2012. szeptember 14., péntek

Mégis mit mondjak arról a városról, amelyben az emberek nem tudják felfogni megtenni, hogy a mozgólépcső jobb oldalán álljanak?

36 megjegyzés:

  1. hm. erről tudnék értekezni, de nem fogok (most), mert nem értek veled egyet, de majd megbeszéljük, mikor kijöttök Bécsbe (ahol az emberek a jobb oldalon állnak, de nincsen benne köszönet)

    VálaszTörlés
  2. miért, morognak? megjegyzéseket tesznek? errefelé nem tesznek, szimplán nem adnak esélyt a sietőknek.:(

    értekezzünk!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. értekezzünk :)) szóval igaz, hogy mi nem vagyunk képesek egy oldalon állni, cserébe nem esik nehezünkre megszólítani egymást egy "elnézést!"-tel, mire a baloldalon bambuló arrébbáll. Meglátásom szerint a szabály -legalàbbis Bécsben- csak egy újabb könnyítés, h lehetőleg ne kelljen szóba állni senkivel, még egy röpke "entschuldigung!"-ra sem. ezért ha vki a baloldalon áll itt, a helyiek nem tudnak mit kezdeni a bonyolult társadalmi helyzettel, és fura megoldásokat eszelnek ki. például néma leventeként egy ujjal tolják arrébb az illetőt. szerintem gáz. Akkor már inkább egy szabályok nélküli város, ahol az emberek nem felejtették még el, hogy meg is szólíthatják egy egymást :)

      Törlés
  3. kisvárosiként (bár majdnem biztos, hogy ennek semmi köze ahhoz, hogy miként vélekedek erről a dologról) én azt nem értem, hogy a Nagy Városokban, ahol van mozgólépcső miért dunnyog mindenki, ha nem a jobb oldalon állok.

    ha két irányú lenne rajta a közlekedés, akkor megérteném (sima lépcsőn én is jobbra tartok), de csak egy irányba lehet menni, akkor miért nem tök mindegy hogy melyik oldalon állok?
    valszeg megtenném, ha érteném, de még senki nem tudott értelmes magyarázattal szolgálni.

    talán te?

    VálaszTörlés
  4. az az általános "szabály", hogy jobb oldalon állnak, akik állnak, egy helyben,mozdulatlanul, de van, aki siet,mit tegyünk, pl. buszhoz rohan majd a szerencsétlen, vagy egyszerűen türelmetlen idióta, meg ilyenek, nekik a bal sáv a menős sáv, vagyis a baloldalon lehet felfelé MENNI,haladni. mindegy, hoyg ez baromság, vagy sem, amíg vannak, akik igenis szeretnének haladni és a jobb oldalon állóknak ez nem is fáj semmibe, addig miért ne? én speciel soha nem megyek mozgólépcsőn, csak állok és bambulok, de látom, hoyg vannak, akik nagyon sietnek/sietnének, nem kerül semmibe ez a csepp szívességtétel, hoyg a jobb oldalra álljak. ennyi csak, nem több. :)

    VálaszTörlés
  5. én is jobb oldalra szoktam állni (ha már ez ennyire fontos a sietőknek), de nem tartom teljesen korrektnek, hogy az egész tömeget lelassítjuk egy-két rohanó ember miatt. ugyanis így egy sorban haladunk előre a lépcsőn - kettő helyett. de ha a többség ezt igényli, legyen, valóban nem kerül sokba ez a szívességtétel. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hm. én ezt úgy látom, hogy mi, akiknek ezek szerint nem ANNYIRA sietős, mi felháborodunk, ha valakinek nálunknál jobban sietős. mert akkor mi nem megfelelő sebességgel haladunk,miközben ő meg gyorsabban. még ha ő siet is.

      :)

      Törlés
    2. ha te is sietsz mehetsz a bal oldalra, nem?

      Törlés
    3. én minden nap csúcsidőben közlekedek és bizony hosszasan araszolunk amíg elérünk a lépcsőig. én is sietek a gyerekekért meg a vonathoz de nem kezdek el felfelé lépcsőzni a baloldalon, mert egyrészt naponta többször ezt nem bírnám, másrészt ha bírnám is (megesett már vonathoz rohanva) rosszul érezném magam attól, hogy 80 ember azért áll félre mert nekem sietős. :)
      ha nincs csúcstömeg, akkor nyilván nem indokolja semmi a balra oldalra állást, haladjon csak aki gyorsabban szeretne, de amikor hömpölygünk, akkor szerintem ésszerűbb lenne két sorban állni.
      de nem is háborgásként írtam, pusztán megfogalmaztam egy másik véleményt, hozzátéve, hogy elfogadom ha ez másoknak fontos és alkalmazkodom hozzá. (és azt sem szoktam tapasztalni, hogy mások háborognának ha megkérik őket hogy álljanak félre, sajnálom ha neked ilyen rossz tapasztalataid vannak)

      Törlés
  6. Elnézést kérek, hogy egy picit eltérek a témától, de ha már tömegközlekedésről esett szó... Én azt nem értem, hogy amikor valaki felszáll a buszra, és leül, akkor miért nem képes a két egymás mellett lévő üres ülés közül a belsőt választani, hogy a következő felszálló utasnak ne rajta keresztül kelljen átnyomulni az ablak melletti helyre. Megfigyeltem, hogy a legtöbben a külső üléseket foglalják el, az ablak melletti helyek csak utána töltődnek fel.

    VálaszTörlés
  7. Elnézést kérek, hogy egy picit eltérek a témától, de ha már tömegközlekedésről esett szó... Én azt nem értem, hogy amikor valaki felszáll a buszra, és leül, akkor miért nem képes a két egymás mellett lévő üres ülés közül a belsőt választani, hogy a következő felszálló utasnak ne rajta keresztül kelljen átnyomulni az ablak melletti helyre. Megfigyeltem, hogy a legtöbben a külső üléseket foglalják el, az ablak melletti helyek csak utána töltődnek fel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. igen! ez remek példa:)
      én az ablak mellé ülök, még akkor is, ha tudom, hoyg hamarabb fogok leszállni, mint az, aki majd mellém ült (itt van egy kis időbeliségi zavar, de tegyük fel, hoyg ismerem azt, aki mellém ül), aminek következtében viszont végigszorongom az utat, hogyan is fogok leszállni. :D
      más ezt úgy oldja meg, hoyg eleve kívülre ül.
      ami engem örömmel tölt el, mert akkor enyém az ablak, viszont tény, hoyg zavaró, igazad van.

      jaj, de izgalmas ez!

      Törlés
  8. na, ez azért már a bunkóság kategória. viszont mivel nemcsak Bécsben kellene jobb oldalon ÁLLNI, feltételezem, hogy nem a bécsiek szófukar, egymáshoz semmi közünk típusának találták ki, hanem ez egy (esetleg a kontinensen) bevett gyakorlat,amit minden nemzet a saját maga nyelvére fordít le.
    idehaza pl. letolják a kérést (még csak nem is szabály), s ha valaki mégis kér (nem megbököd, hanem szóval, udvariasan kér), akkor megsértődve, felháborodva néznek rá - mi így tesszük magunkévá.
    Bécsben ezek szerint másképp fordítják le.:(

    nem nemzetkarakterológia, mert az túl egyszerű lenne, ellenben roppant érdekes - nekem.

    by the way: Párizsban akárhányszor voltam, mindig azt tapasztaltam, hogy a jobb oldalon állnak az emberek, így társalognak egymással, viszont ha valami renitens mégsem, akkor a sietősök nem idegeskednek, hanem szólnak, mire a kényelmesebbek (kedélyesen válaszolva) félreállnak.
    bár, ha jól emlékszem, nagyon nem sietett ott senki. :D

    a svédeknél viszont határozottan tudom, hogy fegyelmezetten jobb oldalon álltak,jut eszembe!

    na igen, nekem ez vesszőparipám.

    VálaszTörlés
  9. Leningrádban(1986) viszont se szó,se beszéd lőktek arrébb a jobb oldalra ha siettek,pedig akkora tőmeg volt a metróban,hogy azt sem tudtuk ,hogy kerültünk a mozgó lépcsőre,de morgás nem volt egyik oldalon sem , csak rend és punk-tum....(tudok helyesen írni csak nem találom a rővid Őt! :-)) ) Erika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. na, ez egy újabb példa, ott nem jártam, de azóta eszembe jutott párpélda,kár, hogy ezt nem olvastam hamarabb. majd kiegészítem!

      Törlés
  10. hát, ha valakinek az a pár méter számít, amivel előbb ér oda, ha megy-fut a mozgólépcső (még mindig nem értem), akkor szóljon és szívesen elengedem.

    nem direkt megyek bal oldalon, ha azon megyek, de szívesen előre engedek bárkit.

    VálaszTörlés
  11. sztem van, akinek számít, egyszer engem egy átszállásos utazáson így hagyott ott a repülő Milánóban, nem engedtek előre, az orrom előtt csukták be az ajtót, szóval,értem én ezt. de hoyg ne menjek messzire, nekem a Szénáról indul a buszom, s bizony olyan is volt, hoyg lemaradtam róla, elindult, nem várt meg, pedig lehet, hoyg ha éppen nem állok a jobb oldalon, hanem futok előre (vicces kép), nyerek vagy 25 másodpercet és le tudom inteni a saroknál. :)

    VálaszTörlés
  12. Én számolni szoktam, hogy mennyivel ér a tetejére az, aki siet, és eddig a rekord 13 mp volt. :-) Tudom, lehet, hogy elér egy metrót, amit én nem, de akkor is megmosolyogtat. :-)

    VálaszTörlés
  13. hát, lányok, a metró elérése más tészta, én csak felfelé futnék (ha bírnék), ha vidéken laknátok (kemény 40 km), és busszal járnátok, értenétek, mennyire súlyos tud lenni az a 13 mperc, ha a következő buszotok kettő/három óra múlva indul. de van, hoyg mondjuk, öt óra múlva.

    csak én nem tudok felfelé futni. lassan lefelé sem. viszont értei értem. meg különben is, miért ne menne gyorsabban, mint én, ha ő úgy szeretne?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is jártam 70 km-ről naponta Budapestre, de szerencsére óránként volt vonat. Amúgy persze, lehet, hogy jó oka van rá, de általában mondjuk nem köszönik meg, vagy még be is szólnak, hogy haladás közben nekem jönnek. Szóval kétoldalú a dolog, na :-)

      Törlés
  14. az óránkénti, azért irigy vagyok!

    persze, kétoldalú, mindenképpen, de még inkább, hoyg több oldala is van, de én értem a haladókat, bunkók pedig mhol vannak, az általánosítás lenne, ha azt mondanánk, hogy mind bunkó. :)mert még az IS lehet, hogy alapból nem bunkó, de ha a tizedik embernek kell szólnia,hoyg engedje már el, please, ami tkp. az ő sávja, addigra bedurvul.

    hm.eszembe jutott a buszsáv. azzal szemben mintha sokkal megértőbbek lennénk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen. Nem mind bunkó, ez tény, de az is, hogy felérek Budapestre, és nosztalgiám van, hogy jéééé, én itt is laktam, aztán 10 perc múlva már menekülnék, mert általában véve bunkóznak egymással az emberek, amit nem értek. Ha valaki kedves, Budapesten tízszeresen örülök neki. :-) Amúgy volt olyan öreg bácsi, aki MEGSÉRTŐDÖTT, mert át akartam adni a helyem. Hihi. :-D

      Törlés
    2. hát, ez meg már egy másik történet szála, azt hiszem. mi is fent laktunk, s hetente egyszer fent vagyunk most is egy egész napot, délutánra nagyon vágyunk vissza. de ez meg már egy harmadik történet selyemszála.

      Törlés
    3. Ha van kedved a további szálakhoz, én azokat is szívesen olvasnám :-)

      Törlés
    4. de miért az ő sávja? nincs a kreszben, h a mozgólépcsőn van egy előzősáv az örökös későknek, a mániákus pörgőknek és rohanóknak, akik a szelídebbeket és türelmesebbeket, avagy alulkondicionáltakat stresszelhetik és bűntudatot kelthetnek bennük, ha véletlenül kettesével mernek állni, azért h ők nyerjen számokban alig kimutatható időt! nem bírom, amikor el akarják velem hitetni, hogy bunkó vagyok, sőt az egész város bunkó, ha éppen másképp gondoljuk mint ők. ha van helye rohanjon, ha meg nem, akkor vegyen egy nagy levegőt és lazítson. jó ez most durva sarkítás, sokkal árnyaltabban gondolom, de az túl hosszú lenne.

      Törlés
    5. hát,remélem, hoyg sarkítás,igen :) egy, hogy én magam mondtam, hogy ez nem bunkóság, bunkók mhol vannak, ne legyen az, hogy márpedig a baloldalon állók azok (bár ennek lehet politikai értelmezése is, azt sem szeretném, ha az annak minősülne)

      aztán: volt egy kommentem feljebb a 20másodperc híján lekésett milánói repteres átszállásról, de arról is, hogy pl. a Moszkván a leghosszabb a mozgólépcső, nekem, akinek kétóránként megy mondjuk busza a Szénáról, baromi sokat számít, hoyg elérem -e vagy sem. és nem feltétlen rajtam múlik, hogy időben elindulok-e. hanem pl. a főnökön.

      másrészről pedig azt gondolom, hoyg van SZOKÁSJOG, rettenetes lenne, ha mindent írásban kellene rögzíteni ahhoz, hogy társadalmilag elfogadottá váljon, na, abban a közegben már én sem akarnék élni. szokásjog az is, hogy a kismamáknak átadjuk a helyet, nincs rögzítve sehol, ugyebár.

      senki nem akarja elhitetni veled, hogy bunkó vagy, egyszerűen nem értem, hogy ha ráadásul ki is van írva, hogy please, stand right, akkor ez miért nehéz.

      azt pedig,hoyg végiggondoltam, más országokban (amelyekre volt rálátásom) hogyan is működik ez (ott sincs a kresz-ben benne), sztem kifejezetten érdekes. nem kell egyet érteni velem, egyszerűen érdekességként lehetne venni. mert szerintem nagyon érdekes. nekem. :)


      Törlés
    6. ah, végigolvastam, ráadásul a bunkóság a haladókra vonatkozott, és őket is megvédtem,hogy van ilyen és olyan, ez nem a mozgólépcsőn állástól vagy haladástól függ.

      Törlés
    7. Mici, ábra is van, amitől teljesen egyértelmű a dolog, csak mondom.

      a többirőlmeg azt mondom, hoyg pont ezt próbáltam finoman felderíteni, hoyg milyen a mi (magyarok) hozzáállásunk. mondjam, hoyg nem lettem az eredménytől boldogabb? főleg a többi példához viszonyítva. :(

      Törlés
  15. sok szál fut itt össze ebben a két kézben, most felvillanyoztatok nagyon, még a végén kedvem lesz folytatni a blogot:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát persze, hogy folytasd, szociológiai kerdésekkel fűszerezve! :)

      Én egyébként mindig elájulok Bp-n, hogy mennyire kedvesek az emberek! Bécsben elég ridegtartásban élek.

      Törlés
    2. Èrdekes, nekem pont ellenkezö tapasztalataim vannak. Persze "bunkók" mindenütt élnek.
      Egyébként a pesti mozgólépcsök sokkal gyorsabbak, mint a bécsiek;)
      Azért mentalitásában Bécs egy kicsit másabb, mint Budapest. Neked se ártana ha ilyen íratlan "szabályokat" átvennél, ha már itt (Bécs) élsz.

      Törlés
    3. Öö, ismersz? Vagy honnan godnolod, hogy nem tartok be szabályokat? Nem igazán értem, mire célzol, és bevallom, kicsit bánt is ez a beszölós hangnem, nem tudom, mivel érdemeltem ki.

      Nem gondolom, hogy a bécsiek vagy barki bunkó lenne, csak azt írtam, hogy szerintem Budapesten kedvesebbek az emberek. Több ott utcai idegenekkel a kedves interakcióm, többen mosolyognak rám, többen elegyednek szóba velem, nekem ez felüdülés.

      Törlés
  16. Válaszok
    1. Jaj, ne haragudj, először nem akartam ni9-nek válaszolni, de annyira bántott,amit írt. Persze így is úgy is kár volt, mert úgy tűnik, azóta sem járt erre. Mindegy, hülye érzékeny vagyok, biztos a szoptatós hormonok :)

      Törlés
  17. én meg csak ezt az egyet szeretném elkerülni, hogy kívül lépjünk a témánál és áttérjünk személyeskedésbe :(

    VálaszTörlés