2010. szeptember 26., vasárnap

A fazekas meg a keramikus, avagy kutassunk közvéleményt / Opinion- poll

Engem borzasztóan izgat ez az iparművész-képzőművész-kézműves témakör, azt gondolom, hogy ebben legalább jól látom, tudom a magam helyét, önazonosításom működik.

ZM képzőművész, ennek megfelelően körbe vagyunk véve iparművészekkel, képzőművészekkel, így aztán ez a kérdés számtalan helyen felvetődött már, nincs új a nap alatt, van jótékony vita bőven, részese is vagyok/voltam mindezeknek.
Én nem gondolom, hogy a varrástudás iparművésszé tesz valakit, ehhez azért több kell, állandóan termelődő ötletek, megújuló design, technikai tökéletesség, profizmus, stb. Persze, az Iparon végzettek egyértelműen iparművészek, de nekem ez nem jelent kizárólagosságot, ennél azért tágabb a kör, viszont jelent(het) kiindulópontot, mércét. Esetemben a rajztudás teljes hiánya elég ahhoz, hogy a körből magamat kizárva érezzem, s nincs is ezzel baj (mondjuk, tudom, hová fordulhatok rajzért, de ez egy másik történet).
A zsűriztetéssel az a bajom, hogy ismerem a hátterét, tudom, hogyan zajlik ma, s hogyan zajlott régen, de azt is tudom, hogy mi a különbség a képzőművészeti, s az iparművészeti zsűriztetés között, mintha Usian Bolt és jómagam állnánk neki a 100 méteres síkfutásnak. Nem tudhatom, mit hoz a jövő, de egyelőre nem érzem, hogy az öndefiniálásomban ez sokat nyomna a latban, legfeljebb az eladásnál lehet jó hátszél, arról nem is szólva, hogy voltam én iparművésszel vásárban (vásárlóként), s hallottam az egyes termékekről szóló, tényekkel alátámasztott véleményét, fejet is hajtottam.

A kézművesség az a hely, ami elég tág és elég befogadó ahhoz, hogy az ember jól érezhesse magát benne, lehet feszegetni a kereteit, sőt, ki is lehet nőni, átlépni a határait, de adhat kényelmes meleget is, az ember jól érezheti magát benne, adhat biztonságot, kinek éppen mit, arról nem is beszélve, hogy ezen belül lehetnek különböző alkategóriák is, attól függően, mi a résztvevő profilja, létezhet textilműves is, igen.

Magamról azt gondolom, hogy van valamekkora varrástudásom, ami fejlődhet (mindig van hová), vannak saját ötleteim, saját szabásmintáim, saját terveim, saját megvalósításaim, de vannak olyan termékeim, amelyek egy adott szabásminta alapján keletkeztek, s a hozzáadott érték legfeljebb a magam ízlése által kiválasztott textil lehet, amit szintén nem én terveztem, ugyebár. Van olyan termék, amelyet az ötlettől a megvalósulásig a magaménak mondhatok, (talán ezeket szeretem a leginkább, s ezek vannak túlsúlyban), de van, amelyik más ötlete alapján keletkezett.

Mondom, én úgy gondolom, tudom, hol vagyok, de József Attilával egyetértve azt mondom, "hiába fürösztöd önmagadban, csak másban moshatod meg arcodat", hát arra kérem az erre járókat, klikkeljenek a jobb oldali sávban feltett kérdésemre, mert ez fontos. Nekem mindenképpen.
Még valami: ez a bejegyzés rólam szól.

What do you think of my products belong to arts and crafts OR fine arts OR I am a craftsman OR a woman dealing with fabrics? It's relevant to define myself. Please, write me (as comment) your answer!




32 megjegyzés:

  1. Megtettem :)
    Ráadásul egyetértek a gondolataiddal...bár nálam az nem jelent hátszelet, ha valami zsűrizett, mert vagy tetszik, vagy nem. Nem attól fog tetszeni, hogy zsűrizett.

    VálaszTörlés
  2. :)
    Ki másról szólna:)

    (Már hajnaltájt szavaztam:D)

    VálaszTörlés
  3. Pontosan!Kicsit kevés az a három titulus...

    VálaszTörlés
  4. Olvastam... szavaztam. Textilművesnek tituláltam magam. :)
    Egy zsűriztetést azért egyszer megpróbálnék...kíváncsiságból. Ha lesz majd annyi megmutatni valóm. Ja és olyan... Önbizalomból nekem is osztogathattak volna többet, hátha azon is segítene.:)

    VálaszTörlés
  5. Jaj! Engem kell most, úgy van az, Shusahanna...

    VálaszTörlés
  6. Kattintottam és persze, hogy rólad szól. :)

    VálaszTörlés
  7. Akkor nem voltam félreérthető, ugye?

    VálaszTörlés
  8. Na de kajla vagyok! kellett nekem kávé előtt...:)))
    Nos, akkor is az a szavazatom, de láttam nálad már olyan szépséget, ami iparművészeti alkotásként megállná a helyét. Az én fogalmaim szerint persze...:)

    VálaszTörlés
  9. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  10. Szerintem amit itt látok, művészet. :o))
    Amióta követem a blogod, csak ámulok-bámulok, és minden lenyűgöz, amit látok. Még a zöldek is. :o)) Művészet - abban az értelemben, hogy szebbé teszi a világot, akár csak egy szűk kis világot is. :o)

    VálaszTörlés
  11. Veled tökéletesen egyetértek! Alább bemásoltam a Meska blogban talált "definiciókat". Velük nem. De ezt már tudod...

    Az alábbi értelmezések segíthetnek a boltra legjellemzőbb művészeti ág megválasztásában:

    Kézművességnek nevezzük az emberi erővel végzett forma átalakító tevékenységet. Az így készült termék lehet félkész- vagy késztermék.

    Népművészetnek tekinthető minden olyan műalkotás, amelyeket a hagyományos paraszti társadalom (népi kultúra) mintái alapján hoztak létre. Népművészetnek nevezhető az iparművészet azon területe, amely a népi művészet stílusjegyeit átvéve hoz létre használati és dísztárgyakat.

    Az iparművészet a gyűjtőfogalma azoknak a tevékenységeknek, amelyekkel használati- és dísztárgyakat, művészi igényű és technikájú kivitelezéssel hoznak létre. Művészi igényű, azaz képzett iparművészek, vagy olyan alkotók termékei, akiknek legalább a tárgyaik egy része az iparművészeti zsűri által zsűrizett.

    A képzőművészet fogalma mindazon művészeti ágakat felöleli, melyek eredményét nézni, látni lehet és célja nem valamely konkrét használati funkció kiszolgálása. Nem fontos tehát a műnek „használhatósága”. pl. festmény, szobor, fotó.

    VálaszTörlés
  12. Egy kedves keramikus ismerősöm definiálta ezt így, ahogy te a címben, és a fazekas meg a keramikus mellett még ott van a gölöncsér.
    Sajnos sok gölöncsér gondolja magát keramikusnak. Azt hiszem, mi nagy átlagban fazekasok vagyunk :))

    VálaszTörlés
  13. Én biztosan, úgy hiszem és ez így van jól. :o)

    VálaszTörlés
  14. Hát én is megtettem, de mitől jobb az, ha dobozolunk? Egy-egy dobozon belül is lehet jó nagy kupi. Én bizony nem fogok megvenni valamit, csak mert a készítője művésznek van mondva, ha az egyébként nem tetszik. Nekem sajnos a kategorizálásról mindig az acsargás jut eszembe. :-(( (Még: Szerintem már az iparművész fogalom is zagyva, mert valami vagy ipari termék még ha kis számban előállított is, vagy művészet, hogy fér össze ez a kettő?!)

    VálaszTörlés
  15. Nálam általában két kategória van: tetszik vagy nem tetszik. A többi lényegtelen. :)
    (Tudom, hogy nem ez volt a kérdés...)

    VálaszTörlés
  16. Az iparművészet használatra alkalmas tárgyakat állít elő, szemben a képzőművészettel.

    Látom, tudom, értem, Judit!

    Jól tetted, Ányi! :o)

    VálaszTörlés
  17. Én is szavaztam :o)
    a gondolataid engem is foglalkoztatnak magamat illetően, majd csak kiderül hol is vagyunk? :o)

    VálaszTörlés
  18. Most szándékosan nem olvastam el az előttem szólókat.
    Szavaztam én is...Számomra a legtisztább, legősibb módon kézműves vagy, a szó legnemesebb értelmében.
    Nem tehetek róla, nekem a legtöbb "művész" szótagocskát odabiggyesztő ilyen-olyan alkotó egy kicsit gyanús.
    Ma már a legtöbb szakmával, alkotóval az a legtöbb bajom, hogy mindennemű alázat hiányzik belőlük, de a gőg, a különféle titulusnak kijáró tiszteletet mindenki szereti - szeretné megkövetelni. Sok esetben érdemtelenül. Egyszer valaki azt mondta nekem, nézzek végig egy búzamezőn, az üres kalászok mind magasan hordják a fejüket, de amelyikben szem van az meghajlik önnön súlya alatt...
    Mindegy számomra, hogy milyen titulust használsz, szeretem a bejegyzéseid olvasni és az alkotásaid nézegetni. Igen, szeretem. Szeretem mint galamb a tiszta búzát:-)
    Üdvözlettel:Paribanu

    VálaszTörlés
  19. Annamari: szubjektív, nagyon szubjektív....

    Paribanu: ezt külön köszönöm!

    VálaszTörlés
  20. Nekem az én fogalmaim által te KÉZMŰVES vagy csupa nagy betűvel. BogaKreának a leírásával egyetértek:)))
    Mivel és fazekas is vagyok, de mellette Filcműves i s:))) én is magamat csak Kézművesnek titulálom...jó jó nem rólam van szó:))))))Szavaztam

    VálaszTörlés
  21. Igazad is van, de a nagybetű azért túlzás ám! :o)

    VálaszTörlés
  22. Hm... jó kérdés. Szavaztam én is.
    Ami engem illet, a Meskán néhány nap erejéig iparművésznek tituláltam magam, (a meghatározásuk szerint, ugye beleillek ), de aztán magamba szálltam, kiröhögtem magam (hasznos tulajdonság, ha tudunk magunkon nevetni:), aztán "visszaminősítettem" magam kézművessé.
    Esetemben a zsűriztetés saját magam miatt volt fontos, úgy gondoltam, ha ott elfogadják, akkor nem teljesen hiábavaló, amit csinálok. Ma már látom, hogy igazából mindent elfogadnak, ami tisztességesen el van készítve, még Tilda könyvből egy-az egyben megvarrt babát is :( De akkor persze örültem neki.
    Most már eljutottam oda, hogy csak a magam öröme, és mércéje számít.
    A meghatározások, dobozok ,meg...
    A Meska elv szerint, ha egy babát gyengén varrok meg, kézműves termék, ha szépen, igényesen elkészítem akkor iparművészeti, de ha nem gyereknek veszik (mint oly sokszor megesik), hanem csak úgy dísznek, szívmelengetőnek, akkor már képzőművészet? Na nem, azért ez nem így működik :)
    Egyébként Fércműveknek van igaza: tetszik, nem tetszik :)

    VálaszTörlés
  23. Nos, Aledi, ez egy korrekt megjegyzés, korrekt vélemény. A zsűriztetéssel éppen ez a bajom, hogy (szinte) mindent elfogadnak, én is láttam könyvből megvarrt terméket, tehát nem légből kapott a véleményem.
    Az, hogy te magadat melyik kategóriába teszed, az az érdekes, hogy hogyan látod magad, tudsz-e reálisan nézni önmagad munkájára, s ebbe az is beletartozik, hogy ne minősítse le magát az ember.

    Ha valóban úgy van, ahogy mondod (és miért ne lenne így?), hogy tudsz a magad örömére varrni, ami nem mellesleg másoknak is, akkor elérted, amit el lehet, úgy hiszem. :o)
    Örülök, hogy írtál!

    VálaszTörlés
  24. Kattintottam, textilműves, szerintem. Érdekes kérdés ez, nem rég, amikor névjegykártyát csináltattam, elgondolkodtam rajta nagyon, és a végén nem írtam oda semmit... A logóm szerepel rajta, azon pedig, hogy textil... Szívem szerint textilműves lennék, na de vannak, akik ezt tanulják és papírjuk van róla, én meg "csak" szerelemből kezdtem el, bár szeretnék ebből élni majd, talán merészen. Van akkor jogom így titulálni magamat? Lehet, hogy csak önbizalom kérdése... De hát mégis csak nevezni kell valahogy a gyereket... De hogyan? Ha rád gondolok, nem is kérdés, de magamat nem érzem zazáleai, textilművesi magaslaton. Mérleg vagyok, mérleg aszcendenssel, talán innen az állandó bizonytalanság. :) vagy inkább :( ??

    VálaszTörlés
  25. A névjegykártya jó kérdés, nem tudom, mit írjak rá, pedig újat kell készítenem, hm.
    És nagyon kedves vagy, de én is bizonytalan vagyok a textilművesi tituluson, viszont nem sok minden más jut nekünk, nem végzett iparművészeknek, valahol félúton vagyunk. Majd megyünk rajta tovább, mert kell, mert szeretnénk, s mert jó, te pedig ne becsüld le magad, én feletted nem állok, az biztos.

    VálaszTörlés
  26. Bocsánat, hogy itt hoztam elő az önértékelési kétségeimet, és nem akartalak megbántani azokkal a bizonyos magaslatokkal, de igenis nagyon szeretem, amit csinálsz, és per pillanat így éreztem. :)

    VálaszTörlés
  27. Bárhol előhozhatod, én ebben profi vagyok, senkinek annyira, mint nekem, de ez egy másik történet, ugye, jobb, ha nem ismered. :o(
    Megbántani pedig nem bántottál meg, kedvességgel engem nem lehet, őszintének vettem a szavaid, jól is esett, de látod, én sem állok magaslaton az önbizalom tekintetében.
    Munkáidat pedig én is, hát tudod!

    VálaszTörlés
  28. A szomorú tapasztalat az, hogy itten kérem majdnem mindenki önbizalomhiánnyal küzd... és ezek a skatulyák nem segítenek a helyzetünkön:) viszont valamit ki kell találni a meskára is meg az értetlenkedő szomszédoknak is... talán a textilművész a jó, de ha győz a feltámadó önbecsülés, akkor iparművész... Szera, ha itt lenne, azt mondaná, "rongyműves", ami megint túl szerény... sőt az emberek számára értéktelenséget sugall... ja, és az adóhatóság szerint "alkotóművész" kategóriába tartozunk... ááááá, a csudába, mi a szösz a megoldás?!
    Téged a textilművészetbe szvaztalak:)

    VálaszTörlés
  29. Kedves vagy, Kiseri, de az iparművész az profi, mi pedig, valljuk be őszintén, még messze állunk attól. Én biztosan, látom a hibáim, a hiányosságom, mind technikailag, mind ötletgyártás terén.
    De majd!

    VálaszTörlés
  30. Hááát, sajnos nem jár együtt profizmussal az iparművészet... a papírjától még nem lesz kézügyessége, ismerek csapnivalóan varrót...:( Tényleg nehéz dió ez...
    Egyébként meg miért fontos a meskán, hogy ki kicsoda?! Tudja valaki, miért érdekes ez és kinek? mert a vevők nem ez alapján fognak keresni valamit... Vagy most mi van azzal, aki eredetileg képzőművész, mondjuk grafikus, és a meskán táskákat árul, amin nincsen grafikája...? Olyan butaság ez a kategorizálás...

    VálaszTörlés