2009. június 18., csütörtök

Könyvajánló

Ha valaki kíváncsi az általam olvasott könyv ajánlatára, mely természetesen tagadhatatlanul a saját stílusomban íródott (rá fogtok ismerni), hát katt ide.


6 megjegyzés:

  1. csak azert irok mert multkor mondtad, hogy kevesszer dicserek, de akkor nagyon. ebbol arra jutottam, hogy akkor azt is mondhatom ha bajom van:-)
    es ide irom, mert neked akarom irni.
    szoval nem ertem. mi a konyvajanlo celja? hogy allast foglaljon es ennek hangsulyosan nyomatekot adjon.
    persze lehet ezt szigoru targyilagossaggal, meg mashogy. de a cel, hogy `valamilyen` hatast akarjon elerni. szoval en ugy ereztem ha azt irod `olvassatok el, mert ez tuti jo` akkor jobban ertettem volna, mint igy. szoval zavart vagyok:-)

    VálaszTörlés
  2. Jöhet a kritika is, egyébként vitáztunk mi már könyvekről. :o)
    Szóval én úgy gondolom, hogy egy könyvajánlónak nem kell feltétlenül racionálisnak lenni, pláne nem szájbarágósnak. A hatás pedig függ a befogadótól (éppen úgy, mint magának a könyvnek az esetében is), mert valaki érti a hangulatot is, valaki pedig a kimondott szót sem. :o(

    És én nem mondom egy könyvre soha azt, hogy "tuti jó", mert így, egyértelműen ezt általában nem tudom kijelenteni, inkább felmutatom, hogy mi az, ami engem megragadott- akinek van füle, hallja a szót. :o)

    De elfogadom azt is, amit mondasz, ebben a te célirányosságod és tárgyszerűséged és racionalitásod van (isten ments, hogy megbántódj, halvány gondolatom sem volt ezzel a célzattal!), igen, mások vagyunk, ezért el is képzelem, hogy az ajánlott könyv nem kelti fel a figyelmed, de még az is belefér, hogy elolvasod és nem tetszik. És mint tudjuk: még az sem baj. :o)

    Még egy kérdés: ha azt mondanám, hogy "tuti jó", felkeltené a figyelmed. Ez csak úgy érdekel.

    VálaszTörlés
  3. en sem gondolom, hogy targyszeruenek kell lennie, bar a racionalist nem ertem, mert milyen ha nem racionalis? nekem ez csak a formalis logika betartasat jelenti. ez egy minimalis feltetel, hogy beszelgetes letezhessen, kulonben csak beavatottak egymasra kacsingatasa marad.

    en sokszor pontosan tudom, hogy jo-e a konyv, amit olvasok, de abbol nem kovetkezik, hogy szeretem is. es egy csomoszor olvasok `rossz` konyvet. ez bennem nagyon szet van valasztva es azert van igy, mert kivancsi vagyok, leginkabb a sajat `lenyemre`, hogy mi miert tetszik, mit miert szeretek. szerintem egy konyvrol szolo velemeny sokkal tobbet mond el az olvasorol, mint konyvrol. engem pl. nagyon erdekel, hogy ha egy jo konyv szamomra unalmas, nem elegszem meg ezzel, hanem megprobalok a sajat viszolygasom melyere nezni. bennem nincs egy eloitelet, hogy ez a fajta kutatas megszunteti a targyat, es elmulik az orom. igazabol pont az ellenkezoje tortenik tapasztalatom szerint.
    itt pl pont az volt a zavarom, hogy nekem kicsit sem jott at, hogy TEGED ez miert fogott meg. en ertem azt is, hogy te nem akarod ezt felbontani, hanem ebben a `erzet` allapotban hagyod.

    igen, nekem eleg lenne a `szerintem ez tuti jo konyv`, mert, az szamit, hogy ki mondja. lenne olyan, akitol biztositek lenne mondjuk, hogy hozza sem kell nyulnom:-)

    VálaszTörlés
  4. Hm. És ha nem tudom megmondani, hogy ez egy tuti jó könyv? Nem azért, mert nem tudom, hogy miről szól, vagy nem tudok ítélni, hanem, mert attól viszolygok, hogy egyértelműen ráhúzzak egy könyvre olyan jelzőt, ami másokat éppen az elolvasásában befolyásol? Még akkor is, ha bíznak az én ítéletemben. Hiszen az ember néha ilyen, néha meg olyan hangulatban olvassa a könyveket, életének különböző szakaszaiban.
    Ezért jobban szeretek "érzetet" sugallni, de ez valószínűleg az én lelkialkatommal van összefüggésben, vagyis, hogy én inkább emocionális lény vagyok (ezzel nem az ösztönszerűséget szeretném hangsúlyozni, azok az állatok), semmint racionális.

    VálaszTörlés
  5. Én csak a blogsablonhoz szeretném írni, hogy 1. nagyon jók a színek, ilyesmi, viszont 2. a kommenteket nem tudom normálisan olvasni, mert az oldalsáv belelóg a kommentek szövegébe. Mozzillával olvasom.

    VálaszTörlés
  6. Azt nem tudom, hogy miért van, megkérdezem a rokonod... :o)

    VálaszTörlés