2013. április 22., hétfő

így futok én

Bepiszkoltam a vakítóan fehér futócipőm, azaz elmentem futni. Futni.... végülis így hívják, na.
Egyet most megmondok: nagyon csodálkoznék, ha nekem ez flow élménnyé lépne elő. Van komoly edzéstervem, viszont nincs speciális órám, hogy mérjem a futás - gyaloglás időtartamot, ezért én nem időre, hanem távra állítottam be magam, úgy képzeltem, hogy 7- szer  elfutok a harmadik második virágzó facsoportig* könnyen, repkedve, hogy közben érezzem arcomon a levegő érintését, halljam a madarak csicsergését és jó mélyen beszippantsam a fák virágainak csodálatos illatát, majd visszasétálok. 
Mindebből a visszaséta valósult meg, biztos tudtam volna érezni ezt a csodás összhangot természet és test között, és biztos eggyé tudtam volna válni az univerzummal, ha nem arra kell figyelnem, hogy nem köpjem ki a  tüdőm,  vagy hogy kapjak levegőt és ne görcsöljön be a lábam, vagy akármi.
Ez nagyon durva. Fel sem tudom sorolni, mi minden fájt azon a meg-nem-mondom hány méterem. Holden Caulfield-et idézve:hervasztó. Lehervadtam tőle.

Közben pedig dacos is vagyok, nekem ne menne?? pont a futás ne?? a futás se??


* tényleg elfutottam7-szer, számszakilag megvagyok, csak az érzés ... az nincs meg

50 megjegyzés:

  1. Ne add fel:) Én is a múlt héten kezdtem a lányommal, egymást bíztatjuk.
    Telefonnal mérem a futás-gyaloglás időt, Nokián úgy hívják az alkalmazást: Sport timer.
    Be lehet állítani hány percig dolgozol, mennyi a szünet, és mindezt hány körön:) Nagyon szuper, csak arra kell figyelni, el ne dobjam futás közben a telefont, és meg ne nyomjam véletlenül.
    Más telefonon lehet, hogy más a neve, de érdemes rákeresni.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hát Gabi, ez nagyon király,rákeresek mindjárt! de jó az ötlet!!!

      és t emilyen edzésterv alapján (ill. TI) futtok??

      Törlés
    2. Itt olvastam róla: http://www.brownsugarost.blogspot.hu/2013/02/tul-az-elson.html
      Meg nálad is adott egy lökést a futós celeb interjú, kiraktam az edzéstervet a hűtőre, és onnantól kezdve Fanni alig várta, hogy jó idő legyen hozzá. Hát ez a múlt héten jött el. Soha nem szerettem a futást, de ez a fokozatosság tetszik, és eddig jól megy:) Én mellette még bicajozom is, lehet, hogy az Neked sem lenne olyan megterhelő a tüdődre nézve.
      Több mindent ki kell próbálni, és ami bejön, élvezetes, az mehet. Lényeg a mozgás:)

      Törlés
  2. ((((Csak neked mondom el, hogy én feladtam....)))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ha nem is ezt, mert ezt még sosem adtam fel, tekintve, hoyg sosem kezdtem el, de mást már RENGETEGSZER feladtam, nem is tudom,miért próbálkozom még mindig. biztos kell a kudarcélmény :(

      Törlés
  3. Nem akarok én itt demoralizálni, de én neki sem kezdek.
    Azért nem kezdek neki, mert pontosan tudom, hogy nem megy, nem esik jól, nem szokom meg.
    Azért tudom pontosan, mert 3 évig atletizáltam.
    Van ilyen és kész ... de más mozgásformákat pl. szeretek. Szabad keresgélni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. na, az van, hoyg nincs az a mozgás,ami nekem jól esne,mit csináljak, utálom, hoyg izzadok,hoyg fáj, hogy lihegek, hoyg megpusztulok közben, én inkább csak heverésznék a fűben. csak hát most már nagyon sok, rengeteg a túlsúly és nem lehet..igyekszem mást is találni, hátha úgy izgalmasabb, nem? felváltva?

      Törlés
  4. Fizikailag alkalmatlan vagyok a futásra (sajnos elvesztek azok az izmok, amelyek ehhez kellenének,) de mindenkit nagyon tisztelek, aki belekezd. Állítólag az élmény majd jön. Ne add fel!

    VálaszTörlés
  5. Én csak azt szeretném egyszer megérteni, hogy mit tudnak szeretni egyesek a futásban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. tartok tőle,hogy nem én fogom elmondani a top secret-et---

      Törlés
  6. Jajj Rita, én is a napokban kezdtem újra ekörül forgatni az agyam, de sok a túlsúly, féltem a bokám, mert mit csinálok ficammal és 3 gyerekkel.
    Én a srácok előtt mindig sportoltam, úszás, kézilabda, tenisz, squash, de azóta semmi. :/
    Én valahogy úgy vagyok a futással, hogy csak úgy szaladgálni nincs kedvem, ha már játék(tenisz,kézi) akkor szívesen, mert hajt a lendület, a játék heve, de ilyen kondival lassan a lépcsőn feljönni is felér a cardio edzéssel, nemhogy kétszer 30perc a pályán. :(
    Nem tudom, hogyan, de vhogy vissza kell forgatni az idő kerekét. Nincs más megoldás. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ne is beszéljünk a túlsúlyról. egyébként erre nem a futás a jó,én már érzem a bal térdem, pedig megmondták, hoyg nem szabad, tilos, satöbbi. de ez egy 22-es csapdája: előbb fogyjak, hogy futhassak. mégis, ki a frásznak van kedve futni, ha nem a fogyásért futnék? jó, tudom, hogy vannak akik az ÖRÖMÉRT? de basszus, az nem én vagyok.:(

      Törlés
  7. már középiskolában kiderült, hogy a futás nem nekem való...azóta sem erőltetem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nekem annyi minden nem ment abban a korban, hogy fel sem tudom sorolni, de az tény, hogy én 100méter sem tudtam jóízűen lefutni,. nem is értem, mit akarok.(

      Törlés
  8. Ne gondolkodj! Csak simán fuss!
    Judit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hát na, ez még nem megy. inkább gondolkodom, mint futok,de az nem tesz jót, mert ha gondolkodom, annak az a vége, hoyg tényleg nem futok :D

      a simán fuss, az még messze van, de majd csak lesz az is, nem igaz?

      Törlés
  9. Pont tegnap kezdtem el futni ugyanezzel a módszerrel. Szóval kölcsönösen lelkesíthetjük egymást. Szerintem túl gyorsan futsz - a jó tempó az, ha közben tudnál beszélgetni valakivel. Ez nagyon fontos, ha nem akarja az ember idejekorán feladni. Én x éve mindig feladtam, de most komolyan vettem az intést és eleve valakivel együtt futottam és végigdumáltuk. Eddig működik a módszer :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ez nagyon pozitív, Adél,én kicsit vihorásztam rajta. hát ennél lassabban nem lehet futni és nem viccelek és nem ál-szerénykedem, iszonyat lassan futottam, de nem ám tudatosságból, hanem, mert nem ment másképp. ja, így sem.

      ilyen tempó mellett biztosan gospelt is énekelhetnék, ha éppen a tüdőm nem akarna kiszakadni és nem zihálnék levegőért. de majd egyszer fogok beszélgetni is... remélem.
      bátorítalak, abban jó vagyok!;)

      (te pl. hol tartasz, mennyit futottál??)

      Törlés
    2. Egy perc futást váltottunk két perc sétával 10-szer. Aztán a távot visszasétáltuk. Igazából tényleg nagyon lassan, utána megnéztem a térképen és a 3,1 km-es táv (oda-vissza 6,2km) másfél óra alatt sikerült, szóval inkább andalgósan. És ugye ebből a kocogás alig volt párszáz méter, a nagyja séta. Aztán tegnap újra nekiugrottam, akkor csak egyedül és a környékbeli utcákban, nem szisztematikusan, hanem amikor kifáradtam, sétáltam. Na ekkor úgy 20 perc után eléggé kifáradtam. Viszont elkezdtem izzadni is, ami állítólag jó jel. Izomláz nincs egyelőre. Most tartok egy nap szünetet, aztán megint egy kis falat jön és vasárnap délután megint az újdonsült futópartnernőmmel Duna-sziget. Nem mondom, hogy élvezem (illetve a dumálást igen), de egyszerűen muszáj túllépnem ezt a belső tunyaságot. Amúgy én is csak azt élvezem a sportban általában, hogy tudom, hogy valami jót teszek a testemnek. A flow a horgolásban van illetve most két és fél év után a táncban, de ott sem mindig, csak úgy tejszínhabként.

      Törlés
  10. Na én is így nem futok.
    Pedig olyan irigykedve tudom hallgatni a futó ismerősöket, hogy reggelente 10-20 km. Mi az nekik ...
    Biztatás képpen mondom, én a lusta fogyókúrás vagyok. 30 kg-ot a szobabiciklin tekerve fogytam le 9 hónap alatt. Ennek már 4 éve. Lehet újra tekernem kéne, hűmhüm ...

    Glória

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 30 kilót9 hónap alatt letekerni, az nem lustaság, azt hiszem:D éppen, hogy nem!

      Törlés
  11. Szerintem temposan setalj. Kicsit mellbevago, de a tulsuly nem kedvez, kudarcelmenyed lesz. Akar egy par nordic bot es kiralzsag lesz!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. van egy nemrég megismertz szuper ismerősöm, aki nordic-walking oktató, ő is ezt mondja,hm...

      Törlés
  12. Én magam sem tudom néha, miért futok. Az eleje mindig nehéz. Aztán van egy pont, amikor már nem érzem a testem, nem kavarognak a gondolataim, sőt, azt sem tudnám felidézni, mi történt az elmúlt pár percben, mikor értem ide, mert az előbb még csak amott voltam, és már semmin sem gondolkodok, csak érzem, hogy futok, fut a testem, magától, közben nézelődök, és érzem, az agyam tiszta, a fejem piros, szabad vagyok, kifutok a világból, vigyorgok, tök mindegy, min, aztán hazaérek, a három gyerek lerohan, a legkisebb átöleli a combom, a nagyok megkérdezik, mennyit futottam, meg persze, hogy adnék-e nekik enni... Nyújtok, kihasználom minden pillanatát, mert tudom, hogy utána újra anya leszek.
    Én ezért futok. Most viszont csak mértékkel, mert vigyáznom kell a lábamra. Másnak más hozza el a szabadságélményt. A stepaerobicot is nagyon bírom.
    (bocs, hosszú lett)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. fú,én is ilyet akarok írni, hogy így futok és ezt érzem, komolyan. fú.

      Törlés
    2. Ezt nem lehet szó nélkül hagyni, Dominika leírta azt, amiért érdemes futni... ha nincs még csak hasonlatos érzés sem, akkor az nem belülről jön, azaz nem a tiéd... meg kell keresni azt, ami neked ezt a boldogság és öröm érzését adja ( szerintem ). Egy ismerős házaspár, aki vacsi helyett minden este egy órát intenzív sétáltak, időközben csodásan lekarcsúsodtak... talán össze lehetne kötni a kutyus sétáltatással... hm? Csak egy ötlet.

      Törlés
    3. a kutyát rengeteget sétáltatjuk ,attól nekem meg sem moccan egy deka sem, a jóérzés persze van, csak hát többet szeretnék :)

      mindjárt írok egy bejegyzést erről az egészről és összefoglalom. öröm kell, ez biztos.

      Törlés
    4. Én is ezért a ma oly divatos flow-élményért futok.

      Törlés
    5. én szimplán a fogyásért szeretnék, de ha becsatlakozik a flow is,nem bánom,jöhet.:) jó neked!;)

      Törlés
  13. Szia Rita!
    A férjemmel mi is újra elkezdük a futást, bár én ezt csak kocogásnak nevezném. Régebben (kb. 10 évvel ezelött)nem értettem mit esznem az emberek ezen a monoton sporton? Azóta persze én is rajongója lettem eme sportnak:) (Talán a 3 gyerek teszi?) Az biztos, hogy van egy holtpont, amin át kell esni (ez nálam a 15-20 perc), attól kezdve már könnyebb! Tényleg. Aztán hasonlóan érzek, mint Dominika! Csak futok, és futok, szabad vagyok, minden tiszta, rendezett...no, de közben tudok énekelni vagy beszélgetni, tehát a tempó nem túl gyors. Ami nekem még sokat segít, az a zene. Anélkül el sem indulok :)
    Nem a megtett kilométerek a fontosak, nem is az idöbeni teljesítmény. Egyszerüen a mozgás öröme! Szerintem.
    NE add fel!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. KInga,szuper vagy,köszönöm, nagyon-nagyon sokat segít, ha valaki a személyes tapasztalatait írja le. :)

      Törlés
  14. Igen, menni fog és flow-élmény lesz! Csak reális célokat tűzz ki. Ne hétszer a nemtudomhova, és lobogó haj meg virágillat :D

    Nálunk a mi utcánk meg a mögötte lévő alkot egy 1420 méteres kört. Ezt én egy hónap alatt futottam végig. Első alkalommal kb. 300 métert futottam, aztán sétáltam annyit, amennyi jólesett, megint kocogtam bele egy kicsit, megint sétáltam annyit, ameddig kipihentem magam és így. Másodjára egy villanyoszloppal tovább futottam, mint elsőre. Aztán megint. Amikor megvolt a féltáv futva, akkor egy ideig nem növeltem a távot, csak amikor úgy éreztem, jólesne megint, és akkor megint villanyoszloponként. Lassan elfogyott a sétálás, és azóta futok :) Szóval csak finoman, okosan és meglátod, hatalmas öröm lesz! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. látod,nekem ez az inspiráló, h, ezt nagyon köszönöm!!

      Törlés
  15. Na, végigolvastam a kommenteket. Én a mai napig, a tegnapi Vivicittával a hátam mögött (olvastad...?) azt mondom, hogy anonim alkoholista vagyok. Ők azt mondják, xy vagyok, alkoholista, z éve nem iszom. Én meg azt, Timi vagyok, utálok futni, nyolc hónapja futok és fantasztikus. Sose szerettem futni, minden érvem megvolt, amiket fentebb soroltatok, hogy miért nem. Úszni szerettem. Aztán így a harmadik gyerek után tíz kiló plusszal rábeszéltem magam, mert ugye a láb kéznél van, futni bármikor és bárhol lehet, míg uszodába eljutnom szinte kizárt. És én vagyok az élő példa, hogy futniutálóból hogy lesz futásfüggő :)

    VálaszTörlés
  16. Drága Rita! Ha annyira nehezen meg a légvétel, akkor először a tüdőkapacitásod kellene javítani és a testtartásod... Ehhez talán legjobb az úszás, de ha az nem szeretem sport, akkor marad a gimnasztika. Esetleg jóga... Emlékezz vissza iskolás éveidre (vagy a gyerekekére), hogy mit csináltatok bemelegítés gyanánt és ezt kombináld séta közben. Nem vagyok ehhez értő ember, akár hülyeségeket is beszélhetek, de nekem segített...
    Kitartást kívánok! Oly sok mindent elértél már, ez is menni fog...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. tegnap éjjel olvastam szakirodalmat, a levegővételem tragikus, ez a túlsúly miatt is van, de ki fogom próbálni holnap a 2 / 3-as légvételt, az talán segít. :)


      soha nem szólsz hülyeséget.

      Törlés
    2. A túlsúly miatt nehéz futni, a térdeket is megterheli ez tény..(tudom, még mindig 20 kg van rajtam:)) Másfél éve taekwondozom, a bemelegítő futáshoz futócipőt veszek fel.Muszáj.. Így is utálom.:) fél év után jutottam el odáig,hogy simán végigbírom a bemelegítő futást, ami fekvőtámaszokkal, felülésekkel, egyéb nyalánkságokkal tarkított,hogy biztos jól bemelegedjünk.
      Most plusz mozgásként biciklizek, naponta, élvezem.(és reménykedek újabb 5 kg mínuszban. :))

      Minden elismerésem a Tied,menni fog, a kitartás mindig elnyeri gyümölcsét! Tanácsokat nem tudok adni, nem értek hozzá. Csak annyit,hogy ne add fel, és minden edzés után légy nagyon büszke Magadra! Mert megérdemled. :)

      Törlés
  17. Látom ez a téma igen népszerű. :-) A megbeszélésében én is benne vagyok...de semmi több. :-D És újat sem tudok mondani, mert ti, mindannyian itt előttem már elmondtátok a tutit.
    Túlsúly nekem is van (rengeteg), futást nem szeretem és szintén rozoga a térdem is, ami tudom, hogy a túlsúllyal is összefügg....ez a 22-es csapdája. :-D

    Nekem ami mozgásforma megfelelne (gondolatban már eljutottam odáig) a szobabiciklizés. :-) A városban tekerni sem szeretnék csak úgy cél nélkül (és még bringám sincs ;-)).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. számomra nincs megfelelő mozgásforma, én mind utálom, ahol erőt kell kifejteni, nagyon kínos, szégyenlem is.
      szeretnék ezen változtatni, de ez erőszak, tartok tőle, viszont menetközben hátha megjön az étvágy....

      a térdes dolgot értem, sajnos,én már éreztem is az első futás után :(

      Törlés
    2. Cél nélkül én sem szeretek tekerni. Így most mindent, amit eddig autóval intéztem, (posta, piac, patika, bevásárlás stb)biciklivel intézek. :) Tényleg jó, és mikor ennyire jó idő van, élvezet:)

      Rita, kitartás, tényleg megjön az étvágy. Én 100 kilósan kezdtem el taekwondozni. Aztán alakult a testem, megszerettem a sportot, a csapatot, már színesöves vagyok,most megyek újabb övvizsgára. És már nem elég, még kell a mozgás. Pedig régebben jobban szerettem a kiült fotelomban ülni és kötni-horgolni.
      Én javasolnám hogy vegyél komolyabb térdszorítót a futáshoz, a mozgás nekem is nagyon megviselte a térdem, többször volt begyulladva hogy lábra sem tudtam napokig állni. De a térdszorító segít. Kitartás, és legyél nagyon büszke magadra!! :)

      Törlés
    3. térdszorítót? azt hol? segédeszköz üzletben?
      a mozgáshoz nyitottam egy másik blogot, ott vezetem az... egészet :DD

      http://mozogazazi.blogspot.hu/

      Törlés
  18. Rita, én is pontosan így vagyok vele! Hiába hallom mindenhol és tudom! is, hogy kell(ene) a testmozgás, nekem egyszerűen nincs rá "kényszerem". :-) Én is már gyerekkoromban is ilyen voltam, csak akkor még a túlsúllyal nem volt problémám.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. iszonyú nehéz ezzel élni, ezt csak az tudja, ki benne van, de én nyakig. Viki,kezdjünk el mozogni. mondjuk, nekem nehezebb, mint az átlagnak, éppen a túlsúly miatt, mire ezt a testet felemelem... :(((
      (nem kevés az, hanem 30)

      Törlés
  19. akárhogy is, nekem most nagyon meghoztátok a kedvemet a futáshoz, h csak úgy fussak bele a semmibe, ilyen szép időben..ahh

    VálaszTörlés
  20. Ha van okostelefonod, ajánlom a runkeeper alkalmazást, mert be tudod állítani az időket az órát nem kell nézni, mert a néni szól:) Én annó az " első 5 kilométerem " edzéstervvel kezdtem a nulláról, és szuperül működött a dolog:))
    Sok sikert neked is!!!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. még nem sikerült rátennem,természetesen :)

      Törlés
  21. Hajrá! Futok már egy ideje, illetve én futásnak nevezem ezt a saját edzésterv alapján történő izét.

    A 22-es csapdájáról...
    Túlsúly: ha fáj a térded, gyalogolj. 2 hónapig napi 3-5 km tempós gyaloglás után mínuszkilók lesznek.
    Azt mondják, hogy 100 kiló felett ne futkosson az ember, de szerintem kilók ÉS edzettségi szint határozza meg ezt is. Ismerünk ugye olyat, aki 104-106 kilóval kezdett futni, ma pedig már maratonokat teljesít. Szóval életben maradt minden jóslat ellenére.

    Térdfájás: Amint a lábizmaid megerősödnek, kevésbé fog fájni a térded is, sőt, egészen eltűnik.
    Örök parám volt, hogy nem elég, hogy dagadt vagyok, a térdeim is szarok. Nos, 22 kiló mínusz és nem kevés combizomfejlesztés után a térdem egyáltalán nem fáj, csak ha elcseszem és a hét minden napján futni akarok. Akkor a 4. napon már kicsit feszül, de még mindig nem fáj. (És még mindig dagadt vagyok...) :)

    Edzés: Ha sokáig inaktív az ember, akkor fáj a futás, mert hirtelen olyan igénybevételnek teszed ki magad, amihez a testednek iksz ideje nem volt szerencséje. Ezért ha előbb hozzászoktatod az aktivitáshoz, akkor sikeresebb leszel. Szokja meg a lábad, a derekad, hogy mozoghat, a tüdőd, hogy lélegzik, a gyomrod, hogy nem szeméttel tömöd.
    Ez úgy 3 hét. :) Aztán edzésterv.
    És tökkomolyan. Gyalogolni futócipőben, igen. Nem néznek hülyének. Gyalogolni sportcuccban, igen, tapinaci, technikai póló, Margitsziget.

    És magadhoz mérd magad, ne azokhoz, akik tudni vélik a tutit.
    A terved jó, helyes, és ne add fel. (Jó helyen vagy.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ilyen kommentet nekem! sokat! :)

      a szigeten is vagy? ott hogy van? csütörtökönként? esküszöm, bemegyek! (fenyegetek) :)

      Törlés