2013. március 2., szombat

megmondjam, mi az elszomorító?

Tegnap (is) személyes átvételes esemény volt, de nem ez, meg nem is az, hogy a bevásárlóközpont egyik szintjének olyan helyszínét választottuk, ahol éppen táskákat árultak 2990 forintért, és nem is az, hogy rengetegen vásároltak, és nyilván nem is az, hogy ők éppen nem az én megcélzott vásárlói rétegemhez tartoznak, és nyilván az sem, hogy az én táskáim hányszorosai ezen táskáknak, 

hanem az az elszomorító, hogy basszus, ezeket a táskákat valaki elkészítette., tehát lehet örülni*, hogy 3000 sem egy táska, de ebbe a táskaárba belefér a készítő munkadíja, az alapanyag, a szállítás (a világ melyik részéről, tippelni lehet), a vámolás, a bevásárlóközpontban lévő stand bérleti díja, az eladó fizetése, mindenféle adó és még ki tudja, mi minden. Ha ezt visszabontogatjuk, és ezen nem segít az, hogy nagy tételben minden olcsóbb, mert mégiscsak azt kapjuk, hogy valakik éhbérért dolgoznak, látástól vakulásig (esetenként szó szerint),  napi sok-sok órában, hogy tudjanak venni kenyeret vagy éppen cipőt. 
És ez az elszomorító, az emberi munka semmibevétele, a totális kizsákmányolás.

Meg az, amit Zé még hozzátett, hogy a stand tulajdonosa még így is többet keres a 3000-es táskákkal, mint én a sokezressel. Ami természetesen összefügg a fentiekkel.


*az örömöt is értem

23 megjegyzés:

  1. Tegnap Kazinczy-versenyen voltam, és beszélgetni kezdtem egy kolléganővel,. Egy idő után felkiáltott: "Jé, Zazálea-táskád van?! Nekem is van már 3." Ez persze a fent leírtakra nem vigasz, csak elmeséltem. (Nekem is van 3)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. mert cukik vagytok :)

      igazából ez nem rólam szól, és nem az árversenyről, éppen azért,mert én máshová pozicionáltam magam, magában a visszafejtés elkeserítő, egy marék rizs a napi fizetség - hát ez.

      Törlés
  2. Egy debreceni gyárban dolgozó barátom mesélte: volt kint Koreában szakmai úton, és azt látta, hogy a kici szárga emberkék, miután ledolgozzák a napi 10-12 órát, elmennek egy olyan szállásra, ahol a helyiségben emeletes priccsek vannak. Miután emberkénk megette az egy tál rizsét, lefekszik a műszakba menő váltótársa helyére, és alszik a következő megjelenéséig.

    Semmi igény, minimálbér és tsai, ugyan már... legyen egy marék rizse és egy priccse. Na így lehet tönkretenni Európa és Amerika gazdaságát. Elszomorító kizsákmányolás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. azért ha ebbe belegondolunk, az meg már a totál mélység, nem emberi lét, ez Észak-Korea? mert Dél-Koreában biztosan nem így működik.

      Észak-Koreában ennél még rettenetesebb sorsok is vannak, bár nem tudom,talán mégsem, mert itt már a fizikain túl a gondolati szabadság sem létezik. és nem külső kényszer miatt, vagyis dehogyisnem, csak éppen itt már magukévá tették.

      Törlés
    2. Én ezt Dél-Koreában is el tudom képzelni. Persze nem ez az átlag, de ott sincs kolbászból a kerítés (azt sem tudják, mi az az igazi jó kolbász :P ).
      Sok idősebb embert láttam Szöulban, akiknek nem volt lehetőségük tanulni annak idején (a koreai háború utáni években voltak fiatalok, akkor sokkal jobban számított, hogy ki milyen családba születik), így jó állásra sem tehettek szert, és mivel Koreában a nyugdíj sem egy magától értetődő dolog, valamiből meg kell élniük. Na, akiket én láttam, általában szemetet válogattak, hogy aztán minden a megfelelő szelektív feldolgozóba kerüljön. Ez alapján el tudom képzelni, hogy gyárakban is vannak hasonló sorsú emberek. Ja, és gyárakban sokszor bevándorlók dolgoznak, vietnámiak, thaiföldiek, kambodzsaiak, stb.

      Törlés
    3. milyen jó, hogy tanultok külföldön, így a mi nézőpontunk is változhat, de komoylan. tökjó!

      mindazonáltal én úgy vélem,óriási a különbség a dél-koreai és az észak koreai példa között,mert bár a guberálás megalázó, azonban a másik említett példa kimondottan embertelen. elállatiasodott lét.

      Törlés
    4. Észak-Koreáról nincs sok testközeli élményem. Csak láttam néhány onnan való könyvet. Megdöbbentő volt a Windows XP használatát bemutató kézikönyv, amit 2006-ban (!) adtak ki, és úgy nézett ki, mintha a 60-as években (!) nyomtatták volna, mind tipográfiailag, mind anyaghasználatban.

      Törlés
    5. nos, erről annyit, hogy a meglepetés ebben az, hogy a sz.gép, emberek használhatják
      na jó, nem az internetet, ugye :(

      Törlés
    6. Zazi, az én példám Dél-Korea, Szöul, ott van egy csapágy gyár, és elképzelhető, hogy vendégmunkások voltak. De lehet, hogy koreai, aki mondjuk faluról ment a nagybárosba, a jobb élet reményében.

      Törlés
    7. Nöné, ez nem az adott ember igénytelensége..... egészen más kultúrában, világban élnek, mint mi! Nem lehet európai szemmel, a mi igényeink ismeretében megértenünk, hogy tudják ezt csinálni.... talán a digi world-ön van egy sorozat, ahol fél tucatnyi divat- és luxusőrült brit fiatalt elzavartak a világ különböző pontjaira, pl, ázsiai elektronikai gyárba, zafír bányába, meg más ezer másik elképesztő helyre dolgozni. Ugyanazokat a körülményeket, fizetést, stb. kapják, mint a helyiek. DE! a legfontosabb, hogy szinte minden helyen beszélhettek a tulajdonossal, és megkérdezték, miért is nem kapnak az éhbérnél több fizetést a munkások. A válasz mindenhol az volt, hogy az a profitot veszélyeztetné.... hát így. Mindaddig, amíg ott nincs társadalombiztosítás, nyugdíj, bármilyen szociális ellátás, addig komoly versenyelőnyben vannak. Egyesek véleménye szerint a világ abba az irányba fog elmozdulni, hogy Európában és Amerikában is elkezdik ezeket leépíteni, hogy versenyképesek lehessünk Ázsiával..... én abban reménykedem, hogy előbb-utóbb bennük is feltámad az igény, hogy ne ilyen nyomorult életet éljenek.

      Törlés
    8. az a szerencsétlen nem is ismer mást...

      Törlés
  3. Nem tudom, szabad-e ilyet írni ismeretlenül, de nagyon bírlak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. sztem szabad! :)

      de most komolyan, ez a tegnapi eset megrázó volt. mint egy film, csak élőben.

      a lány pedig, aki itt a táskámat átvette,hihetetlenül helyes lány volt, és annyira örült, hogy a férjem még ma reggel is felemlegette. a 3000-es táskák árnyékában volt mindez.

      Törlés
  4. Értettem én, csak el akartam mesélni.

    VálaszTörlés
  5. Nem kell ehhez egészen Ázsiába menni....
    A Zuram farag egy szépséges palóc áttört boros tékát, s ha az árát mondjuk pl egy nem túl felkapott matek korrepetítor óradíjjával számolná, hát csillagászati lenne.
    Nem mintha az a veszély fenyegetne, hogy a magyar temetős réteg megrohamozza a hazai népiiparművészeket, kézműveseket.

    VálaszTörlés
  6. A te táskáidban benne van szíved lelked! tudom, h ez sovány vígasz hó végén (is, meg akkor is amikor szembesülsz 2999 Ft-os táskákkal). Azért szeretek kézműves termékeket vásárolni, olyat is, amit esetleg meg tudnék csinálni, mert nekem öröm olyat viselni, ami kézzel készült.

    VálaszTörlés
  7. Hát mi mit szóljunk, amikor a kézműves vásár a gúdszmarket mellet van megszervezve. és a síkálókészlet amiben 5 db akármi van 1000 ft, nagyV meg egy kicsit farag meg annyiért. Ma pont így jártunk mi is mint te.

    VálaszTörlés
  8. Ez a különbség az egyedi és a tömegcikk között.
    A tömegcikknél egy munkás egy műveletet csinál célgéppel. Sokkal kevesebbet tud nálad... Az alapanyagár sokkal alacsonyabb, mert nagy tételben veszi és alkuképes. A munka is fel van osztva, egyszerre nem egy táskát szabnak, hanem százat és nem kell hozzá csak egy ember. stb., stb.
    Szerintem a több száz dolláros LV táskák költsége sem több, mint ezeké a 3000 táskáké.

    Ford mekkora! Innen látszik! A sorozatgyártás egészen más, mint a kézműves-munka. Miért méred össze?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. itt félreértés történt, nyilván nem jól hangsúlyoztam a dolgot. én nem a magam munkáját mérem össze egy 3000 forintos táskával, bár az is megérne egy bejegyzést, hanem egyszerűen azt az embert próbáltam középpontba állítani (ezek szerint rosszul), aki az egész folyamat legalsó szintjén végzi a dolgát és a teljes semmibevevés állapotában teszi mindezt. :(

      Törlés