2009. október 29., csütörtök

A sál / The scarf




A sál, vagy inkább sálszerűség/sálféle, vagy még egyszerűbben: a hosszú csík... elkészült. Csipkekötéssel, legalábbis én ezt annak nevezem, s ne ábrándítsatok, ha mégsem az. Még valamikor tavasszal kaptam Jucuu-tól egy csomagot, amelyben többek között volt ez a szép zöld gombolyag, na, ezt áldoztam fel az új ismeretek elsajátításához. Lett belőle egy közel 40 cm-es egyenes csík.
És ha esetleg valaki nem értené, miért is mutogatok egy sálat, hát annak elmondom, hogy nem olyan egyszerű ám ez a csipkekötés, s bár misztifikálni sem szeretném, de azért a mintában minden második sorban előforduló 1-től 9-ig való számolás próbára tett, s megkérdőjelezte bennem a matematika érettségit. Időnként 1-1 szem elkeveredett, meg néha máshová tettem azt a fene ráhajtást, ezen túlmenően az a képen is látható középső két egyenes, függőleges sor (szabatos, tárgyszerű, mindenki által beazonosítható megfogalmazás) kegyetlen ronda lett (hogyan lehet ezen javítani?), de azért mégiscsak csipkekötés. És az enyém. Felhasználása egyelőre ismeretlen.

It's my first lace-knitting (I don't know the adequate expression) which is a... long band. In the spring I received a package from Tampere, Jucuu sent me a fine green yard (among other things) and this scarf was made of it. I am absolutelly proud of myself because I have never been able to acquire knitting pattern expect when somebody helped me. Despite of the fact it's an easy kind of lace-knitting it was difficult for me, I often lost count , I couldn't count from1 to 9... :o)
The scarf has a lot of mistakes and it's a bit short (just 40 cm), but it's mine! And it is the most important. :o)))
Its further appropriation is unknown. :o)

13 megjegyzés:

  1. Ezert jovok allandoan a youtube-bal, mert en meg a nagymamamtol tanultam kotni, aki tudott simat meg forditottat es neki eleg volt, de sima tobbfele is van, siman osszekot (asszem ez a magyar terminus) meg meg tobbfele. A csipkeben az a trukk, hogy nem mindegy melyiket hasznalod, mert kulonben nem adja ki a mintat.

    VálaszTörlés
  2. Biztos, hogy szàzszor szebb, mint amilyen pachwork-ot èn varrnèk igy elsore. Szerintem nagyon jò lett. A csik meg attòl lesz egyenes, hogy gyakorolja az ember.
    Azèrt làtszik, hogy hozzàszoktàl a pontos munkàhoz, tok szèpen kototted le a szemeket, ès egyenletesnek tunik igy a kèprol.

    VálaszTörlés
  3. Így elsőre szerintem is nagyon jó lett!!!! Esetleg a blokkolás egyenesíthet azon a soron, de ha körbetekered a nyakadon, akkor biztosan senki nem fogja észrevenni az egyenetlenséget, speciel szerintem egyáltalán nem rossz :)

    VálaszTörlés
  4. Nana, miket látnak szemeim? Nagyon ügyes vagy ám! :)

    Én egyik felére horglnék gomblikat, másik oldalára varrnék pár csini gombot és máris kész a nyakmelegítő ;)

    VálaszTörlés
  5. Na.
    Kicsoda, a Youtube-ot megnéztem, egészen furi módon kötnek ott egyesek... :o)Még próbálkozom!

    Katica, ez olyan egyenetlen, mint a fene, majd javulok, ígérem... :o)

    Kriszta! Mi az, hogy blokkolás...???

    Helen, ez jóóóóóóóó!

    VálaszTörlés
  6. Nem ronda, csak ott szabálytalan, ahol véletlenül összekötöttél két szemet, és nem tettél ráhajtást. A szemnek az egyik oldala (a kezdő) mindig lazább, mint a másik. Az is segít, ha két szem eggyé kötésekor nem összekötöd a kettőt, hanem előbb a másodikot átbújtatod az elsőn (= az elsőt ráemeled a másodikra), és csak a másodikot kötöd le. Persze mintája válogatja, de itt talán segített volna.

    VálaszTörlés
  7. Ja, és az is segít, ha kicsit megrángatod hosszában. Azzal is kiegyenlítődnek némileg a szemek.

    VálaszTörlés
  8. GUbike, nem röhögni: ahol össze kellett kötni 2 szemet, ott én csak összekötöttem a kettőt, de nem kötöttem le a szemet. Ajaj.

    VálaszTörlés
  9. Biztos lekötötted (lehet, hogy én nem használok szakkifejezést), különben nem növekedett volna ott a sorod. Nincs ezzel semmi baj. A rángatás jót tesz.

    VálaszTörlés
  10. szerintem is igazán jó lett így elsőre! az amcsik meg rém furán kötnek, mintha varázsolnának úgy csavargatják a tűket meg a fonalat. Bár lehet nekik a mi technikánk lenne fura. Én is nyakmelegítőnek használnám ezzel a hosszúsággal.

    VálaszTörlés
  11. Szerintem is blokkold, a csipkekötés attól lesz szép. Kiöblögeted vízben, törölközőbe csavarva kinyomkodod a felesleges vizet majd egy sima felületre gombostűkkel rögzíted, enyhén megfeszítve a sálat. Érzed majd, mennyit enged. Így fog szépen látszódni a csipkeminta száradás után is.

    VálaszTörlés
  12. SZééép! Hamarosan küldöm a megígért mintát, de eddig egy munka külföldre szólított!
    M.

    VálaszTörlés
  13. Jucuu megválaszolta előttem, én csak most fedeztem fel a kérdésed, bocsi :) És nekem is jobban tetszik, mint a következő bejegyzésnél mutatott "eredeti" minta!!!

    VálaszTörlés