2013. január 22., kedd

maradjunk sík terepen, az (másoknak) egyszerűbb

Elolvastam ezt a cikket és én tényleg szeretnék szemét nélküli világot, milyen jó lenne így élni, de nemcsak arra gondolok, hogy nem lenne szemétdíj és nem lenne gond, ha hétfőnként elfelejtjük kihúzni a kukát vagy mint az utóbbi időben többször is, hoyg a hóakadályok miatt a kukásautó nem jött be az utcánkba, s kezdett a falu ezen része nápolyi hangulatot (meg egyebeket) árasztani, hanem arra is, hogy hát tényleg, na, nem lennének szeméttelepek például, nem terhelnénk a környezetet, meg egyáltalán ökotudatos gondolkozás, az lenne jó.

Na most elmondom, nálunk hogy is van ez.
Nem használunk öblítőt már nagyon régóta, egy ideje mosószódás mosószappannal mosunk,  nem használunk tusfürdőt, helyette csodás szappanokat kenünk magunkra. Tisztítószerből előnyben részesítjük a citromot és a szódabikarbónát.
Komposztálunk igen bőszen, külön (szellőzős) vödör van használatban, belemegy minden, ami utána a csodás EU kompatibilis komposztálónkban landol, szemét a konyhából alig. A használt étolajat gyűjtjük, hoyg majd leadhassuk.
Magazinokat nemigen veszünk, igaz, ez főleg érdektelenségből és nem környezettudatos gondolkodásból fakad.
Az ásványvizes palackokat külön gyűjtjük, visszük a megadott helyre, ugyanígy a fémhulladékot, a papírt és a veszélyes hulladékot is.
Ruhák: hát az nehéz terep, de nekem speciel nem sokkal több van a cikkben említett mennyiségből, legalábbis használatban, az azon kívüliek a "belefogyok" elnevezésű dobozban várja a sorát. Optimistán Ökotudatosan nem dobom ki,  természetesen.

Végiggondolva mindezt, nem tudok másra gondolni, minthogy valószínűleg a munkát kellene még beszüntetnem, mert az kifejezetten sok szemetet termelnek. Ha pedig befejezem ezt a létfenntartási dolgot, már csak egy lépés választ el az erdőbe településtől.*


update: a mindennapi kenyerünket is én sütöm, maradék étel nincs, mert van  Zsömi.

vö. Voltaire

9 megjegyzés:

  1. igen, én is erre buzdítok mkit, hoyg ez követhető, megvalósítható. csak mondom, a munka, azt kéne valahogy leadnom, akkor a szemétmennyiség látványosan csökkenne. pedig nagyon figyelek szabásnál, mégis. :(

    VálaszTörlés
  2. Zugolvasó száját nyitja. Szóval, remek! Nálunk is ugyan az, amit írsz. És döbbenet, hogy mennyivel kevesebb a szemetünk. Főleg mióta komposztálunk. Férjem figyelt fel rá, hogy alig van valami a kukában amit kicibál,...máskor meg szakadt bele.
    Egyedül az eldobható pelusokról nem tudtunk leszokni. De lassan vége a pelusos korszaknak. Ha most kezdeném ez már nem lenne kérdés szerintem.
    Az akaraton múlik minden.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. az a legfontosabb általában, az akarat, de azért vannak területi alapon fellépő fizikai gátló tényezők is, pl. nincs lebomló fogkefe.

      a szemetünk kevesebb, de én sajnos termelek, be fogom szüntetni a munkát. ahoyg megbeszéltük,akarat kérdése ez is.:)

      Törlés
  3. Nekem is van "belefogyok" dobozom, a másik amiben veszettül reménykedem, hogy rendesen megtanulok legalább olaszul vagy angolul, persze az "és" volna a jó, de ennyire nem vagyok optimista (olaszul IS és angolul IS rendesen tudni)...egy szűk szoknyába asszem könnyebb belefogyni :-) Bár ha feltalálnák a nyelvtanulásra az intravénás injekciót, és nem kellene gyakorolni az igeidőket, meg a glielo helyes kiejtését, az hatalmas lépés lenne az életemben :-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hát de Zsuzsa. vedd komolyan,please, a szemétmentes háztartásra vonatkozó tanácsokat! :)

      meg az is eszembe jutott,hogy volt egy iszonyat nehéz szigorlatunk, de akkor nekem már volt 2 nyelvvizsgám a és azt mondtam, két nyelvvizsgát adok egy szigorlatért.:D

      Törlés
  4. A lebomló fogkefénél leakadtam :D a többi oké, bár pironkodva vallom be, hogy a kb. kéthetente egyszer használt kozmetikai vattám nem kimosható. Viszont az országban egyelőre sehol nem tudok olyan helyet, ahol ötven kilós jutazsákokból mérnék a lisztet és társait, így pedig erős önámítás lenne a saját dunsztosba rakott cukor, miután a papírját kidobtam a nagyáruház kukájába...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. az esetenként műanyag csomagolását, ugye.

      még azt szeretném megkérdezni ettől a családtól, hogy aztán húst esznek-é,mert azzal van az egyik legnagyobb baj, azok (mi) hagynak óriási ökológiai lábnyomot.
      meg azt is szeretném megkérdezni, hogy milyen a csatornájuk, de azt hiszem,sz szimpla kötözködés már részemről,pedig az is bizonyos szempontból hulladék. mármint nem a csatorna.

      viszont bele szeretném írni még as szövegembe, hogy én a wcpapír gurigáját felhasználom, ezért jár piros pont?

      Törlés
  5. jár, de akkor nekünk is :) (mi forgáccsal töltött begyújtósnak gyűjtjük, tavasszal meg palántázónak)
    (ja, a műanyag zacskókra gondoltam, de rájöttem, hogy évek óta papíros lisztet meg cukrot vettünk, az meg megy a kályhába-komposztba)

    VálaszTörlés
  6. most pl.megtöltöttem egy hatalmas (műanyag) zsákot kisebb textildarabokkal, ezt pénteken átvisszük egy anyukának a szomszéd faluba, ez számít? ő fel fogja még használni, de ezzel tehermentesítettem a házat is, a lelkem is, vagyis sztem számít. nem kidobom, ugyanis.

    arról pedig,hogy ITT egy műanyag zsákkal kevesebb, arról már nem is szólok.

    VálaszTörlés