2013. május 14., kedd

hoyg

Azt a szót, hogy "hogy", csak nagyon nagy erőfeszítéssel tudom rendesen leírni, nyilván látens diszgráfia*.Én ezt annyiszor elhibázom, hogy nincs az az ellenőrzőprogram, ami aláhúzná, így aztán az esetek 90 % - ában észre sem veszem.  Előfordul más szavaknál is, hogy tévesztek, ezek főleg a kétjegyű mássalhangzók, azok közül is az y-osok (ny, ty, gy, ly). Nem bírom az y-t, gondolom én. Zavar.
Ha azt írom, hogy billentyű, akkor természetesen a gép jelez és javítom, de a "hogy" már annyira állandósult, hogy a gép is elalszik, én meg főleg.
Ezért aztán értem én, hogy ez nem jó így,  nem tetszetős, nem helyes és nem elegáns,  de hát van,  aki meg a névelőket nem ismeri!  Én legalább nem adok ki könyvet.

És most átbogarásztam a szavakat, ha mégis maradt helycserés szó, legyetek nagyvonalúak,. please, ne szólajtok be.

(reflektálás a mostanában (pl. a lenti poszt után) engem ért (sajnos) jogos kritikára)



* a szócikket elolvasni nem esett jól,  olyanokat mond, hogy az írás rendezetlen, kusza,  nem igazodik a vonalrendszerhez, a szavak között távolság nagymértékben különböző. a betűk formája változékony - a füzeteim.... lehet a rossz mozgáskoordináció tünete is - itt van a béka elásva.

23 megjegyzés:

  1. Szavalat :)))) én ahányszor visszaolvasom a posztjaim,annyiszor találok benne elütést, hibát. Ez van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én nem szólok be,jó? :)) hisz még írni sem tudok :)

      Törlés
    2. az csak elütés, a szavalat, az még nem diszizé, hanem DÍSZIZÉ:)

      Törlés
  2. Van két diszgráfiás gyerekem,tudom,miről beszélsz:)

    VálaszTörlés
  3. nekem egyetlen mumusom van a felx. mondom flex.

    VálaszTörlés
  4. a billentyűzet a hibás! rossz helyen vannak a betűk. És igen...a hogy az egyik legproblémásabb! Szerintem az emberek 90 százaléka elírja, hoyg hogy és nem is piszkálja a másikat!

    VálaszTörlés
  5. Dettó, a "hogy" egy gépelhetetlen szó! :D

    VálaszTörlés
  6. ugyehogy????? meg a flex is az. ezennel minden kommentelőt diszgráfiássá avatok. jó a csapat,no para :D

    VálaszTörlés
  7. Nekem a "hoyg" az Zazáleás, ha nem így írnád, gyanús enne, valaki más vette át az uralmat a blog fölött.

    VálaszTörlés
  8. Ne szólajtok be - mintha csak magamat látnám, az y-os szavaknál meg pláne, a hoyg régi barátom, a másik, amit művelek, az az, hogy az y a kövtkező szó elejére kerl, pl.: Íg yírom én

    VálaszTörlés
  9. A "hoyg" csak arra bizonyíték, hoyg
    1. az agyad gyorsabb, mint a kezed, ő már az y-nál tart, amikor még csak a g-nél kellene;
    2. a kezed olyan ügyes, hoyg utoléri az agyadat, és csinálja, amit az mond: leírja előbb az y-t;
    3. az agyad továbbra is ura marad a helyzetnek, észreveszi önnön hibáját, és kiteteti a hiányzó g-t az y után, gyorsan még odaveti, kicsit trehány módra, mint amikor a rohanó háziasszony odavet egy koszos zoknit a szennyesláda környékére, de már nem ellenőrzi, hogy valóban beletalált-e, mert megégne a rántás vagy kifutna a tej.
    Konklúzió: te csak örülj, hogy az agyad bírja az tempódat, és a kezed meg az agyadét. :-)

    VálaszTörlés
  10. Rita, nekem is feltűnt már régóta. De nehogy kijavítsd ezek után se! Nekem ez már olyan "zazáleás", hogy amikor jövök és olvaslak a hogy, nem hogy, hanem hoyg! :-DDD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nem fogom,megnyugtatlak, mert nem veszem észre.ami szembetűnő, az oké, de (mint mondtam korábban) valahogy nagyon apró betűkre váltott nálam a blogspot,még írni is nehéz, nemhogy bogarászni.:(

      Törlés
  11. Na, ezt nem bírom ki szó nélkül :)
    Én azután "lettem" diszgráfiás, hogy elkezdtem számítógépen írni. Azelőtt, ameddig sokat írtam kézzel olvasható, mondhatnám szép volt a kézírásom. Azóta viszont... inkább ne beszéljünk róla.
    A kettős mássalhangzókat én sorozatosan felcserélem. Kedvenc szavam a gyöngy. (most nagyon koncentráltam, hogy jól írjam le) mert általában gyönygöt írok, de sokszor göynyg-ként tekerem le a billentyűkön (másik nehéz szó a billentyű). A másik hibám, hogy a névelőként használt "a" (amit én használok, pedig én sem írok regényt) nagyon sokszot átcsúszik a következő szó elejére, és a szó előtt kettős szünet van (2 "space"). Nos mindezeket nálam okulárisan kell észrevenni, magyar javítóprogramom ugyanis nincs. Az angol meg folyamatosan mindent kijavít. (ennél a hsz-nél pl az "a"-kon kívül minden alá van húzva).
    Abban sem vagyok biztos, hogy egy-egy bejegyzésemben nincs hiba, sokszor én magam veszem észre aztán meg ég a pofám, hogy mit gondolnak rólam, milyen helytelenül írok, közben nem szerintem nem.
    Szóval szerintem se bántsuk egymást a nyilvánvaló elütésekért...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én elhiszem a jóhiszeműséget, de csak akkor, ha úgy érkezik a figyelmeztetés, hogy hozzászólnak érdemben az adott témához (ja, hoyg a téma nem érdekfeszítő? na, azt elhiszem) ÉS elmondják, hoyg te, figyelj, nagyon béna vagy, hát írni sem tudsz :D

      javítóprogram nélkül én nagyon nagy bajban lennék, mert ahoyg mondom, iszonyat apró betűk lettek a blogspot-ban és alig látom, amit írok. szóval, nehezített pályán mozogsz!

      Törlés
    2. Azon én is kiakadtam, annyira nem illett oda. Én is régesrég észrevettem a hoyg-okat a blogodon, de annyira nyilvánvaló volt, hogy elütés, még ha rendszeres is, hogy eszembe nem jutott volna szólni erről. Főleg nem nyilvánosan és főleg nem ott ahol semmi keresnivalója. Szerintem nem egyenértékű egy "mechanikus" hiba (nevezhetem így?) azzal, hogy valaki helytelenül ír le mondatokat egy regényen keresztül.

      Törlés
    3. akkor láttad,olvastad,nem érted.én sem.:(

      Törlés
  12. ha megnyugtat, én is mindig elütöm a dupla mássalhangzókat :) de ez nem diszgráfia, mert billentyűzetem más, mint kézi írásban, fogadjunk ott Te is jól írod ;) és igen az agyam már előbbre jár, meg többet akarok mondani és gyorsan és akkor ez lesz a nagy kapkodásból :D
    nekem nem a névelők mumusok másnál, hanem a hol/hova ragok, attól a falat kaparnám mikor hallom a TVben: hogy mondjuk ez és az történt az iskolába. HOL???? és naggggyon sokan nem tudják használni :( TV bemondók, politikusok, tanerők, stb.

    VálaszTörlés
  13. Rita, ma véletlenül rátaláltam a megoldásra, legalábbis nálam működött: ha a Ctrl billentyűt lenyomod, majd az egér görgőjével felfelé görgetsz, akkor megnő a betűméret a bejegyzésszerkesztőben. :-)

    VálaszTörlés