2013. augusztus 7., szerda

40 fokban végképp ne tegyétek ezt velem

Úgy gondoltam, hogy 40 fokban nem írom le azt az egyetlen, viszont ismétlődő gondolatot, hogy derohadtmelegvan, más meg nagyon nem bír eszembe jutni, azonban kiderült, hogy van ott más is.

Egyrészről el szeretném mondani, hogy lehetséges, hogy a válaszadási technikám kifinomultságán még dolgoznom kell, esetleg fel kellene vennem valakit, mert ez az all-in-one mostanában kevésnek bizonyul, én meg ember vagyok, ez van. Viszont mindenkinek válaszolok, és rendszeresen szoktam kérni, hogy csapjanak nyugodtan az asztalra, ha nem érkezik időben reagálás.  
Azt egy kicsit valóban rosszul viselem, ha nem kérnek számon, ellenben egyéb forrásaim által kell megtudnom, hoyg egy nagy FB csoportban jelentik ki, hogy milyen is vagyok. Főleg, ha a  célzott kereséssel átbogarászott e-mailfiókokban és FB oldalakon sem találok megválaszolatlan levelet.. Nehéz ember vagyok, na.

Másrészt (szintén) nem viselem jól, ha megkérdőjelezik az áraimat.* Engem nem érdekel, hogy a Meskán 5000-ért lehet kapni táskát, lehet, persze, sőt, a kínai üzletekben kevesebbért is. De számoljunk már egy kicsit.
Vegyünk alapul egy normál táskát, amelynek az alapanyaga kb. 5500 forint. Csak az alapanyag, tehát ebben nincs benne a munkadíj, órabér, ki hogy nevezi. Tegyük fel, hogy 800 forint az órabér és tegyük fel, hoyg  3 óra alatt készül el az adott táska. Már 7900 forintnál tartunk, de még egy fillér járulékot sem fizettünk.
És még nincs vége, ugyanis ha egy kicsit is vette a fáradtságot a készítő és elment egy könyvelőhöz segítséget kérni, netalántán nem hasraütés alapján kívánt árat alkotni és részt vett egy árképzéses workshop-on, akkor tudja, hogy még iszonyú sok minden jön. Egyrészt nem árt résen lenni, hiszen a gépek nemcsak javításra szorulnak időről, de még tönkre menni  is képesek (ilyenek), tehát erre is el kellene különíteni. 

Másrészt gondolt-e már valaki arra, hogy ha  4000 forintért kínál egy 2000 forintos anyagáras táskát, akkor pont annyi a bevétel, hogy abból be tud ruházni egy következő táska alapanyagára? Bevételt mondok, nem hasznot. És főképpen nem nyereséget***. Mit tegyünk azokkal, akik nincsenek tisztában a közgazdasági alapokkal és ennek megfelelően alkotják az áraikat?
Pozicionálásról már szót sem ejtek, tessék utánanézni. 

Mindazonáltal, hogy majd valami jót is írja végre,  írok majd a szombati Suhanj-ról. Yes.

* annak viszont még örülhetek, hogy ez nem egy olyan csoportban történt, ahol tag sem vagyok, hanem levélváltáskor.

** halkan kérdezem, hogy mit számítunk bele az óradíjba?a tényleges (mondjuk) varrást? a szabást nem? a levelek válaszolásával töltött időt nem? (mondjuk, nekem könnyű, mert én nem válaszolok, mint tudjuk) és hol marad a marketinggel töltött idő? hogy fényképezik, feltölt, szerkeszt?  hogy postára jár?

*** bizony, 3 különböző fogalom

20 megjegyzés:

  1. Szerintem meg leginkábbis döncöld meg a Zsömit!
    Az jó lesz! ;o)
    Fentebbi tartalmakat a komment során nem véletlen ignorálom...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Te se foglalkozz az ilyenekkel!
      Akinek nem tetszik az ár, ne akarjon Zazi táskát, aki meg levél nélkül vár választ, hát az nyaljon sót! ;o)
      Bár minden mérgelődésben igazad van, inkább simogass Zsömit, az jobbat tesz Neked!

      Törlés
  2. Hát először is úgy tudom, hogy nem kötelező tőled táskát venni, így ha valakinek nem tetszik az ár akkor el lehet menni venni máshonnan táskát. Például a kínaiakhoz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. harmadszor jelentkezik be, harmadszor lép vissza... szted? harmadszor mondja el, hogy... :(

      Törlés
  3. Sajnálom!
    Én viszont nagyon boldog vagyok a Zazálea táskámmal... :-)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én meg szintén nagyon boldog vagyok,ha valaki így örül ...:))) köszönöm!

      Törlés
  4. Nagyon sok igazság van abba, amit írsz, sőt...!!
    Sajnos sokan nincsenek tisztában az árakkal- mármint a textilek, textilbőrök árával. Nem beszélve arról, hogy ez nem egy olyan munkahely, ahol akkor is fizetnek, ha konkrétan nem csinál az ember semmit, csak egyszerűen ott van. Itt minden produktumért meg kell dolgozni... és nagyon...
    Szóval teljesen egyetértek a fentiekkel:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. és akkor van fizetés, ha dolgozol. szabadságon nincs.táppénzben nincs. nagyon tudok haragudni...persze, feleslegesen, tudom én. csak ez a 40 fok kihozza belőlem a legrosszabbat.

      Törlés
  5. Erről szól ez a cikk is.

    http://www.tafalist.com/the-price-we-pay

    Ha jobban csúszik franciául, ott a link az eredeti szöveghez.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. angolul csúszik, a felét olvastam el eddig és JÓ!
      köszi,Kata!

      Törlés
  6. pont így, Mici,köszi a kiegészítést. nekem még szerencsém is van, mert végtelenül türelmes megrendelőim vannak,elképesztően azok és nagyon hálás vagyok nekik. de időről időre felbukkan egy-egy olyan ember, aki valamiért azt hiszi, hogy... nem is tudom, mit. :(

    VálaszTörlés
  7. Hát, aki 3.-szorra sem tudj eldönteni, mit akar, azzal ne foglalkozz. Vagyunk, akik elsőre is tudják. És nem győzöm hangsúlyozni, hogy aki Tőled vásárol, MINŐSÉGET kap, mert mint mondtam az ezelőtti táskám 3. éve nem akar tönkre menni. Mégis vettem újat. :o))))

    VálaszTörlés
  8. Kedves Zazi,

    direkt nem mondok ki bizonyos márkaneveket, amelyeket olyan cégek állítanak elő, akiknek egy egy ruházati-, illetve kiegészítő termékük ára akár 100 000 Forint feletti is, és kiderül róluk, hogy olyan szegény, ázsiai országban készíttetik el, ahol a "gyár" épület életveszélyes, a dolgozóknak meg a szó szoros értelmében filléreket fizetnek ki...szerény véleményem szerint ilyen esetekben kell felháborodni, és egy garasnyit se fizetni a termékeikért!

    Magam is készítettem apróbb dolgokat régebben, és volt szerencsém pofátlan ügyfelekhez, sajnos nekem ez nagyon elvette a kedvem a másoknak való alkotástól...Mára viszont kezd helyreállni az önértékelésem, és tudom, hogy mennyit és még többet is ér :D a munkám, a beletett érzelmi többletet meg nem lehet megfizetni...és nyugodt vagyok, mert az, aki igazán értékel engem, az az alkotásaimat is és, ha fontos neki, akkor a pénz is megteremtődik így vagy úgy hozzá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. az érzelmi többlet sztem veszélyes terep, azt hiszem, egyszer már volt róla szó és előkerült az a nézet, hogy nem érzelmi többletet kíván venni a vásárló,hanem profi munkát. én nagyon hajlok ennek igazságára, bevallom, még akkor is, ha a konkrét megrendelések készítésekor valóban többet gondolok a leendő tulajdonosra.

      az önértékelés a másik téma, amit ki lehetne vesézni, enélkül elindulni egy ilyen úton nem szabadna. szerintem. viszont sokunknál ez hiányzik.:( tuningfokozat kellene!

      hű, de sokat lehetne írni erről a témáról. már megint.

      Törlés
  9. Zazi suhanj át az ilyeneken. Sajnos magamról tudom, hogy nem lehet. Ami 3 lyukas gombért kapható - ott erősen el kell gondolkodni, hogy miért. Magamról tudom, hogy ha hivatalosan (úgy értem engedélyekkel) készítem el pl. a lekvárt, akkor az nem tud 200 Ft-ba kerülni, mert ugye van még üveg, címke, annak nyomtatása. Elmenni az üvegért - még ha 200 km alatt van is az út, az autó azért csak-csak eszeget valamit még akkor is, ha szigorú fogyókúrán van :) Áh, nem is mondom tovább.
    Azt viszont mondom, hogy én nagyon boldog vagyok a két Zazálea táskámmal: a kis fekete/fehér/pöttyössel, amit még Párizsban is megnéztek és a kék colorblockinggal, aminek szintén sokszor látom, hogy betűzgetik a buszon a feliratát :)
    Hosszú lettem - megyek is lekvárt főzni, de előtte összeszedem a lehullott leveleket. Meg készítem a reggelit, merthogy szabadságon vagyok :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. át kell suhanni ezen, igen, és igaza van Etának fentebb, aki háromszor futott neki, hogy táskát vegyen tőlem és egyszer sem tette meg, az nem is fog venni. ez van. nem is kell vennie. :)

      köszönöm, hogy ilyen kedveset írtatok, hogy te is ezt írtad, amit! :) a lekvárokkal is ugyanaz van egyébként, lehet venni 200-ért lekvárt, hogyne lehetne, a kérdés, hoyg érdemes-e? megmondom: nem. és most nemcsak a címkére, üvegre gondolok, hanem a beltartalomra, hoyg miből készül,ugye. hiszen tudod. :)

      Törlés
  10. Én azt gondolom, h aki megteheti (mert keres annyi pénzt, mert nem ragaszkodik egyetlen márkához) támogassa a helyi vállalkozót ha az jó minőséget csinál. Érzelmek nélkül, mert szart még sajnálatból sem érdemes venni.
    A számokkal sokan nincsenek tisztában, azzal meg pláne nem hogyan tartunk fenn egy üzletet úgy hogy meg is éljünk belőle. Azokkal meg nem kell foglalkozni. Zazi, a te célközönséged szerintem nem is belőlük áll.
    Olyan mindig lesz aki 5000-ért adja a táskáit a Meskán, de az valszeg nem (csak) ebből él meg, vagy ha igen előbb utóbb rádöbben a nagy magyar valóságra.
    (CSak zárójelben jegyzem meg, h időnként nemet is kell mondani, pl annak aki már 3x futott neki a táskavételnek. Ha mégis kell neki, menjen a wampra, aztán válasszon magának ott egyet a készletből, fizesse ki viszlát).

    VálaszTörlés