2013. június 13., csütörtök

actually love

Fél éve van valami, amiről írni szeretnék, nem lényeges, nem érdekes, nem fontos, nem kedves, meg semmi sem nem, szóval, részletkérdés, mégis. Már úgyis helyretettek Barhesz dolgában, tökmindegy, nyugodtan mondhatok, amit akarok.
Szóval, télen, az egyik blogon volt egy ajánlat, hogy milyen filmeket nézzünk karácsonykor (fél év az átfutási időm, mondom) és abban volt egy csomó (számomra!) érdektelen film, de nem is ez a lényeg, hanem, hoyg az Igazából szerelem az nem karácsonyi film és közös családi mozizásra nem ajánlatos.
Szerintem ha valamire, pont arra való, egyedül kamasz ne nézze meg. Mi is együtt néztük meg, bár a mi gyerekeink tényleg átlagon felüli EQ-val bírtak és nagyon szerettem, hogy meg lehetett velük beszélni az egyes epizódokat és hogy jól értelmezték azokat.

A filmben (én így látom, hát elnézést, ha tévedek) nem a szerelemről van szó, hanem a viszonyokról, kapcsolatokról és mivel szerintem ezt a gyerekek (na jó, hány éves gyerek?) jó, ha tudják, jó, ha megismerik, nem tartom feleslegesnek a film utáni többszöri és mélyebb beszélgetést, de ezt is csak spontánul, tehát nem a leülünk és most egyszer és mindenkorra helyretesszük a dolgokat típusút. Én egyébként is úgy élem meg a színházi darabokat is, hogy sokáig felvillan egy flash és akkor arról muszáj beszélnem, így aztán képes vagyok azt gondolni, hogy a gyerekeink is így működnek. 

Nem nagyon értem, hogy karácsonykor tényleg csak kedves és boldog filmeket nézhetünk, semmi kapcsolati válság (vagy ha igen, akkor csakis happyend-del végződőt), semmi gikszer, semmi kisiklás, semmi boldogtalanság? Én nem hiszem, mint ahogyan azt sem hiszem, hogy keresztény filmeket kellene néznünk (mondom én, a hívő), igaz, cserében azt sem hiszem, hogy csak karácsonykor kellene azt néznünk.


Szerintem az Actually love jó film, nem a szereplők miatt, hanem azért, mert rengeteget lehet róla beszélni, rengeteget lehet róla gondolkodni, hát nem ideális viszonyokat tükröz, az már igaz, talán ezért is kedvelem. Teljesen emberi és igen, nem támogatom a pornószínészeket és igen, legközelebb, ha felbukkan egy hír akárhol egy pornószínészről, nem fogok a filmben megismert kedves párra gondolni, ne legyünk álszentek.

Viszont gondolok a szerencsétlen fiatal titkárnőre, hogy mennyire üres és magányos, s talán észre sem veszi, és gondolok az anyukára, hogy a családi üzem működtetése közben hányszor veszti el férjét, vagy hogy mennyi a szeretet és mennyi a függőség a testvérek kapcsolatában és ezek nagyon emberi viszonyok, emberi nehézségek. És erről nagyon sokszor lehet beszélgetni. Hogy nem kedvelem a cukormázas és rózsaszín világot, az nyilván itt már kiderült, nyilván nézek én is hasonlót, de nem bír a felszínnél beljebb hatolni és el lehet képzelni, hogy röhögni is szeretek filmeken, szóval, a vígjátékokat sem vetem meg, és a krimiket sem, és egy csomó mindent megnézek, de szeretem a drámát is, mindennapi, emberi drámák, nem végződnek jól, sírni kell utána.

Na jó, ebben a filmben nemcsak ez van, van benne egy fiú, akinek csak a szex kell, semmi más, de az dögivel, szerencsétlen, őt is sajnálni kell. Meg van egy balfék író, őt is sajnálni kell, és jó kis giccses vége lett a történetének, hát ez van. Ki is van még? Ja, akinek meghalt a felesége és ott marad egy kisfiúval. Tetszik az apaszerepe, még ha ez a gyerekkori, első szerelem túl is van spilázva (erősen).  Tetszik a barátsága a másik anyukával, én szeretnék ilyen barátot.
Jah, a miniszterelnök - hát az a vígjátéki elem. Kell.

Mit is mondjak még? Bírom. És az elvetemült kölkeink is bírták, bírják. Szeretem azt hinni, hogy értik is. Ja, hoyg nem karácsonykor kellene? Nekem nincs ünnepi listám, hogy ma csak szépet és jót, emberit és drámát semmiképpen nem, pornószínészek kapcsolatát végképp nem, sőt, mást mondok. A Legnagyobbunk (kiegyensúlyozott, boldog kapcsolatban) a karácsonyfát évek óta úgy díszíti fel, hogy közben ez szól a háttérben (ez a gyerekünk olyan ... szokásokhoz ragaszkodó, de még hogy teremti is őket) és lehet rajta nevetni és lehet róla beszélni (ezredszerre is) és hát igen, ez megint nem egy optimalizált vörzsön, mert ugye úgy kellene, hogy minimum Bach szól a háttérben és ünneplőbe öltözött anyuka és gyerekek adogatják a gömbdíszeket, hogy édesapa felrakja a csúcsdíszt a karácsonyfa legtetejére, miközben lentről áhítat tükröződik az arcokon... tudom én. Azt hiszem, nem mi vagyunk az ideális család.
Szerencsére.

32 megjegyzés:

  1. Az egyik kedvencem, örülök, hogy a te véleményedet is olvashattam...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nem lepődöm meg, van bennünk hasonlóság, csak én még nem futok úgy, mint te ;)

      Törlés
  2. Én is imádom ezt a filmet. Évente egyszer simán meg lehet nézni. :)
    Azon szoktunk bosszankodni a Barbival, hogy milyen kevés ennyire finoman és visszafogottan szórakoztató filmet csinálnak manapság. A filmvígjátékok mostanában annyira vulgárisak, banálisak és ordenárék, hogy az valami borzalom. Nagyon sok rossz filmet meg kell nézni azért a néhány jóért. Ezért manapság én már leginkább csak sorozatokat nézek. Azok között akad pár egész jó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. pedig te férfi vagy, szóval, a te szavazatod duplán számít, most ebben mindenképpen. én bírom, de leírtam, tényleg, nem kell havonta (de mit igen??), amikor jólesik, jöhet.

      sorozatok:sokáig utáltam, na de valljuk be, hoyg sokáig nem is voltak jó sorozatok, most azért lehet válogatni,neked melyik tetszik? én rákaptam, hogy munka közben nézem (specialis munka), mindig szívesen veszem, ha ajánlotok!

      Tihanyba pedig holnap délután megyünk!!

      Törlés
    2. Én leginkább a történelmi sorozatokat szeretem. (Aztán persze lehet arról vitatkozni, hogy ezeknek a filmeknek mennyi közük van a történelmi valósághoz, de ez mondjuk annyira nem érdekel.) Nagy kedvenceim ebből a kategóriából: Róma, Tudorok, Borgiák (bár ez egy idő után átment vérengzésbe és azon a ponton abbahagytuk a nézését). Szórakoztató, vígjáték kategóriában nagy kedvencem a Chuck, ami egy ügyefogyott CIA kémről szól, aki egy véletlennek köszönhetően különleges képességekre tesz szert. Krimiben nagyon élveztem a 'Hazudj, ha Tudsz' sorozatot, bár ezt leginkább Tim Roth miatt. Zseniális színész. Másik krimi kedvencem a Wallander Kenneth Branagh-val. Ez azért jóval komolyabb darab, de hihetetlen hangulata van és csodaszép az operatőri munka. (A Wallander történetek amúgy klasszikus skandináv krimiregényeken alapulnak). Most hirtelen ennyi jutott eszembe. De amúgy elég sok sorozatot nézek, majd ha beugrik még valami, akkor megírom.

      Képzeld, nekem meg elkezdett vacakolni a torkom. Remélem semmi komoly és szombatra elmúlik. Nagyon várom már ezt a versenyt, mert én alapból is viszonylag sokat futok ezen az útvonalon. Gyertek, nézzétek meg! :)

      Törlés
    3. Hja, és még valami... Asszem ezzel teljesen megsemmisülök, de ez van. Teljesen rákattantam a Downton Abbey-re... :) Most lett vége a második sorozatnak, de remélem leadják a harmadikat is. (Én alapból szeretem a NORMÁLIS romantikus filmeket...)

      Törlés
    4. a Wallander nagyon jó, nagyon skandináv, nagyon nyomasztó, de nagyon tetszett nekünk. A Hazudj, ha tudsz címűt nézem munka közben,Tim Roth igen-igen jó benne, viszi a hátán az egészet.

      A Downton Abbey-t tavaly néztük végig, a második évad végére nekünk kissé szirupos lett, de előtte végig nagyon tetszett, volt,amikor egy este alatt 3 részt néztünk meg, az azért már sokatmondó. :)

      A Borgia-kat elkezdtük, néztük hosszan, de egy idő után nem szólt másról, mint szexről és vérengzésről, így kissé ellaposodott...


      Az én kedvenc sorozatom a Med Men, azt nagyon!, a férjem is nagyon szereti,összetett személyiségek, érdekes kor,a reklámszakma kialakulásának hajnala, zseniális.

      A torkod meg ne vacakoljon, mert megyünk holnap! ;)

      Törlés
  3. Én akkor is írtam oda megjegyzést. Szeretem ezt a filmet, de szerintem semmmi köze a karácsonyhoz, (már ha létezik karácsonyi film kategória), kisze-kusza emberi kapcsolatokról és érzelmekről szól, bármikor meg lehet nézni. Akkor nekem az volt vele a gondom, hogy családi karácsonyi filmnek ajánlották. Szerintem nem karácsonyi és nem családi.
    Egyáltalán nem mindegy hány éves gyerekekkel nézzük. (A blog írójának gyerekei hasonló korúak az én gyerekeimmel). Az én lányom nem érett rá, és nem is akarom, hogy 13 évesen ilyen filmet nézzen. Rá ér még arra. Nézzen inkább Anne Shirley filmeket.
    A film zenéjét én is nagyon szeretem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 13 éves és 13 éves között óriási a különbség,nekünk rengeteget olvastak a gyerkeink,tényleg rengeteget, az Anne Shirley-ket 10 éves korukra már kivégezték, de eddigre már túl voltak a Büszkeség és balítéleten is, ez van.

      A Váratlan utazást viszont 20 évesen is :)

      Törlés
  4. Jaj, a pornószínészek előtt a fénybeállításhoz alkalmazott statiszták a kedvenceim, nagyon cukik. :-) És örültem, hogy egy nem annyira vékony lány is van a filmben, a miniszterelnök abrátnőjelesz, ugyebár, még ha nem is annyira „vaskos”, mint ahogy azt a filmben előadják...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szerintem kedvesek,de nyilván nem feltételezem, hogy minden pornószínész ilyen. mint ahogy nem minden testvér áldozza fel magát és nem minden anyukát csal meg a férje. de ilyen IS van!

      Törlés
    2. Nagyon sokszor láttam a filmet. Lehet, hogy én értelmeztem félre, de nem pornószínészek. És nem pornószínészek dublőrei... Hisz a Hét év Tibetben sem pornófilm.(Ő volt Brad Pitt testdublőre...) Ugye jól gondolom? Lelkileg összetörök, ha ennyire félreértettem... :-)

      Törlés
    3. :DDD
      most meg kell néznem a filmet, nekem azoknak tntek, de a kedvedért ellenőrzöm majd :D

      Törlés
    4. Az egy nagy poén. Ők testdublőrök, akik helyettesítik a magas gázsijú sztárokat, amíg a fényeket, vágást, isten tudja mit állítgatnak. Az benne a "vicc", hogy míg a testükkel imitálják,(hiszen még csak nem is színészek, csak megfelelő a magasságuk, bőrszínük, hajszínük, akármi) addig a fejük, arcuk, lelkük egészen mást csinál. Furcsa angol humor. Lehet, hogy a fordítással van a gond, én vagyok olyan szerencsés, hogy eredetiben nézhetem.

      Törlés
    5. Igen, így van, ők nem szereplők a filmben, csak a beállításokat segítik.

      Törlés
    6. na, csak megfejtettük a végére :)

      Törlés
    7. Igen, én is ezt próbáltam kifejezni :-D

      Törlés
  5. lassan meg kème nèznem a filmet. Valamikor talán láttam, de nem emlékszem ilyen mélységekre...
    nem tudom, milyen lehet az a pornós jelenet, de szerintem az egy vicc, hogy 13 éves lányok ne láthassanak ilyen filmeket. Sztem az anyukák kicsit túlféltik őket, miközben fogalmuk sincs, hogy mi megy a suliban.
    az unokahúgom (13) egy elitgimibe jár, Anne Shirley-t (is) olvas, meg vámpíros könyveket is, és olyan filmeket is megnéz a barátnőivel, amiknél én behunyom a szemem, mert nem bírom az erőszakot. Lehet savazni a szülőket, de ha tiltják, akkor is meg fogják nézni, csak titokban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nem csak a pornós jelenetekre gondoltam, hanem az egész filmre. Rengeteg érzelem van benne, amit szerintem nem ért meg egy 13 éves lány. Az én lányom nem elitgimibe jár, csak egy "falusi" gimibe, nem messze Bp-től. Nálunk a Verne, Durell és történelmi könyvek a menők. Nem tiltom én, egyszerűen csak nem ilyen körökben mozgunk, szerencsére. Nálunk kerékpártúrák, vízi túrák és közös tábortüzezés a program az osztálytársakkal, lányokkal.

      Törlés
    2. nekünk nagyon vegyesek voltak, mindenevők könyvben is, ahogy írtam fentebb is, de elég önállóak, ha én azt mondom, hoyg na, édeslányom, ezt ne, ők tuti, hoyg elolvasták volna, ahogyan én ebben a korban.lehet, hoyg szimplán nem fogadtak szót nekem? :)

      Törlés
  6. Hát a film, gondolom, azért van karácsonyinak kikiáltva, mert a végkifejletre karácsonykor kerül sor, és mert karácsony környékén került a mozikba, hogy nagyjából egész évben egyenletes legyen a gyártó-forgalmazó cégek bevétele (ősszel valami nagy durranás, decemberben karácsonyi, tavasszal a romantikus filmek és nyaranta a vicces limonádék),
    de hogy nem családi, abban én is egészen biztos vagyok. Ha a kezembe kerül a dvd, mindig az az első gondolatom, hogy hoppá, meg kéne nézni a gyerekekkel, mert jó velük megosztani mindent, amiért lelkesedem - aztán bevillan a Judy-John vonal, és rájövök, hogy az még jó pár év, míg megnézhetik. Szerintem elit és nem elitgimikbe is járnak normális kamaszok, akik a mainstream ellenére se olvasnak bulvárt, és nem néznek túl korán pornót meg horrort, meg olyanok is, akik azt eszik, amit eléjük tesznek. Nem hiszem, hogy túlféltés, ha megtanítjuk őket válogatni és nemet mondani.

    VálaszTörlés
  7. én azt nem értem, hoyg miért az az alapfelállás, hogy a családi filmet 12 - 13 éves gyerekekkel nézzük meg? frászt.
    szerintem az úgy van, hoyg a családi film lényege,hoyg KÖZÖSEN nézik a csemeték és a szülök és ez nem korosztálytól függ. Családi film nekem az is, amit 15 évesen nézek meg a gyerekemmel. például ezt.

    (szóval, h nem attól családi a film hoyg 12 évesen nézhető. a posztban írtam, hogy egyedül én ezt nem szerettem volna, ha nézik, együtt néztük és ettől igenis családivá vált.)

    jelzem (ítéljetek el), mi megnéztük a Hair-t a lányokkal elég korán és nagyon megértették, mi folyik ott és miért és ki mi ellen lázad vagy sem, és ezen a ponton én is aggódtam, hoyg hej, nem túl korán van ez? és nem. A Legnagyobb mondta nemrégen, hogy emlékszel, mama, amikor egész nyáron mindennap megnéztük? emlékszem. és sokat sírtunk rajta. EGYÜTT.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát izé, szerintem azt szokás családi filmnek nevezni, amit 6+ gyerekkel meg lehet nézni, mint a Beethoven meg a Reszkessetek betörők meg effélék. Persze értem, hogy nektek ez családi filmetek lett, de általában nem ezt értjük alatta - és én ebben az általános értelemben mondom, hogy nem családi.
      A Hair szerintem simán nézhető érett kiskamaszokkal, persze a Sodomy szakkifejezéseit nem fogom nekik részletesen elmagyarázni, csak egy mondattal. :-)

      Törlés
    2. sztem a Hair nem könynebb film egy cseppet sem, gondoljunk bele, van a kismama, aki nem tudja, ki a gyereke apja, ha fekete lesz, az kizárásos alapon már valami támpont, mondjuk. vagy az opcionális fekete, aki elhagyta a családját, benne a kisfiát is.
      vagy a drog? vagy a háttér, hogy ki megy és ki nem Vietnamba? hogy mikor vagy hazafi? vagy hogy meghalnak tömegével. szóval, van ott is feldolgozásra való beszélgetés rendesen!

      a 63-ra nem tudok mit mondani, gyönyörű kategória ezek szerint. :(

      Törlés
    3. Igen, persze, de mért kéne egy kiskamasszal csupa könnyű filmeket nézni? :-)) Szerintem a AL-val nem az a baj gyerekszempontból, hogy nehéz érzelmekről (is) szól, hanem hogy kendőzetlen nyíltsággal tárja elénk a nemi aktus tachnikai részleteit, amit nekik még jobb volna kendőzve, finomítva, tompítva látni.

      Törlés
    4. de akkor csak ez a baj vele? (a csak-ot értsd jól)

      mert én azt érzem, hogy az egész ellen vannak kikelve, hogy mennyire nem szeretetteljes film,hát nem az. néha meg mégis.

      Törlés
    5. Az én számomra csak ez. Mi nem szeretteljes benne? A szeretetet-szerelmet a maga teljességében mutatja be, ez eltévelyedéseivel, túlzásaival, elfajzásaival és kisiklásaival együtt, és ezzel nyilván őszintébb és teljesebb képet mutat róla, mint megszoktuk. Pont ez a jó benne.

      Törlés
    6. Ja, végül összeraktam én is. :-)))

      Törlés
  8. Jesszusom! Soha a büdös életben fel sem merült bennem, hogy a Love Actually-t ne nézhetnék meg nagyobb gyerekek! Sőt!
    Persze, nekem kicsi gyerekeim vannak, de amikor angolt tanítottam egy 12 és egy 14 éves kislánnyal együtt néztem meg, és teljesen értették, hogy miről van szó. És itt a kapcsolatokra, érzelmekre gondolok. Nyilván nem annyira értették, mint egy felnőtt, aki esetleg több érzést is megtapasztalhatott ezek közül, de tisztában voltak vele, hogy a szerelem/ szeretet az nem olyan fekete-fehér dolog, mint ahogy a legtöbbször (éppen az úgynevezett családi filmekben) ábrázolni szokták.
    A "pornó" részt meg hamarabb látták jútúbon, mint a filmet... És beszéltünk róla, és nem volt semmi gond belőle. Utána sem.
    Sőt, ők örültek, hogy ilyen filmet néztünk, és hogy komolyan beszélgettünk róla.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. örülök,ha más is úgy gondolja, ahogy én, már kezdtem megijedni, hogy visszafordíthatatlan kárt okoztam a gyerekeinknek, na jó,ők 15 évesek voltak, ami nyilván más életkor, de eddigre túl voltunk a Hair-en, ami érzelmek szempontjából szintén nem könnyű történet.

      én azt nagyon szeretem, ha nem habos és nem cukros,hanem az árnyoldalát is megmutatják a szeretetnek, ez az élet. így élünk. jól- rosszul, igen.

      Törlés