2011. augusztus 16., kedd

Horgolni akarok (tudni)

Mert nem tudok. A granny-t egyszer két  youtube-os nap alatt tökélyre fejlesztettem, ez igaz, de azóta nem léptem előre, mondjuk, az is igaz, vissza sem, granny-t bármikor képes vagyok horgolni, örülhetnénk ennek, csak én érzem, hoyg ez nekem jó lenne, mármint ha egyszer megtanulnék úgy rendesen.
És akkor este fél 11-kor nézegettem az Annás- Barkás nagyimintás sálat, hoyg akkor ennek most nekiállok, mert itt már ugyan granny, de itt már forma is van, de aztán megláttam a  Möbius stólát, hogy ez nekem talán menne, merjünk nagyok lenni, ugyebár, a leckét nem az első adagnál kezdjük, de nem is az utolsónál, ha tudok összeadni és kivonni, akkor ugorjuk az elsőfokú egyenletet, neki a másodfokúnak. Azon a 200 kezdőszemen kicsit pislogtam, mert ez olyan, mint Ínyesmesternél a végy 12 tojást,   végül 160-nál meguntam, meg már nem is tudtam, hogy 161 vagy 163 vagy éppen pont, meg arra is gondoltam, hoyg az én fonalam vastagabb, mint ami kellene, mert egyébként  nincs egy rendes göncöm fonalam sem.


Hogy csavarjam meg, az nálam furcsa lett, de ez csak akkor derült, amikor már az első sor végén voltam, nem oda lyukadtam ki, ahol elkezdtem, nem tudom, ez most így jó vagy sem, de így marad, az biztos., csavartam, meg lehet nyugodni,  hoyg csavartam. És akkor még nem is egy színből csinálom, mert mondom, hogy nincs fonalam,  hanem váltom a színeket,  ami nekem a kötésnél is problematikus, ez van. Nem látom a szemeket, hogy ez most már új szem vagy még benne vagyok az előzőben (nem röhög), tudok négyig számolni igenis, eddig legalábbis ezt gondoltam. Mindenesetre az elképzelhető, hogy időnként 3 szem van, néha meg 5, majd egyszer megmutatja nekem egy profi.
Az Annás horgolása pedig olyan szép és egyenletes, neki egészen máshogy fekszenek a szemek is, olyan kis rendezetten, meg még lazán is, az enyém egy kicsit tömör, de talán azért, mert megfelelő méretű horgolótűm se nagyon van, bár már kinéztem.

Azon pedig gondolkodtam, hoyg miért akarok most horgolni, éppen most, mikor ott a kötésem is, de szerintem azért, mert  úgy akarok fonallal bíbelődni,  hoyg ne kelljen odafigyelnem,  ne kelljen a szemeket számolnom, s ez ugyan ellentmond az én horgolótudásomnak, de most már fent vagyok a vonaton, az első osztályra majd csak előreverekedem magam, nem igaz? Most nem akarom nézni a mintát, hanem a fonalat akarom érezni az ujjaim között, hogy siklik és puha és simogat. És jó.
Azért pedig, hogy fél 12-kor a férjem felkiáltott, hogy  jé, te most kötögetsz, azért én kérek elnézést.

13 megjegyzés:

  1. 5 éve horgolok, és apahajó még mindig azt mondja rá, hogy jé, kötögetsz. Pedig kötni kábé annyit tudok, mint a horgolásban a granny.
    A Moebius nem azt jelenti, hogy amikor kész van a stóla, akkor csvar rajta az ember egyet és úgy varrja össze? Vagy én értettem valamit félre?

    VálaszTörlés
  2. Ja, oké, végre felfedeztem a linket. Szóval te a nehezebb Moebiust választottad. Vagy ha úgy vesszük a könnyebbet. Régebben, amikor még kísérleteztem körben kezdéssel, akár akartam, akár nem, Moebiust produkáltam. :)

    VálaszTörlés
  3. A kezdő szemszámmal ne törődj. Én úgy csinálom, hogy biztos meglegyen, aztán csinálom az első sort, ahol kiadja a minta, ott a 200:-) A többit meg visszabontod.

    anyahajó, a körben kezdéssel én is így voltam párszor, most már nem kezdek körben:-))

    VálaszTörlés
  4. Bocs, de mégis röhög...
    De csak kicsit, mert horgolni aztán csakis kispálcát és nagypálcát és csakis sorban, szóval lábujjhegyen a sarokban kuncog.

    VálaszTörlés
  5. Alakul ez, tuti. Gyönyörű a színe, és a 10. sornál már behúnyt szemmel fogod horgolni.
    A kezdésnél meg csak úgy sacperkábé szemszámmal kezdd el, (sokkal több szemet horgoljál), és majd az első sornál kialakul a pontos szemszám, a többit meg lebonthatod (ha akarod).

    VálaszTörlés
  6. Nahát, nahát, szólhattál volna, hogy gondod van a stólával, szívesen segítek megoldani a problémát, de komolyan :) Amikor ezt a mintát kitaláltam, először egy kicsi möbiust horgoltam, hogy lássam, hogyan kell csavarni és öltögetni, hány szemből jön ki, hogyan fog kinézni stb. Megérte, mert többször újra kellett kezdenem... Szóval írj nyugodtan, ha elakadsz a mintával :)

    VálaszTörlés
  7. én olyan helyzeti előnyben vagyok,hogy nem tudom, melyik a könnyebb, s melyik a nehezebb Moebius, az enyém mindenesetre úgy meg van csavarva, hogy...nagyon.

    ez mondjuk sokkal jobb,hogy lebonthatom a felesleget,kötésben ilyen nincs, tetszik, maradok.:o)

    Matuláék nem röhögnek,mert ezek szerint ők is tudnak horgolni, csak még nem tudják,hoyg tudnak.:o)

    Annás,nekem nem a mintával van bajom és gondom,hanem a saját horgolásommal,a hiányzó tudásommal, de majd mutatom a végeredményt! Ezt kell blokkolni vagy lehet egyáltalán?mert ha széthúzom az ujjammal, még tán a minta is látszik,képzeld már el! :o)

    VálaszTörlés
  8. Akkor tudod visszabontani az első sort, ha azután elvágod a fonalat és új fonallal kezded ugyanarról az oldalról, ahonnan az előbb (tehát nem vissza, hanem maradjon szabadon az az oldal, ahonnan bontani akarsz). De hogy ezt lehet-e akkor, ha körbe kapcsolod a szemeket? Hát, szerintem nem, de ha mégis, javítsatok ki.

    VálaszTörlés
  9. Én horgolni annyit tudok, hogy egy láncszemsort a kötőtű köré, amire aztán rákötöm a kötést, és onnan tudom, hogy csak a vége oldaláról lehet bontani, hogy amikor kezdem kiszedni a kötésből, csak az egyik oldaláról jön (amelyik a vége)(vagy én nem vagyok elég erős ahhoz, hogy bármerről indulva kiszedjem).

    VálaszTörlés
  10. Az enyém is kérdezte tegnap, hogy "Kötölés van?" Erre kedvesen mosolyogtam, bólogattam, de azért hozzátettem, hogy "egy tű, akkor horgolás". (Egyébként múltkor már a második nővel találkoztam, aki nem tudta, mi a különbség...) Visszatérve: lehet, hogy nekem is egy kétnapos granny-tréning kellene. Mert nekem meg az nem megy, tegnap már a hajamat téptem. Majdnem. Mielőtt megtörtént volna, felhívtam a testvéremet, hogy írjon receptúrát a horgolmányomhoz. Egyébként nekem rajzról sokkal könnyebben megy, mint leírásból.
    Kíváncsian várom a készterméked! :)

    VálaszTörlés
  11. Ezt a visszabontós dolgot felteszem hamarosan, már nagyjából meg is volt, csak aztán közbejött egy nyeregsapi, azt valahogy nagyon-nagyon sürgősnek éreztem és hamarabb elkészült, mint a mobiltok, amiből már ötöt biztos gyártottam.

    VálaszTörlés
  12. Adél,én ezt most nem is értettem, de nem a te hibád, ebben biztos vagyok.:o(

    egyébként kötni is csak razból, táblázatból tudok, a leírásokat nem értem, az 500 horgolt blokk-bólis ezért nem tudok egyszerűen egy blokkot sem elkészíteni. már azzal is próbálkoztam, hoyg a leírás alapján én lerajzolom, az sem ment.

    a készterméket én is kíváncsian várom :o)))

    VálaszTörlés
  13. Ha ez segít: amit körben horgolsz, azt nem lehet visszabontani a legelső szemeknél, mert azon már rajta van a következő sor, amiből kiderülhet, hogy túl hosszú volt a kezdő sor, és vissza kell bontani... Az oda-vissza horgolásnál viszont működik, nem is olyan nagyon macerás a dolog.
    Blokkolni még semmilyen horgolt ruhadarabot nem blokkoltam, kendőt sem, mert nekem így tetszik. Igaz, valódi csipkecsodát még nem készítettem, lehet, hogy azt én is blokkolnám.
    Azon a képen, amit ehhez a bejegyzéshez feltettél én azt látom, hogy vagy egy tekeréssel kevesebbet, vagy eggyel többet készítettél, amikor körbekapcsoltad a kezdő láncszemsort, és ezért erre a láncszemsorra valahogy egyszer "alulról" is horgoltál egy sort a mintából, majd "felülről" folytattad a horgolást. Így sem rossz, legalább nem kell a szélére külön pitykézést készíteni :) Amúgy meg nagyon szép lesz :)

    VálaszTörlés