2012. november 19., hétfő

süsd meg

Azok voltak a szép idők, amikor mindennap sütöttem kenyeret. Régen volt, sosem lesz.

Szóval: nincs kenyérsütőm, időm sem, a tűzhelyünk pedig az ország egyik legrégebbije, egyértelmű, hoyg kenyeret kell sütni, minden erre determinál / predesztinál*.
Amióta Marmorstein-éknál vettünk néhányszor diós kenyeret, erre vágytunk, ez a nekünk való kenyér, sűrű, magában is boldogan majszolja az ember, nem kíván rá semmit, legfeljebb vajat, ha nagyon muszáj.  Egyetlen hibája van, az ára, ami egyébként számunkra teljesen érthető, nekünk drága, ez van.
Aztán addig túrtam a netet, míg megtaláltam ezt a receptet és igaz, hogy itt is előre kell gondolkodni, de megéri.
Este begyúrtam összekevertem, másnap délelőtt (amikor észrevettem) dolgoztam rajta kicsit, egyedül annyit változtattam rajta, hogy nem kukoricadarába forgattam, hanem -lisztbe, tekintve, hogy ez volt itthon. És kenyérliszttel készítettem, persze,  BL 80. Jénaiban sütöttem, előbb lefedve, aztán levéve a tetőt, csodás ropogós héja lett, ahogy kell.

Én hiszek a 12- 18 órás kelesztési időben, azt az illúziót adja, hogy van idő, nem kell kapkodni, megadjuk a módját mindennek, rendben van a világ.  És ez jó. A kenyér meg fantasztikus.







  

*  soha nem tudom a különbséget, esetleg tudom, de elfelejtem, hoyg tudom

12 megjegyzés:

  1. na majd ha jöttök, itt is diósat kaptok (itt a végén volt egy szmàjli, de a múltkori bejegyzésed arra indított, hogy tudatosan kerüljem-vagy legalábbis próbáljam. tök érdekes élmény, még az is lehet, hogy írok majd róla)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. diós kenyér forever!

      egyébként a fb-on ment egy egészséges vita erről (ott folyik a másik életem, tudod) és belefolytunk lájkolásba is, meg véleménykülönbségbe is,jó volt,tényleg,érdekes. én most arra figyelek, hogy ne mindenhová rakjak, a kezemre kell csapnom időnként, mert automatikussá vált,na, és ezt nem akarom.

      Törlés
  2. Jaj, ez valami fenségesnek néz ki!
    Kenyeret akarok sütni!!!! De a francba, nincs időm:( Vagy hogy is volt az a kurvával...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. telüke :DDD

      ehhez nem kell idő, ezért is a kedvencünk. ezt IS

      Törlés
    2. :D
      Egyszer ki fogom próbálni...

      Törlés
  3. Csodásan néz ki, és nem kérdés, hogy finom is.
    Én naponta sütök. Egyszerűbb, gyorsabb, és lényegesen olcsóbb is, mint bemenni az üzletbe. És az íze, na meg az illata!
    Julcsi, kenyérsütővel aztán tényleg nem kell idő hozzá, csak beledobálod a hozzávalókat, beállítod, és reggel a fenséges illatra ébredsz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért nem szeretem gépben sütni, mert sosem tudok normális szeletet vágni a keverőlapátok miatt. Uzsonnára meg legalább 6 szelet kenyeret kéne vágnom.

      Törlés
  4. Adél,ez most nem ellened fog szólni,kérlek, ne így olvasd vagy ne ezt olvasd ki a válaszomból,jó?

    azt akarnám megfogalmazmi,hogy ÉN (csak én, Adél)annyit rohangálok és sietek és futok össze-vissza, hogy a kenyér,amit megsütök, az olyan legyen, amilyennek én szeretném.és ez nem a minőségére vonatkozik,mert abban biztos vagyok,hogy az otthon sütött kenyér egyszerűen finom és kész, hanem arra a tevékenységre, hoyg nem akarom beledobálni a hozzávalókat. hanem azt szeretetem ebben a kenyérben, hogy bár nulla a munka vele, hiszen dagasztani sem kell, mégis van fizikai kontaktusom vele, én kevergetem össze,én gyúrom át (3 mperc), én formázom,én dugom be a sütőbe.

    Adél, ez csak ÉN vagyok, please,értsd jól, bízom benned.

    VálaszTörlés
  5. Ezt ki kell próbálnom. Sima 12 órásat többször is csináltam, és bár nem vagyunk nagy kenyérfogyasztók, ehhez megjött a kedvem.

    VálaszTörlés
  6. Dehogy értem félre, Rita, ne viccelj! Abszolút igazad van. Julcsinak is, engem is zavarnak a lapátok. De ez a kenyér még mindig jobb, mint a bolti. Az a helyzet, hogy kb. 5 éve eszünk házit, és azóta a bolti (na jó Tesco-s) kenyértől megy a hasam, megszoktam az adalékmentes, tiszta kenyeret. De sokkal finomabb, és szebb is az igazi kenyér, a kézzel dagasztott, sütőben sütött. Egyébként pl. sütemény, kalács tésztát én sem szoktam a kenyérsütőben dagasztatni, annak megadom a módját.
    Nagymamám szerint akkor volt kész a kenyértészta, amikor a plafonról csöpögött a víz (azaz jól kiizzadt az asszony vele)No, az volt az igazi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Adél, teljesen igazad van, közben én is azon gondolkodtam,hoyg azért mindennap sütni más... tészta. én ezt a lapátdolgot nem értem, ebből is látszik, hogy nem sok kenyérsütővel volt dolgom életemben, ez mi, ez ott benne van sütés közben, vagy hogy?

      Törlés
    2. Igen, a keverőlapát benne marad sülés közben, majd a kész kenyérből kiveszed, így lesz két lyuk a kenyér alján. Persze, ha figyel az ember még sütés előtt ki tudja venni, de akkor is marad két kisebb lyuk, a keverőlapát tartó helyén. Így persze több szelet kenyér nem lesz szép, és nehezebb is belőle szendvicset készíteni.

      Törlés