2011. február 15., kedd

Mi testesítjük meg

az átlagmagyart, azt, aki utolsó nap tölti ki az adóbevallást, aki utolsó nap jelentkezik egyetemre, nem így kellene ennek lennie, utáljuk is, mégis. Egy kicsit nehezen megy ez nálunk, bár a pénzt időben befizettem, nem azért, mert rendes vagyok, hanem, mert akkor volt éppen annyi szabad tőke (kettő esetében ez komoly tényező), tehát sárga csekkem már volt. De amikor este negyed 10-kor elkezdtük kitölteni a cuccot (és ezért ez nem az utolsó pillanat, mert még legalább 27 óra volt a határidő lejártáig), akkor kiderült, hogy nincs meg a boríték, mindenki kapott, az én egyikem éppen nem. Ezen átléptünk, hogy majd és valahogy lesz másnapra (teremtődik, mondjuk), de fennakadtunk, hogy két éven át tanult választott tantárgy (hogy most akkor az utolsó év mit is jelent, a tényleges utolsó évet vagy az utolsó évet, melyben tanulta a tantárgyat), elvitatkozgattunk ezen, de nem volt könnyebb a nyelvvel sem, mert az obligát angol és német van ugyan, de mi az, hogy német célnyelv, angolnál csak sima angol, az nem célnyelv,azt értjük is.
Akkor egy valamit elrontottunk (nem nagy dolgot, mert nagyon figyeltünk, jók vagyunk hivatalos papír kitöltésében, jók), de nem baj, mert majd elektronikusan jelentkezünk, kukába a jelentkezési lappal, igaz, hogy ehhez menetközben szkennelnünk kellett egy másik gépen, ami azzal járt, hogy kidobott a program, mert lassúak voltunk, ezt többször és idegesítően is eljátszotta., de nem baj, 10 órakor ez még belefér. Beírtunk mindent, bár volt eltérés a papíralapú és eközött, viszont figyelmeztetett, ha nem jót, nem jó helyre írtunk, volt kontroll felettünk rendesen. És akkor a végén, amikor már hátradőltünk és örültünk, hogy rajtunk ugyan ki nem lehet fogni, akkor piros betűkkel kiírta, hogy a jelentkezési laphoz tartozó sárga csekken még csak véletlenül se fizessük be a kilencezret, balga magyar anya, véletlenül se, mert ez egy tök más rendszer, tehát választhattam, hogy kidobom a kukába a csekket is és újból fizetek, vagy valami más megoldás után nézek. A csekket nem ki a kukába, hanem onnan elő a papíralapút, vissza a kezdetekhez, itt egy kicsit elfáradtunk, volt is valami elhangzott szó, de megnéztem leírva, nem mutat jól, legyen ez fantázia kérdése.
Arról pedig, hogy csak két helyet írtunk be, mert nekem ilyen gyerekeim vannak, hogy nem mennek akárhová, kizárólagos az érdeklődésük, egysíkúak, arról nem én tehetek. Történtek hibák, de nem én tehetek róluk, megmondta Aronson is.

13 megjegyzés:

 1. Hát nálunk nagyon hangoztatták, hogy addig be ne fizessük a csekket, amíg helyesen ki nincs töltve a felvételi papír. És ahhoz a felvételi papírhoz ugyanaz a csekk tartozik, a száma végett. És mindent lefénymásolni: a felvételi lapot, a csekket...

  VálaszTörlés
 2. És milyen jól tették! Nem tudom, romolhatott az állapotunk az elmúlt évek alatt, én is jártam főiskolára, ZM is, a legnagyobb is bent van az ELTE-n, nem emlékszem, hogy ennyit bénáztunk volna :o(
  Igen, a papír-csekk összetartozását legalább tudjuk! Sőt, beszkenneltük készen is.... de azért jut is, marad is bénaság.

  VálaszTörlés
 3. Ez nem bénaság. Csak hát az ember annyira koncentrál egy ilyen hivatalos papír kitöltésén, hogy sokszor elfelejtjük azt is amire direkt felhívják az ember figyelmét. Mi is sokat ültünk felette, hogy hogy is van ez?

  VálaszTörlés
 4. És van olyan, aki a papírt böngészve úgy dönt, hogy "á én ehhez olyan hülye vagyok, mit keresnék egy egyetemen?", van rá példa... aztán mégiscsak nekifut újra, és újra. De hogy mi végre ez a sok bonyolítása az életünknek?

  VálaszTörlés
 5. mivégre, mivégre, jó kérdés :(
  bonyolítás nélkül fabatkát sem ér az élet, hogyne :o(

  VálaszTörlés
 6. Na ez igaz minden hivatalos ügyre, tájékoztatóra (ember legyen a talpán, aki élből megérti - pedig egyetemet végeztünk -), minden kérelemre, jogszabályra, stb.stb.

  Gyakran az alanyt és/vagy az állítmányt sem találni, vagy egy ki nem tett vesszővel kap teljesen félreérthető értelmet a mondat. Egyszóval nagyon ismerős ez az egész, hiába, jogászoknak áll a világ.

  VálaszTörlés
 7. a halogatásra nincs mentségünk, de egyébként akkor mégis csak van, ugye?
  ezt jó hallani :o))

  VálaszTörlés
 8. Megnyugodtam, hogy nem vagyok hülye. Hogy egy egyszerű thgyas, vagy gyed igénykése nekem órákba tellik, és minimum 5 telefon az államkincstárba és a munkahely főfőkönyvelőjéhez.
  Pár éve még csak egyoldalas papírt kellett kitölteni, ma már 3-5 oldal kb. És mindenféle igénylés így megy. Pedig van diplomám. Az adóbevallást pedig a könyvelőre bíztam, de elvileg!!!!! meg tudnám csinálni, de gyakorlatban esélyem sincs.

  VálaszTörlés
 9. Na az előző pillanatban kattant nálam is az egyetemi továbbképzésre jelentkezők gombja..és lám már megint jó ide betérni...:-)))
  Én is az utolsó pillanatban küldtem el! :-/ (Ma volt a határidő...)
  Ha az ember lányának éjjel 1-kor jut az eszébe, hogy jaj a mai(tegnapi) 24 órában ezt is el kellett volna intézni, hát akkor...inkább lefekszik, mert összegyógyult szemű szkennelésből csak a baj lehet...:-) És átteszi a (mai) mára a jelentkezést! És lőn... Ez is megvan, mégsincs este! :-)))

  VálaszTörlés
 10. Azok álláspontját osztom akik szerint nem bénaság, hanem túlzott bonyolítás. Hivatalnokként sem értem, miért egyre csak bonyolítani a dolgokat, ráadásul ügyfélbarát és egyszerűsítés címen.

  VálaszTörlés
 11. Mi is ma adtuk fel, mi is a csekkbefizetéssel kezdtük, de mi elektronikusan folytattuk, utolsó oldalnál mi is megdöbbentünk, papír elő, kitölt, osztályfőnök ellenőriz, hibát talál, új papír, régi csekk. :D Lehet, hogy a rendszer bonyolult és nem mi???

  VálaszTörlés
 12. kislányok, ez egy gyűjtőhely, a későn-ébredők-nehezen-értők gyűjtőhelye, megnyugvás ez nekem! :o)

  Gumipók: azért vigyázzatok, a papíron van egy szám, meg a csekken is van egy szám, ennek (elvileg) egyeznie kell ám, mert itt rend-szer van! :o(

  VálaszTörlés
 13. Ó, ezt a részt többször is elolvastam :), fontos a szám, de ha mégis rontás van, akkor a legfontosabb a név, lakcím. Legalább ennyi engedményt tettek. De mindenképp agyrém. :(

  VálaszTörlés