2008. december 25., csütörtök

Ünnep

Én (és lehet, hogy eretnek vagyok) Szentesténél is jobban szeretem karácsony első napját.
Nőknél könnyen előfordul, hogy mindent szeretnének egyszerre, legyen bejgli, az ajándékok legyenek becsomagolva (nem is akárhogyan), ragyogó rend legyen a lakásban, az ünnepi teríték legyen valóban ünnepi, a menü egyszerre legyen hagyományos és újdonság is, a karácsonyfa csillogjon, a lelkünk pedig legyen felöltöztetve. És igen, ehhez rohanunk, kapkodunk és néha még az Ünnephez nem méltóan mérgelődünk és idegeskedünk, mert nem leszünk készen, mert csálé a fa, a bejglik meg (naná), hogy szétrepedtek, bizonyos ajándékok csomagolhatatlanok... a sort lehetne még hosszan folytatni.

Eljő a Szenteste és minden évben bebizonyosodik, hogy minden úgy jó, ahogyan éppen akkor van. Nekem ez is csoda, hiszen nincs két egyforma év, mégis részesei lehetünk az Ünnep erejének, csodájának.

Karácsony első napja valahogy mégis más. Mindenki nyugodt, nem kell korán felkelni, lehet az előző este kapott könyveket böngészgetni, lapozgatni, közben kávézgatni. ZM (mint minden évben) kijelenti, hogy márpedig ő mákos gubát reggelizik, pedig az előző estéről maradt élelemhegyek gazdag és változatos reggeli lehetőséget kínálnak. Én igenis halászlevet akarok enni. A többiek egy falatot sem bírnak enni a tegnapi vacsora után, aztán valahogy mégis leszuszakolnak valamit a torkukon. Mindenki békés, nincs az a hajsza, ami az Ünnep előtt testben és lélekben egyaránt jelen volt.

Valahogy minden elcsendesül és ez nem dermedtség, hanem egyfajta békességgel teli nyugalom.


8 megjegyzés:

  1. Ó,Zaza:én is eretnek vagyok!!!!A szívemből írtál,csak én nem mertem ezt leírni,sőt hangot sem adni neki.

    VálaszTörlés
  2. Ugye? Szerintem többen vagyunk... :)

    VálaszTörlés
  3. Milyen igazatok van...én az idén nagy leckét kaptam ebből:szombat éjjel óta vajúdok vesekővel,nemhogy rohangálni,létezni is félgőzzel tudok csak,s mégis kész lett,szép lett minden :-)

    VálaszTörlés
  4. Ó, én is csak lustálkodok. :-)
    De el is fáradtam, úgyhogy nem is vagyok képes semmi másra. ;)
    Katafolt, gyógyulást kívánok neked minél előbb!

    VálaszTörlés
  5. Én is csatlakozom, 3 napja gyógyszereken éltem, ma reggelre mégis belázasodtam, így hivatalosan is megengedte a családom, hogy itthon maradjak. Nem kell most rokon látogatóba mennem utazni 2*2 órát. Csak élvezem a rohanás mentes ittlétet, alszom és olvasom az ajándékba kapott könyvet, gyönyörködöm a fenyőben és gyógyulgatok.

    VálaszTörlés
  6. Köszi Bea,Szerika gyógyúlj te is-bocs,Zaza,hogy itt szóba hoztam,csak azért mondtam el,hogy igazoljam,nem kell tökéletesnek lennünk :-)

    VálaszTörlés
  7. Zaza! Ha lesz időd,akkor kiváncsi lennék a gyerekkori karácsonyi emlékeidre.

    VálaszTörlés
  8. Katafolt,Szerika gyógyulgassatok, mindenki más is pihengessen, élvezze a karácsonyt!

    VálaszTörlés