, esetleg szalámit, akkor menj át Füredre, mert az az egy kis ABC, ami van, nemcsak küllemében őrizte meg a szocialista időket, de az eladók és a beszerzésért felelős munkatárs hozzáállásban is. Kapható viszont nagyon finom kifli. Egészen reggel 8 - ig.

És Tihanyban  sok a szúnyog, na jó, mi a Nagy - Kopaszon vagyunk, védett övezet, de akkor is, nem akarok este 7-kor szúnyogot érezni a kis testemen. És a Zsömi harapja őket, nekünk ilyen cuki biológiai fegyverünk van.

És két olyan szomszédunk van, hogy csuda. Az egyik szomszédban sokan vannak, de csak alkalmanként, ill. felváltva, nekem több év alatt sem sikerült felderíteni a kapcsolati hálót és az egyik férfi (jó karban lévő 60-asnak saccolt) meztelenül szokott tornázni a kertben, egy szál semmiben, de azt legalább akkurátusan.
A másikban, a közvetlenben meg van úszómedence és bár semmi bajunk sincs egymással (a medencének és nekem - na jó, nem így értettem), a viszony mégsem kebelbaráti, ami onnan datálódik, hogy a Legnagyobbunk, amikor még csak olyan 11 lehetett és sok gyerek volt nálunk, teniszedzést tartott a többieknek, a fáról lehullott félig rothadt almákat kellett tollasütővel a kerítésen átívelve a medencébe érkeztetni. Nehéz feladat volt, nagyon sokat gyakoroltak a gyerekek, így a mi kertünkben nem maradt romlott alma. Ellenben a másik oldalon. És a medencében! ah.

És Tihanyban kabócazenekar van, szerintem a mi kertünk végében van a próbaterem.

Meg olyan is van, hogy egy férfi úszónadrágban, szandiban és zokniban rohangálva keres működőképes WC-t (nem talál), pár perc múlva egy bokorból kerül elő, kisimult arccal. Egy másik férfi másik kora reggel egy szál vékonyka alsónadrágban tőlem 3 méterre zuhanyzik a szabad strand parkolójában, nem zavarja, hogy így akár mezítelen testtel is tehetné. Kedvesen rám köszön.
Füreden meg olyan ám a Spar, hogy nemcsak azt írták az ajtóra, hogy önműködő (ne keresd a kilincset), hanem azt is, hogy gyors áthaladás ajánlott. Mindig megijedek, vajon elég gyors vagyok-e.
Idén elég sok az orosz turista, volt a német, majd a holland éra, most vannak az oroszok. Sokan jönnek Felvidékről is a Balatonra, ezt a Füreden schnellező* barátaink lakonikusan úgy fogalmazták meg, hogy szerintük ők már egész Csalóközt lerajzolták. De Füreden ott van a Bujtor-szobor is, mindenki imádja, csak a szegény képzőművészek fogják a fejüket.

Tihanyban elképzelhetetlenül jó.



* a piac nekünk szívügyünk, a kezdetektől fogva járunk oda és élvezzük. rengeteget jártunk Ausztriában termelői piacokra, valahogy ezt idézi fel bennünk, miközben az olasz piacok hangulatát is visszahozza, ismerősök találkoznak itt, békésen kávézgatunk, nézzük a többieket, trécselés, zsivaj (mi belefutottunk bajnaikba). hivatalosan termelői piac és eleinte valóban így volt, a környék gazdái, háziasszonyai árulták a kenyerüket, sajtjukat, lekvárjaikat, satöbbi. mára némiképp átalakult, nem tudom, hoyg ez jó vagy sem, valószínűleg a fejlődéstörténet hozadéka, hogy megjelentek professzionális árusok, értem ezalatt, hogy pl. a Kaldeneker lekvárosház kínálja a termékeit, de ilyenből van jó néhány, mivel azonban ő a legismertebb, ezért őt pécéztem ki. nekem a termelői piac nem azt jelenti, hogy Pestről idehozott lekvárt vásárolok, és nem baj, ha nem mindenki ért velem egyet. nem az ő kekszeit  vesszük meg a helyben elfogyasztott reggelihez, legyetek nyugodtak

** portrérajzoló

15 megjegyzés:

  1. Sírok :) - mármint a szövegtől, sírok :( - mármint a lényegtől (a boltostól). Havonta egyszer én is kifakadok, hogy akkor nekem most komolyan mindent Pestről kell hozni? Nem probléma, de úgy gondolom, hogy ha már x helyen vagyok egész évben szinte mindegyik hétvégén, akkor itt vásárolnék. Azonban nem hagyják. Ezért járok úgy mindig, mint aki kéthetes nyaralásra megy hétvégenként.
    Csak egy gondolat: lehet, hogy a benzinfogyasztás emelését indukálják az alacsony élelmiszer készletszinttel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én sem értem, felfoghatatlan számomra. közben azt halljuk, hogy ne a multiktól vásároljunk, de könyörgöm,én kénytelen vagyok átmenni a Spar-ba vagy Tesco-ba Füredre, ha kifogyok valamiből. és akkor érted a láb mellett utaztatott bazsalikomot, meg az utolsó pillanatban bedobott 2 cukkinit. :(

      Törlés
  2. Ó, én imádnám, hogy csak reggel 8-ig van kifli, mert szetek korán kelni, csak nem bírok, és akkor vegre lenne motiváció, mert kifliért én brmire hajlandó vagyok. És hát végülis nem kell olyan sok kaja nyáron, vagy nem? :)
    Nagyon jó volt a hangulata a bejegyzésnek, és bennem rögtôn annyi kérdés merült fel Tihannyal meg a szomszédokkal, meg az egésszel kapcsolatban, hogy ki kéne jönnötök, hogy rendesen átbeszélhessük. Ès akkor idén is lenne nyaralás, meg minden.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) ki kellene biza! beadtam a jelentkezést (utolsó nap...), majd kiderül,megyünk-e a szeptemberben. most nagyon szoros a költségvetés és sajnos.:(

      viszont még annyi minden maradt bennem Tihanyról,majd előbukkan szépen,lassan, különben is,megyünk még oda nyáron legalább kétszer. már csak az átbeszélés módját kell kitalálnunk. :)

      Törlés
    2. jah, és ez az a finom kifli,olyan... igazi.

      Törlés
  3. Én mindezidáig meg voltam róla győződve, hogy a balatonpartiaknak vannak ilyen eldugott boltjaik valahol, amik mondjuk csak a helyi lakcímkártyával rendelkezők előtt válnak láthatóvá, s mindenki röhög a hülye turistán, aki esetleg nem csak kiflit szeretne, hanem mondjuk valami húst is letenne a család asztalára.
    Kicsit megnyugodtam....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. egyetértek, mert elképzelni sem tudom, hogy ez egy tudatos döntés. felfoghatatlan számomra is...

      Törlés
  4. Potyognak a könnyeim a kacagástól! Most még csak a medencét és a zuhanyzós ipsét látom magam előtt. A többi infót majd csak ezután emésztgetem :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. és ez szó szerint így történt, semmi túlzás nem került bele.

      Törlés
  5. A káptalantóti piac nem tudom közel lenne vagy távol, de sokan ajánlják.
    Jó hogy írtál!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. salamka, a piac iszonyú j, nagyon szeretjük, el nem hagynánk semmiért, legfeljebb nem a Kaldeneker-től veszünk továbbra sem, az alapellátás viszont necces

      Törlés
  6. Olyan jót nevettem, még a gyerekeknek is felolvastam, köszönöm.:)

    VálaszTörlés
  7. Szia

    Köszönöm a postot. Mikor a férjnek mondtam, hogy a Balatonra legalább 4 napi élelmet itthon megvesszük és levisszük kiröhögött. Minden sarkon van bolt, aham.
    Így arra is rá tudom venni, hogy itthon vegyük meg az egész hétre való ennivalót. Mégse ehetünk egy hétig lángos és hamburgert. (nem mintha rajtam kívül valakinek kifogása lenne ellene)

    Ildikó

    (esetleg, ha valaki errejár Kővágóörs környékén nagyobb áruházat (speciel a Plust szeretem) merre találok? Zánka?)
    Köszönöm

    VálaszTörlés
  8. Jó volt olvasni. Szinte minden sarkot ismerek Tihanyban, szóval magam előtt láttam a piacot, a szabad strandot, meg persze a boltot. :)
    Amúgy nem akarok megbántani senkit, mert én nem értek ugyan hozzá.
    De az a Bujtor szobor szerintem nagyon ronda. Koncepciótlan, vagy nem is tudom... Ott ül szegényke egy hajó torzóján! Hát már miért nem lehetett egy egész hajót alátenni...?
    :)

    VálaszTörlés