2009. április 23., csütörtök

Textilfestés / Fabric-dying

Hétfőn, mielőtt bementem volna Pestre, egy kicsit még festettem. Ez most tényleg nem sok, de ezzel a fenekére is csaptam a Simon úrtól rendelt 10 méter vékonyabb anyagnak, még egy kevés van a vastagabb fajtából.
Először visszafogott voltam, de aztán sietnem kellett, hogy készen legyek az előre meghatározott időpontra, akkor aztán belelendültem, mint egy őrült, pacsmagoltam, öntögettem- de nekem erről papírom van, így szabad. .o:)))

Lett mindenféle, a leginkább az tetszik, hogy ragyogó színek születtek, kár, hogy ezt nem tudom most visszaadni.

ZM szerint olyan, mint egy festmény, s bár mint tudjuk, ő elfogult- akkor is jól hangzik.

Eleve a festésben az tetszik, hogy nem kell, hogy egyenletes legyen az eredmény, még amikor Colombus-szal festettem, mindig próbáltam arra törekedni, hogy szépen mindenhol befogja az anyagot, kevergettem, főzögettem, ott álltam a fazék mellett, beszippantottam azt a jó kis "illatot"- és soha nem tudtam azt az egyenletességet elérni, amire vágytam. Most meg kiderült, hogy nem is kell, így aztán a nekem való módszerrel végre felvállalhatom a saját tökéletlenségemet.


Egy dolog még mindig bánt: nem fogom tudni reprodukálni a kapott színeket, ezért (meg másért is) reménykedem abban, hgy csak lesz egyszer egy olyan Ildi-féle szeánsz, amire eljutok. Ott aztán kiteljesedhetem.
Így legyen. :o)

On Monday before I went to Budapest I had had time for dying of my remain fabrics bought from Mr. Simon. Unfortunatelly (or not) I have next to nothing of them although I ordered more than 10 meters! :o)
Firstly I kept a low profile but after some minutes I got into gear...
This time phantastic bright colours were born which can't be reflected on the images but you should believe me. ZM said some of them were like paintings- he is biased against me but it sounds very good to me. :o)
Earlier I used to use Colombus-dye produced in Hungary but the ready fabrics always were stained - despite of the fact I was standing at the cooker during all the process. And now... it turned out that I don't have to strive for it- which is wonderful news for me, it's suitable for my "half-witted" personality. :o)
But my aim is to take take part in a course organised and directed by Ildi who is an old hand in dying- in my opinion I could be fulfilled. :o)

16 megjegyzés:

  1. Aztamindenit, de jól néznek ki! Az én Simon úr féle molinóm még bontatlanul áll a szekrényben, és nem tudja, mit csináljon magával procion nélkül, bár néhány hét múlva megyünk No-ba, és talán ott tudok venni, de akkor se biztos, hogy használni fogom tudni, szóval... a Tied tetszik :o)

    VálaszTörlés
  2. Én önkényeskedtem, legalábbis a felhasználást illetően. :o)De ezt nagyon halkan mondom csak.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon tetszenek az anyagaid! Egyszerűen csodásak... Ügyes vagy.

    VálaszTörlés
  4. Tök jók lettek.
    Zaza, a számlálód a problémás fajat, most szemügyre vettem azt is.

    VálaszTörlés
  5. Igyekszem, kérem, igyekszem, csak nem jutottam még oda. Most éppen e-mailcímet cseréltem praktikussági okokból. Hogy ne legyen céges, ugye.

    VálaszTörlés
  6. Ja, nem azért írtam, felőlem maradhat- bocsi, ha úgy hangzott volna.
    (Most éppen rohanós napokat élek, dolgozom ezerrel.)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szép színek, és a festésük is nagyon szép.

    VálaszTörlés
  8. Örülök, ha Nektek is tetszik. De látjátok a különbséget az előző festés és e között?

    VálaszTörlés
  9. Ezek vidámabban, önfeledten készültek?

    VálaszTörlés
  10. Az is lehet. :o)
    Meg a technika, kérem, a technika... :o))))

    VálaszTörlés
  11. Sajnos, csak fonallal csináltam, fogom csinálni- technikai részletek ott is lesznek, de nem ennyire mutatósak :))

    VálaszTörlés
  12. A türkizért és az olivásért egyébként is oda vagyok,de ezek...nagyon szép árnyalatok lettek.
    A technikáról,hogy hogyan követted el majd írsz?

    VálaszTörlés
  13. Hát ezek tényleg gyönyörűek, és valóban nincs pop-up ! Hurrá :))

    VálaszTörlés
  14. A technikáról azért nem írok, mert fogalmam sincs, hogyan kell csinálni, én csak öntögettem a festékeket az anyagra. Procion-t. :o(

    Na, akkor megnyugodtam, Gina... :o)

    VálaszTörlés